Naar de inhoud

Zoekresultaten

Een feestelijke aftrap voor de Week van lezen en schrijven (blog)

Waarschijnlijk heb je deze informatie al op sociale media gelezen of was je er zelf bij, maar afgelopen week openden we ons vernieuwde ‘Rozetje’ – een kleine bibliotheek – in ons personeelsrestaurant op de locatie Driepoortenweg. We hadden daar al een tijd geleden een hoek ingericht met boeken voor medewerkers, maar onze collega’s Janneke en Ben Gidding merkten terecht op dat de collectie boeken die daar te leen is al een tijdje niet meer vernieuwd was. Gelukkig vond het grote Rozet dat zelf ook, waardoor we nu een volledig vernieuwde boekenkast hebben staan. En afgelopen week werd die ter gelegenheid van de ‘Week van lezen en schrijven’ feestelijk geopend met een heuse talkshow waarin wethouder Mark Lauriks, Rozetdirecteur Jenny Doest en initiatiefnemers Janneke en Ben Gidding te gast waren.

Lezen en Schrijven: toegankelijkheid voor iedereen

Alle vier vertelden waarom zij lezen leuk vinden, en om dat kracht bij te zetten, hadden ze ook allemaal een lievelingsboek meegenomen om in de bibliotheek te plaatsen. Naast deze boeken is er een brede selectie van verschillende genres beschikbaar, van kinderboeken tot romans en historische verhalen, tot Arnhemse klassiekers zoals ‘365 Dagen Vitesse’ (met daarin op 13 oktober het verhaal over mijn opa als spits van Vitesse!) en ‘Totaal’ van Marcel van Roosmalen. Als medewerkers graag andere boeken in het Rozetje zouden willen zien, kan dat gewoon worden aangevraagd en zullen we daarvoor zorgen. Parallel hieraan openen we binnekort trouwens nóg een Rozetje in onze Digitale Werkplaats aan de Bruningweg, met boeken voor deelnemers aan onze verschillende arbeidsontwikkelingstrajecten en een informatiepunt Digitale Overheid.

De reden dat we onze eigen bibliotheek hebben, is dat het hierdoor eenvoudiger is voor medewerkers om boeken te lenen. Natuurlijk kun je altijd naar de grote bibliotheek gaan, maar dit is heel laagdrempelig. We weten ook dat lezen en schrijven niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Sterker nog, in Nederland is dat moeilijk voor 2,5 miljoen mensen, terwijl lezen zo’n belangrijke voorwaarde is om mee te kunnen doen in een steeds ingewikkelder wordende wereld. Daarom bieden we allerlei programma’s aan om onze medewerkers en deelnemers aan programma’s te helpen wanneer ze moeite hebben met (digitale) leesvaardigheid. Als je denkt dat je wel wat hulp kunt gebruiken, meld je dan bij je leidinggevende die je graag op weg helpt!

De kracht van woorden: columns over Scalabor

Wat ik heel leuk vond, is dat ik zelf ook een boek mocht toevoegen aan de bibliotheek. Ik schrijf al sinds ik bij Scalabor werk, wekelijks een column over wat me bezighoudt, wat er de afgelopen week is gebeurd, en soms ook waar ik me zorgen over maak of boos over maak. Ooit begon ik dit om medewerkers te informeren, maar inmiddels wordt de wekelijkse blog ook gelezen door veel mensen van buiten Scalabor, die daardoor een beter beeld krijgen van het belangrijke werk van het ontwikkelbedrijf en zijn medewerkers. Eerlijk is eerlijk, inmiddels is het wekelijks opschrijven van mijn belevenissen ook een vorm van zelfreflectie geworden; hebben we de juiste dingen gedaan, wat kan nog beter, enzovoort. Onze communicatiecollega’s hebben nu iets meer dan 60 columns gebundeld in een mooi e-boek, dat een tijdsbeeld geeft van 5 jaar Scalabor en goed laat zien welke transformatie we hebben doorgemaakt van een traditionele sociale werkplaats naar een sociaal ontwikkelbedrijf. Het boek is te downloaden via https://www.scalabor.nl/e-book-5-jaar-scalabor/, en voor de echte liefhebbers zijn alle 225 blogs ook terug te lezen op onze website. Deze website is overigens afgelopen week helemaal vernieuwd, waardoor informatie over wat we allemaal doen en hoe we werkzoekenden en werkgevers kunnen helpen, nog eenvoudiger te vinden is. Neem zeker even een kijkje op www.scalabor.nl.

Uitbreiding van succesvolle initiatieven

Wanneer je door de blogs bladert, zie je overigens dat precies een jaar geleden zowel de Belevingstuin bij onze Intratuin Arnhem als de fietsenwerkplaats Scalabikes in Presikhaaf werden geopend. Een jaar later zijn beide initiatieven een groot succes en hebben we zelfs het pand naast de winkel voor Scalabikes gehuurd. Het Rozetje zal ongetwijfeld ook zo’n succes worden en ik vraag me nu al af wat we volgend jaar september gaan openen!