Naar de inhoud

Zoekresultaten

Nieuwbouwplannen voorlopig uitgesteld (blog)

Afgelopen week schreef het Financieële Dagblad over de energiebesparende maatregelen die we genomen hebben in onze Intratuin in Arnhem. Het is beter voor het milieu om energie te besparen, maar er is ook noodzaak vanuit de sterk stijgende kosten. Hierdoor daalt de winst van Intratuin Arnhem die we normaal gesproken inzetten om andere, minder rendabele maar
belangrijke, activiteiten van Scalabor te financieren. Zo raken de ontwikkelingen in de wereld, waardoor kosten en met name de prijzen voor gas en elektriciteit flink stijgen, het sociaal ontwikkelbedrijf dus ook.

NIEUWBOUW NIET RENDABEL
Die ontwikkelingen hebben helaas ook effect op onze nieuwbouwplannen van de locatie Driepoortenweg. Door de hoge kosten voor bouwmaterialen, schaarste op de arbeidsmarkt,
stikstofproblematiek en de stijgende rente, zijn de kosten voor de nieuwbouw in het afgelopen jaar meer dan verdubbeld. Dus is het op dit moment voor de eigenaar van het pand niet rendabel om te gaan bouwen en is de huur, die zou horen bij de stijgende kosten, voor Scalabor niet op te brengen. Daarmee zijn de nieuwbouwplannen voor nu van de baan. Dat is enorm balen, zeker omdat we afhankelijk zijn van externe factoren die we niet zelf in de hand hebben.

NOODZAKELIJKE AANPASSINGEN
Heel concreet betekent dit dat we ons zullen vestigen in het deel van ons gebouw dat grenst aan de Beijerinckweg. In de komende maanden zal de eigenaar het achterstallig onderhoud
daar aanpakken en ervoor zorgen dat het gebouw voldoet aan alle wet- en regelgeving. Ook zullen we aan de look and feel van de ruimtes werken en worden afdelingen zo ingericht dat de productieprocessen effectief plaats kunnen vinden. Uiterlijk 31 maart 2023 zullen alle afdelingen naar dit gedeelte van het gebouw verhuisd zijn.

DOEL
Het bouwdeel dat grenst aan de Westervoortsedijk wordt vervolgens teruggegeven aan de eigenaar van het gebouw, die dat gedeelte tijdelijk gaat verhuren. Daarmee besparen wij huurkosten die we gebruiken om stijgende kosten te betalen. En ontstaat er een situatie die het mogelijk maakt om later, wanneer de wereld er hopelijk weer een beetje anders uitziet, toch nog het nieuwe pand te kunnen realiseren. Want dat blijft het doel van zowel de eigenaar als van Scalabor.

OVERMACHT
We hadden het graag anders gezien, maar dit is overmacht. Het goede nieuws is wel dat we op de huidige locatie kunnen blijven in een gebouw dat voor wat betreft locatie, oppervlak en
functionaliteit voldoet. Maar de nieuwbouw had ervoor gezorgd dat we nog beter onze doelstellingen zouden kunnen bereiken. Dat we een nog prettigere werkomgeving hadden kunnen creëren en de zo noodzakelijke verduurzaming hadden kunnen realiseren. Hopelijk lukt dat in de toekomst alsnog. Uitstel dus, in plaats van afstel. Maar balen blijft het!