Naar de inhoud

Zoekresultaten

The American Dream: met je neus op de feiten gedrukt worden (blog)

Sillicon Valley met VNO-NCW
Afgelopen week was ik vanuit VNO-NCW met 20 ondernemers uit Midden en Oost-Nederland op inspiratiereis. Jaarlijks gaan we ergens ter wereld ideeën op doen, gaan we in gesprek met andere ondernemers en snuiven we de lokale cultuur op. Dit jaar was de bestemming Sillicon Valley, thuis van bedrijven zoals Apple en Google en de locatie van de Golden Gate Bridge (we zijn er overheen gefietst!) en Alcatraz (ontsnapt!). We bezochten hier een Nederlandse Tech startup, Zededa, die ons meenam in de wereld van Edge technologie en Venture Capital. Daarna werden we op het Nederlandse consulaat bijgepraat over zaken doen in de VS en de hulp die het consulaat daarbij kan bieden. Ook werden we door hotelketen CitizenM bijgepraat over hun filosofie ten aanzien van de hotellerie en de expansie die de groep doormaakt in Amerika. Met mijn achtergrond in de hotellerie was dit extra interessant!

Een onderdeel van het programma was een minicursus Artificial Intellicence door Jans Aasman, een voormalige professor van de TU Delft die al achttien jaar een bedrijf runt in San Francisco. Een enorm interessant kijkje in de (nabije) toekomst. Ook bezochten we de kantoren van Uber en hadden we naast een rondleiding een gesprek met één van de software developers die al sinds het begin van Uber daar werkt.

Veel leegstand
Wat vooral opviel was hoe weinig mensen op kantoor aanwezig waren en hoe het bedrijf zijn best moet doen om post-covid medewerkers te stimuleren weer terug naar kantoor te komen. Dat is in de VS een grote uitdaging en de reden waardoor veel kantoren halfleeg staan. In het straatbeeld valt overigens op dat ook veel winkels leeg staan, wat weer komt door een combinatie van meer online verkoop als gevolg van de pandemie en de stijgende rente.

Verschil tussen rijk en arm
Maar voor mij was datgene dat ons allen heel erg opviel het enorme verschil tussen rijk en arm in de stad. Aan de ene kant kun je met een goed idee enorm veel geld ophalen voor een bedrijf dat niet of nooit winst zal maken en worden er hele hoge salarissen betaald voor (startende) softwareprogrammeurs. Maar aan de andere kant leven er ook heel veel mensen op straat die geen onderdeel uitmaken van de American Dream. Doordat er zulke hoge salarissen betaald worden is alles drie keer zo duur als in Nederland en zijn bijvoorbeeld huizen niet te betalen voor mensen met een normaal salaris. Omdat vervolgens een sociaal vangnet ontbreekt leven – in een van de grootste economieën ter wereld – veel te veel mensen onder de armoedegrens.

Neus op de feiten
En ja, dit wisten we natuurlijk wel een beetje van Amerika, maar door zo’n reis word je weer met je neus op de feiten gedrukt. En dat is dan ook wel weer -naast de mooie gesprekken met ondernemers op de reis, de indrukken van de stad en de insights over de snelheid van technologische ontwikkelingen – datgene dat ik mee naar huis neem. Dat we er zeker in deze tijd voor moeten zorgen dat zoveel mogelijk mensen wel mee kunnen doen en dat we voor diegene die dat niet zelfstandig kunnen, een vangnet hebben.

Contract voor deelnemers Branchetraject
Vlak voor mijn reis sprak ik hierover met Omroep Gelderland (kijk het hier terug) naar aanleiding van het Branchetraject Horeca waar vorige week maandag de diploma’s voor werden uitgereikt: zeven deelnemers die zes maanden lang geleerd en gewerkt hadden, ontvingen vijftien deelcertificaten vanuit opleider SVH, die samen leiden tot het diploma Assistent Keukenhulp. En het mooiste: alle zeven deelnemers hebben een contract getekend bij de werkgever waar ze stage hebben gelopen!

Vol inzetten op branchetrajecten
Op TV Gelderland riep ik samen met Wethouder Lauriks op om veel meer gebruik te maken van dit instrument – naast alle andere programma’s en trainingen die aangeboden worden – om ervoor te zorgen dat die inwoners die nu nog in de bijstand zitten in onze regio en aan de slag kunnen, de begeleiding krijgen die daarvoor nodig is. We hebben het dan over 5500 mensen waar banen voor zijn, waar geld voor opleidingen en begeleiding voor is en ook een infrastructuur om ze te begeleiden. Lees hier wat dit voor een van de deelnemers aan het horecatraject heeft betekend.

Laten we alsjeblieft vol inzetten op dit soort programma’s en vooral kijken wat wel kan in plaats van wat niet kan, zodat we de situatie in de VS hier kunnen voorkomen!