Naar de inhoud

Zoekresultaten

Van alle markten thuis (blog)

Inhaalbijeenkomsten
Nu alles weer open is en we elkaar weer ‘gewoon’ kunnen ontmoeten zijn er een hoop ‘inhaalbijeenkomsten’. Eigenlijk net wat te veel, waardoor het zo maar kan voorkomen dat er vijf events en bijeenkomsten op één dag worden gepland. Dat betekent dus keuzes maken. Afgelopen week was ik bij drie heel interessante bijeenkomsten te gast.

Op dinsdag was er een bijeenkomst in het stadhuis van de grootste werkgevers in de stad. Op uitnodiging van de burgemeester en de wethouder economie, werden directeuren gevraagd om hun visie te geven op drie onderwerpen; energietransitie in Arnhem, profilering van de stad en Human Capital.

 

Volmondig ja
De vraag aan de organisaties was of ze ook te maken hadden met krapte op de arbeidsmarkt, wat ze daar zelf aan deden en wat ze van de gemeente verwachten. Het antwoord op de eerste vraag was een volmondig ‘ja’. Alle aanwezige werkgevers hebben moeite om goede medewerkers aan te trekken.  Ze verwachten dat dit in de komende jaren alleen nog maar moeilijker wordt.

In dat kader werd aangegeven dat ook de maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan hier last van krijgen. Want, geen mensen betekent geen bouw van woningen, geen energietransitie en niet meer politie op straat of meer leraren voor de klas.

 

Verwachtingen
De bedrijven gaven aan zelf in te zetten op duurzame inzetbaarheid, waaronder opleiding en tegelijkertijd steeds vaker open te staan voor werkzoekenden die niet precies in het profiel passen. Van de gemeente verwachten ze extra inzet, om mensen die nu nog langs de kant staan te begeleiden naar werk. Maar ook versoepeling van de regels voor het aannemen van statushouders en kennismigranten. Bovendien is een aantrekkelijke stad die goed bereikbaar is en waar goed betaalbare huizen, goed onderwijs en een divers cultuuraanbod aanwezig is, van groot belang.

 

Geldzorgen
In het kader van duurzame inzetbaarheid mocht ik op uitnodiging van de Rabobank later in de week aanschuiven bij een bijeenkomst over geldzorgen. Ik denk dat iedereen zich wel eens zorgen maakt over financiële zaken, zeker nu de kosten overal fors stijgen.

Voor sommige medewerkers is dit van grotere zorg dan voor anderen, de vraag is of je hier als werkgever een rol in hebt. Vanuit goed werkgeverschap zou je dat moeten willen, zeker wanneer je je realiseert dat de productiviteit van een medewerker met zorgen omlaag gaat en het verzuim stijgt.

 

Hulp
Maar wat zijn signalen dat iemand financiële problemen heeft? Hoe ga je het gesprek aan en hoe kan je vervolgens een helpende hand bieden? Bij Scalabor hebben onze vertrouwenspersoon en maatschappelijk werker hier een belangrijke rol in. Ook helpt onze budgetcoach heel concreet met het inzichtelijk krijgen van kosten. De vakbond assisteert met bijvoorbeeld het invullen van belastingaangiftes of andere ingewikkelde formulieren. Binnenkort gaan we bovendien onze werkbegeleiders trainen om hier meer aandacht aan te geven en het gesprek aan te gaan.

 

State of Fashion
De laatste bijeenkomst was er eentje die in eerste instantie niet helemaal aansluit bij Scalabor maar niets is minder waar: de opening van State of Fashion, de Mode Biënnale van Arnhem. 

In de maand juni worden allerlei activiteiten georganiseerd in de stad rondom het thema mode. Vooral over het onderwerp duurzame en eerlijke mode. Neem maar eens een kijkje in de Eusebiuskerk waar een fantastische expositie over het onderwerp is opgebouwd.

 

Recovery Garden
Ga daarna vooral naar de Steile Tuin in Sonsbeek Park. Daar hebben onze collega’s van de groenvoorziening namelijk in samenwerking met modemerk Hul le Kes (Sjaak Hullekes) een verfplantentuin aangelegd! De planten uit deze tuin gaan gebruikt worden bij workshops van Hullekes voor het verven van kleding met natuurlijke kleurstoffen. Hoe gaaf is dat!

 

Belevingstuin Presikhaaf
Parallel hieraan heeft het groenteam ook hard gewerkt om een belevingstuin te realiseren bij onze Intratuin in Presikhaaf. Binnenkort wordt deze geopend, maar wanneer je nieuwsgierig bent kun je ook nu al een kijkje gaan nemen. Kortom: we zijn dus van alle markten thuis!