Naar de inhoud

Zoekresultaten

Nieuws in allerlei vormen [blog]

Wat een rot nieuws in de wereld om ons heen, de brute moord op Nederlands bekendste misdaadjournalist, het sterk stijgende aantal corona besmettingen en de verschrikkelijke beelden uit Limburg. Ik ben zelf opgegroeid in Zuid-Limburg en kijk met ongeloof naar de ondergelopen straten die ik zo goed ken uit mijn jeugd. Hopelijk leidt dit allemaal tot iets, wordt de misdaad nog harder aangepakt om de rechtsstaat en de voorvechters daarvan te beschermen, blijven we oppassen en afstand houden zodat we weer terug kunnen naar het aantal besmettingen van een aantal weken geleden en zetten we vol in op maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. In dat opzicht was het goede nieuws van afgelopen week het pakket aan maatregelen dat de EU en commissaris Timmermans afgelopen week presenteerden om Europa duurzamer te maken. Het zal niet eenvoudig zijn en het zal op ons allemaal effect hebben, maar hopelijk toont de EU zich eensgezind en strijdvaardig en pakt men door om Europa leefbaar te houden.

Duurzame oplossingen
Wat dat betreft was er ook goed nieuws uit onze regio. Zo kan men op IPKW van start met Connectr. Hierbij worden allerlei activiteiten op het gebied van innovatie en onderwijs met betrekking tot waterstof en elektrische voertuigen samengebracht. Het gaat hier om een samenwerking tussen de provincie, gemeente Arnhem, KiEmt, de Hogeschool Arnhem en Nijmegen en het industrieterrein Kleefse Waard. Op dit moment wordt een fysieke plek gebouwd waarbij bedrijven, startups, overheid en studenten elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen werken aan de technologieën van de toekomst. Niet alleen in theorie maar ook direct toepasbaar. En dat allemaal bij onze overburen op een steenworp afstand van Scalabor. Zo zag ik al dat een cargobike van de Groene Rijders werd omgebouwd, zodat deze op waterstof kon rijden. En werd door studenten gewerkt aan een geluidswal waar een waterreservoir in zit, die ervoor zorgt dat water snel van de weg wordt afgevoerd waarna het water gebruikt wordt voor hangende planten aan de geluidswal. Het plantensysteem waar veel van onze medewerkers in opdracht aan werken. Zo zijn er dus allerlei mogelijkheden, ook voor ons en kunnen wij bijdragen aan de oplossingen voor het klimaat.

Belangrijke investering
Waar we ook aan hebben bijgedragen is de steun – die door het Rijk vanuit het Volkshuisvestingsfonds afgelopen week gegeven is – aan de gemeente Arnhem. Er is daarbij in totaal 47 miljoen gereserveerd om woningen in een aantal wijken in de stad op te knappen en klaar te maken voor de toekomst. De aanvraag hiervoor werd door een aantal partijen ondersteund, waaronder door Scalabor. Reden is dat een goede en veilige leefomgeving van groot belang is en eraan bijdraagt dat mensen die al langer thuis zitten weer aan de slag kunnen gaan. Het opknappen van wijken levert direct werk op in de wijk, maar zorgt er dus ook voor dat meer mensen beschikbaar komen voor de arbeidsmarkt. Daarbij komt nog dat veel van onze collega’s in deze wijken wonen. Dubbel belangrijk dus dat deze investering gedaan wordt!

Mooie banen
Ander mooi nieuws afgelopen week is dat Presikhaaf Schoolmeubelen een mega order gekregen heeft van de Wageningen Universiteit voor schoolmeubelen. Het gaat om het opknappen en hergebruik van meubilair, zodat het weer zo goed als nieuw is. Circulair dus en ook dat is duurzaam, want er wordt niets weggegooid en materiaal wordt hergebruikt. En ook nog eens inclusief, want meer dan 150 van onze collega’s zijn daar werkzaam. En er kunnen nog meer mensen bij. Samen met de gemeente Arnhem, Schoolmeubelen en ROC Rijn IJssel zijn we dan ook een leerwerkcentrum begonnen voor de maakindustrie om werkzoekenden in de praktijk op te leiden voor de maakindustrie. Geïnteresseerd in een opleiding en een baan? Meld je aan via mooiebanen@scalabor.nl

Leren en werken werkt!
Dat de combinatie leren en werken heel goed werkt zagen we ook weer in de afgelopen week. De eerste 11 deelnemers aan het branchetraject Zorg kregen hun diploma van ROC Rijn IJssel. Gedurende 1 jaar hebben zij eerst bij Scalabor en vervolgens in de zorg gewerkt én volgden ze parallel hieraan ook een opleiding bij het ROC. Dit alles in het kader van het project Perspectief op Werk van de arbeidsmarktregio. En met resultaat, want de deelnemers ontvingen niet alleen hun diploma maar zijn ook allemaal in dienst genomen door de werkgevers in de Zorg. Echt heel gaaf! Op dit moment lopen er ook branchetrajecten in het Groen, Schoonmaak en de Logistiek. Deze laatste is iets korter, waardoor de eerste deelnemers daar ook al hun certificaten voor bijvoorbeeld het besturen van een heftruck hebben gehaald. En nu gaan ze door naar werkgevers om daar stage te lopen. Ook bij Scalabor mogen we niet klagen over werk op dit moment. Het groen in alle bossen en parken ontploft, er zijn weer een aantal medewerkers gedetacheerd naar een aantal werkgevers in de regio en omdat het in de kwekerij erg druk is, verhuizen een aantal medewerkers naar onze locatie in Bemmel om daar te werken. Inmiddels wordt er ook al stekwerk gedaan aan de Driepoortenweg. Deze zomer werken we dan ook lekker door!