Naar de inhoud

Zoekresultaten

Roller Coaster [blog]

Dit jaar is Roller Coaster van Danny Vera de nummer 1 van de top 2000. Volgens mij geeft die titel precies aan waar we ons het afgelopen jaar in bevonden; een achtbaan. Spannend, onverwacht, na iedere bocht weer anders en met vele ups en downs. Afgelopen week was daar een voorbeeld van. Stonden we helemaal klaar om de laatste paar weken van het jaar in te gaan, werden we opeens geconfronteerd met een nieuwe lockdown. Door de scherpe toon van de mededeling van onze minister president ontstond er onder sommige van onze medewerkers toch ook wel wat onrust. En dat terwijl we tot nu toe goed in staat zijn geweest om het virus buiten onze deuren te houden.

WINKELSLUITING
Een grotere impact heeft de nieuwe lockdown op onze Intratuin en de Arnhem Store; deze moesten per direct gesloten worden. Best zuur zo kort voor de feestdagen, wanneer we in de laatste weken altijd een goede omzet draaien. En zeker omdat we dit jaar geen vuurwerk meer mochten verkopen worden we financieel dubbel geraakt. Het meest zuur is het echter voor de medewerkers zelf. Die hebben weken gewerkt aan de opbouw van de kerstafdeling en worden nu geconfronteerd met een gesloten winkel. Gelukkig is er ook in een dichte winkel nog voldoende werk te doen. De planten moeten water krijgen, de dieren hebben verzorging nodig, de kerstafdeling moet weer worden omgetoverd naar een tuinmeubelenafdeling. En met de aankomende opening van ons nieuwe restaurant willen we de routing in de winkel aanpassen. Daarnaast hebben we binnen de rest van Scalabor nog voldoende werk waar medewerkers tijdelijk mee kunnen helpen tot dat de winkel weer open mag.

BETROKKEN MEDEWERKERS
Wat me wel raakte, was hoe betrokken onze medewerkers waren bij het feit dat we dicht moesten. “Hoe moet dat dan met onze klanten, er zijn dan nog mensen die nog geen kerstboom hebben kunnen kopen? En wat jammer dat we dan niet de laatste verkoopspurt hebben kunnen maken om de begroting te halen!” Ontroerend hoe collega’s zich vooral zorgen maakten over onze klanten en over het bedrijf. Ook in andere onderdelen van het bedrijf kreeg ik afgelopen week vaker de vraag of Scalabor het met een tweede lockdown wel gaat redden. Gelukkig kan ik daar volmondig ja op antwoorden. Ook al
hebben wij hebben minder omzet omdat een deel van onze collega’s preventief thuis geweest is, gedetacheerde medewerkers uit bijvoorbeeld de horeca en nu de musea weer intern aan de slag zijn en gemeenten als gevolg van corona minder ontwikkeltrajecten hebben ingekocht.

FINANCIEEL GEZOND
Maar ook wij hebben, net zoals zoveel andere bedrijven, steun ontvangen van het rijk voor geleden omzetverlies. We hebben het met zijn allen onder deze bijzondere omstandigheden nog best goed gedaan. Door bijvoorbeeld actief op zoek te gaan naar nieuwe werksoorten houden we aan het einde van het jaar een beetje over. Onze opdracht niet is om winst te maximaliseren, maar om zoveel mogelijk mensen naar zo passend mogelijk werk te begeleiden. Daarom hebben we met onze eigenaar en raad van commissarissen afgesproken dat we dit bedrag mogen gebruiken om gemeenten volgend jaar een flink aantal
arbeidsontwikkeltrajecten aan te bieden. En om te investeren in innovatie, waardoor we nog meer mensen passend kunnen opleiden. En zo eindigt het jaar eigenlijk net zoals het hele jaar was; met ups en downs in een achtbaan!

VERRASSING VOOR ONZE COLLEGA’S
Een van de downs is in ieder geval dat we geen kerstdiner kunnen organiseren. Wel hebben we ervoor gezorgd dat iedereen een mooi kerstpakket kon ophalen, maar een diner daarbij was nog veel leuker geweest. Echt heel jammer dat we niet bij elkaar kunnen komen! We hebben dan ook naarstig gezocht naar een alternatief maar dat was nog niet zo gemakkelijk. En toch hebben we iets gevonden. Ons horecateam is er dagen druk mee geweest en we …. Nee, ik verklap niets. Jullie zullen het deze week zelf zien! Rest mij om iedereen hele fijne feestdagen te wensen; maak het in klein gezelschap gezellig met elkaar. Een hele goede – vuurwerkvrije – oudjaarsavond en mijn allerbeste wensen voor het nieuwe jaar!