Naar de inhoud

Zoekresultaten

Over brokken, bomen en bijdragen [blog]

Wat een fantastisch verhaal afgelopen week over onze Jumbo fietspomp in de Volkskrant! Een dubbele pagina. Onze mannen kwamen mooi in beeld en het werd maar weer eens duidelijk hoe zinvol het werk is dat we hier doen. En hoe zonde het zou zijn wanneer er geen instroom meer is. De faciliteiten zijn er, de begeleiding is er, het werk is er. En er is ook een groep mensen die nu nog aan de kant zit maar een faciliteit zoals Scalabor heel goed kan gebruiken. Daar blijven we aandacht voor vragen en daar helpt zo’n mooi artikel over de mooiste fietspomp van Nederland natuurlijk heel erg bij.

BROKKEN
We doen dus best wel wat goede dingen met zijn allen en het was dus ook niet verwonderlijk dat Sinterklaas ook dit jaar weer bij Scalabor langskwam. Deze keer met een extra feestelijke chocoladeletter. Die bleek zelfs iets te groot voor de brievenbus! Er is geprobeerd om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk medewerkers de letter op 5 december ontvingen. De meeste collega’s kregen hun letter al op hun werk, maar ik weet ook dat er collega’s rond zijn gaan rijden om persoonlijk letters aan gedetacheerde collega’s te bezorgen. En een enkele van de 2300 letters is met wat geweld toch nog in brievenbussen terecht gekomen (in brokken smaakt hij ook heel goed). Mocht de letter nog niet gearriveerd zijn; hij is onderweg.

BOMEN
Nu Sinterklaas weer vertrokken is, zijn we volop in de voorbereiding van maar liefst zeven kerstdiners. Een hele organisatie maar de indeling is rond en de werkbegeleiders weten precies wie wanneer aanschuift. Ik hoop dat zo veel mogelijk collega’s weer aanwezig kunnen zijn. Want deze keer hebben we de exclusieve première van onze eigen Scalabor film; daar moet je bij zijn! Bij Kerst hoort natuurlijk ook een kerstboom. En waar kun je die beter uitkiezen dan bij onze eigen Intratuin! In totaal verwachten we er weer zo’n 3500 te verkopen, waarbij de drukste dagen traditioneel het weekend na Sinterklaas zijn. En dus had ik mijzelf weer laten inroosteren om mee te verkopen. Vorig jaar had ik dat ook al gedaan en dat bleek een van de leukste dagen van het jaar. Het is namelijk ongelofelijk leuk om te zien hoe mensen een boom uitkiezen (‘te groot, te klein, mama zal hem wel te groot vinden, als papa
vraagt hebben jullie hem uitgezocht’). Je zou er een soap van kunnen maken. Door mijn enthousiaste verhalen hadden dit jaar meer collega’s zich aangemeld om mee te werken. Echt top en wederom een hele leuke dag! Nu nog even afwachten of we het recordaantal verkochte kersbomen gebroken hebben.

BIJDRAGEN
Naast een letter was er nog een cadeautje. We kregen namelijk een trede 3 certificering voor onze activiteiten in het kader van CO2-reductie. Heel concreet betekent dit dat onze activiteiten zoals inkoop groene stroom, gebruik en regulering stadswarmte, reducering van het aantal poolautos, gebruik van elektrisch gereedschap in het groenbedrijf, installatie van LED-verlichting en onze leenfietsen allemaal positief bijdragen aan het klimaat en het reduceren van CO2-uitstoot. Samen met de gemeente Arnhem en het Sportbedrijf ontvingen wij als eerste grote gemeente in Nederland dit certificaat; best wel een verdienste. En dan zijn we er natuurlijk nog niet, want op het gebied van klimaat en hergebruik van grondstoffen kunnen ook wij nog heel veel doen; dit is pas het begin.

CIRCULAIRE ECONOMIE
Dat hergebruik van grondstoffen wordt ook wel circulaire economie genoemd en over dat onderwerp mocht ik een gastcollege geven op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Circulaire economie bestaat uit verschillende onderdelen en mij was gevraagd om een college te geven over het belang van interactie van organisaties met de samenleving. Uitgangspunt daarbij voor mij is dat bedrijven positief bijdragen aan de maatschappij. Sterker nog, wanneer het de omgeving van een bedrijf goed gaat, gaat het met het bedrijf ook goed. Erg leuk om hierover met 30 studenten van gedachten te wisselen. En om Scalabor, en de rol die wij in de gemeenschap spelen, als voorbeeld te geven. Al met al geen slechte week dus. Op naar Kerst!