Naar de inhoud

Zoekresultaten

Nestkastje

In samenwerking met verschillende gemeenten, plaatsen medewerkers van Scalabor mezenkastjes in de strijd tegen de eikenprocessierups.

De overlast door de eikenprocessierups is dit jaar groter dan ooit. De bestrijding ervan gebeurt op verschillende manieren, maar is nauwelijks bij te benen. Anton Logemann, wethouder bij de gemeente Rozendaal, zocht naar een duurzame oplossing. Als aanvulling op gebruikelijke bestrijdingsmethoden kan een natuurlijke vijand ingezet worden. De mees is zo’n natuurlijke vijand. Medewerkers van Scalabor plaatsen mezenkastjes van de Vogelbescherming. De mezen die er gaan nestelen, eten vervolgens de rupsen op. “Eikenprocessierupsen worden gegeten door vogels. Van mezen is bekend dat ze dol zijn op deze rups. Met de plaatsing van de kastjes en het aantrekken van mezen, hopen we er volgend jaar minder last van te hebben” legt Logemann uit.

“Omdat ik ook wethouder participatie ben, heb ik hiervoor contact gezocht met Scalabor, het werkbedrijf in onze regio. Helaas lukt het niet op korte termijn om nestkasten door Scalabor-medewerkers te laten produceren. Maar wel kan via een collectieve inkoop nestkasten worden ingekocht en door Scalabor-medewerkers in jouw gemeente worden geplaatst.”

Wie doen er mee?

De gemeente Rozendaal neemt 100 mezenkastjes af. Gekeken wordt nog of ook nestkastjes voor andere vogels geplaatst kunnen worden. Ook de gemeente Lingewaard doet mee, zij hebben 125 nestkastjes besteld.

Meehelpen

Experts verwachten dat met dit mooie zomerse weer de eikenprocessierups volgend jaar voor nog meer overlast gaat zorgen. Tenzij we op tijd in actie komen met … bijvoorbeeld het plaatsen van nestkastjes!

Scalabor heeft de opdracht gekregen de mezenkastjes te plaatsen. Dit gebeurt voornamelijk op openbare plekken waar veel mensen komen. Geïnteresseerde inwoners van Rozendaal en Lingewaard kunnen ook zelf een mezenkastje kopen. De mezenkastjes zijn gemaakt van natuurlijke materialen en hebben een natuurlijke uitstraling. Ze worden geleverd door Vogelbescherming Nederland. Deze ideële organisatie wordt ook gesteund door dit project.

Voor slechts € 17,95 komt een medewerker van Scalabor langs met het kastje en zorgt dat het goed geplaatst wordt. Zo wordt de kans op bewoning groter. Woont u in de gemeente Rozendaal of Lingewaard en wilt u ook een mezenkastje laten plaatsen? Stuur dan een mail naar nestkastje@scalabor.nl.