Naar de inhoud

Zoekresultaten

November: de maand van de 1000 voorbeelden (blog)

Aandacht voor inclusief werken

November is de maand van de 1000 voorbeelden. Gedurende de hele maand wordt er in heel Nederland aandacht gevraagd voor inclusief werken. Scalabor doet daar natuurlijk ook aan mee, waarbij wij aftrapten met een bezoek van de Rotary uit Elst aan onze Intratuin Arnhem. Aan ruim 25 leden mocht ik tijdens een mooi diner, dat geserveerd werd door onze collega’s van De Proeftuin, het verhaal van Scalabor, de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de voordelen van inclusief werken vertellen. Mooi om te zien hoe positief alle aanwezigen waren. Voor velen is dit toch een eye-opener over wie wij zijn en hoe wij bijdragen. Goed om zo stap voor stap mensen te blijven informeren over de rol van sociaal ontwikkelbedrijven.

De inclusieve arbeidsmarkt in de Achterhoek

Later in de week mocht ik ook spreken tijdens een groot evenement over de inclusieve arbeidsmarkt in de Achterhoek. Ze zijn daar al heel goed bezig met het onderwerp, maar ik was gevraagd om de dag af te trappen en de aanwezigen te inspireren. Mijn betoog begon met twee stellingen: de krappe arbeidsmarkt is de grootste uitdaging van het moment en inclusiviteit is een van de oplossingen voor deze krapte. Aanleiding voor de eerste stelling waren twee krantenartikelen, die naar aanleiding van precies hetzelfde rapport van het UWV, op precies dezelfde dag in twee verschillende kranten verschenen. De Gelderlander kopte daarbij ‘de banengroei valt bijna stil in 2024’ en de Stentor kopte ‘Tekort aan personeel is grote uitdaging’. Opmerkelijk hoe precies dezelfde info zorgt voor twee zo verschillende berichten. Ze zijn overigens beide correct, maar die van De Gelderlander is wel erg door de bocht en klinkt bijna negatief. Terwijl het juist fijn is dat de groei van het aantal banen stilvalt, want er zijn nu al veel meer banen dan werkzoekenden en dat wordt in de komende 30 jaar alleen nog maar meer. 

Hierdoor kunnen we de grote uitdagingen van deze tijd – energietransitie, verduurzaming, zorg, bouw van woningen en veiligheid – helemaal niet goed oppakken, want daar zijn gewoon niet voldoende mensen voor. Zie daar mijn stelling die ook door de Stentor verwoord werd, dat de arbeidsmarktkrapte een grote, dan wel de grootste uitdaging is. Daarmee is het dan direct voor werkgevers niet meer de vraag of ze inclusief moeten gaan werken – het schaap met de vijf poten is immers op! – maar hoe ze dat moeten doen. Precies het verhaal waar in de maand van de 1000 voorbeelden extra aandacht voor wordt gevraagd. Later in de maand organiseren we overigens samen met de stichting Inclusief Midden-Gelderland, het Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland en het UWV nog twee hele gave evenementen. Als eerst een kenniscafé van de inclusief ondernemers van het afgelopen jaar: E-care en Alliander én het jaarevent ‘Ondernemen met oog voor (culturele) diversiteit’ van het Inclusief Werkgeversnetwerk Samen voor een Baan met daarin o.a. de verkiezing van de Inclusief Ondernemer van dit jaar en de publicatie van de 5e editie van het Inclusief Magazine!

De nieuwe Afas pocket-app voor onze collega’s 

Binnen Scalabor zelf hebben we ook een paar mooie ontwikkelingen gehad afgelopen week. Zo is de Afas pocket app voor al onze collega’s downloadbaar. Daardoor heeft iedereen toegang tot het laatste Scalabor nieuws op zijn smartphone (inclusief dit blog!!). Ook kan je eenvoudig collega’s vinden via de wie-is-wie-functionaliteit en je hebt direct toegang tot al je loonstroken. Heel fijn dat dit nu voor iedereen beschikbaar is. Enige functionaliteit in de app die we nog missen is inzicht in de vakantiedagen maar daar wordt hard aan gewerkt met de verwachting dat dit volgend jaar ook toegankelijk is via de app.

Winter diners en ‘Vijf jaar Scalabor’ boek

Ook zijn de uitnodigingen voor de winter diners de deur uit. Altijd een hoogtepunt van het jaar om samen met zoveel collega’s de feestdagen in te luiden. Dit jaar vinden de diners op verschillende locaties plaats in de week van 11 december: reserveer de data alvast in je agenda. Leuk dat ook direct bij de uitnodiging een exemplaar van het boek ‘Vijf jaar Scalabor zat’. In eerste instantie was dat boek, met een bloemlezing van alle blogs over het wel en wee van Scalabor, die in de laatste vijf jaar verschenen, alleen als e-book beschikbaar. Maar we kregen zo ontzettend veel vragen van medewerkers of ze het boek ook als hardcopy mochten ontvangen, zodat ze het ook aan vrienden en familie konden laten zien, dat we besloten om voor iedereen een kopie te laten drukken. 

Oproep tot het invullen van het medewerkersbelevingsonderzoek

Tenslotte nog een oproep aan al mijn collega’s om ook dit jaar weer de vragenlijst voor het medewerkersbelevingsonderzoek in te vullen. Onze OR heeft een heel mooi filmpje gemaakt met een oproep om dit te doen en ik onderschrijf hun betoog van harte: we horen graag wat we nog beter kunnen doen en waar volgens jullie de aandachtspunten voor het komende jaar liggen. Alvast hartelijk dank voor het invullen!

Al met al een mooie week met veel aandacht voor de maand van de 1000 voorbeelden en ook al een aanloopje richting de laatste maand van het jaar!