Naar de inhoud

Zoekresultaten

Succesvolle hoogtepunten en kleine gebaren: een blik op onze bijdragen en inzet (blog)

Zomerbbq’s: Een traditie om de zomer in te luiden

Afgelopen week waren er een paar mooie hoogtepunten die ik graag wil delen. Allereerst waren er natuurlijk de zomerbarbecues. Het is inmiddels een traditie geworden om halverwege het jaar samen met onze collega’s de zomer in te luiden. Dit jaar vonden de barbecues plaats op de binnenplaats van de kwekerij in Bemmel en aan de Driepoortenweg in Arnhem. Helaas kon de laatste barbecue vanwege storm Poly niet buiten plaatsvinden, maar de organisatie heeft op een creatieve manier de voormalige overdekte rookruimte omgetoverd tot een heuse BBQ-tempel, waarna het buffet binnen in het personeelsrestaurant werd geserveerd. De dag ervoor in Bemmel konden we echter wel genieten van het prachtige weer tijdens het buiten eten. Eerlijk gezegd was de sfeer bij beide diners fantastisch. De opkomst was goed, het eten erg lekker en er was meer dan genoeg. Het was geweldig om op deze manier samen te zijn en de dagelijkse problemen even te vergeten!

 

Medewerkers strijden voor hogere lonen: kleine stappen richting verandering

Helaas verdwijnen die problemen niet helemaal, en een van de uitdagingen voor medewerkers blijft de stijgende kosten. Daarom hebben een aantal medewerkers zich vorige week opnieuw ingezet voor een loonsverhoging in de cao SW. Deze keer organiseerden ze een ludieke actie in het stadhuis van Apeldoorn, waar voormalig FNV-voorzitter Ton Heerts de scepter zwaait. De medewerkers gingen in gesprek met hun oud-voorman, die beloofde om tijdens de volgende vergadering serieus aandacht aan het onderwerp te besteden vanuit zijn positie binnen de Vereniging Nederlandse Gemeente. Het zijn kleine stapjes, maar het zijn wel stapjes vooruit. Ik heb veel respect voor onze medewerkers die zich inzetten voor hun collega’s!

 

Arnhem Proeft: een smakelijk succes en een showcase van talent

En die collega’s leveren goed werk. Dat wisten we natuurlijk al lang, en in mijn columns en op sociale media probeer ik al jaren het mooie werk en de bijdrage die wij leveren in de schijnwerpers te zetten. Dat blijft nodig, want mensen – zelfs professionals – hebben nog steeds vaak een eenzijdig en verouderd beeld van sociale ontwikkelbedrijven en de capaciteiten van hun medewerkers. Maar telkens wanneer er een goed voorbeeld is van wat wij kunnen en hoe wij bijdragen, zoals deze week tijdens Arnhem Proeft, is dat een geweldige gelegenheid. Arnhem Proeft is een jaarlijks terugkerend festival waar verschillende restaurants samen een groot openluchtrestaurant vormen. Het is ontzettend gezellig en als je er nog nooit bent

geweest, moet je het zeker volgend jaar in je agenda zetten. Dit jaar waren we voor het eerst ook vertegenwoordigd met ons opleidingsrestaurant, De Proeftuin. Het was een geweldige manier om mensen die nog nooit in ons restaurant in de Intratuin waren geweest kennis te laten maken met ons, en ook andere

restauranteigenaars konden kennismaken met de talenten die we opleiden. Daarom was Arnhem Proeft voor ons een groot succes.

 

Van grauw naar groen: medewerkers transformeren het Marktplein

Maar we gingen nog een stap verder. Het festival vond vroeger namelijk plaats in het park achter het Musis, een prachtige groene plek. Deze keer was het echter verplaatst naar het Marktplein bij het Provinciehuis, een minder groene plek. Maar onze collega’s van de Intratuin en de Groenvoorziening gingen ermee aan de slag. In een mum van tijd veranderden ze het plein in een werkelijke stads-oase die recht deed aan het groene karakter van Arnhem. Het was echt geweldig wat onze collega’s daar hebben bereikt en het was een goede manier om de stad te laten zien wat we allemaal kunnen.

 

Een helpende hand: een eenvoudig gebaar met grote impact

Maar laten zien dat je een bijdrage kunt leveren hoeft niet altijd groots te worden aangepakt, en dat zag ik opnieuw aan het begin van de week. Terwijl ik onderweg was naar mijn werk, stond ik voor het stoplicht op de hoek van de Zypendaalse weg en de Sonsbeeksingel. Naast Sonsbeek Park zag ik een vader staan die zijn kind met de fiets naar school bracht. Helaas was de ketting van de fiets eraf gevallen en net toen de man probeerde om de ketting er weer op te leggen, stopte er een busje van Scalabor’s afvalservice. Onze collega stapte uit, hielp de man om zijn fiets te repareren en gaf hem vervolgens een doosje tissues uit de auto, zodat de vader zijn handen kon schoonmaken en zijn weg naar school kon vervolgen. Het was echt geweldig wat hij deed, en je kunt je voorstellen dat ik enorm trots was op wat ik zag gebeuren. Als dit is wat het betekent om een afstand tot de arbeidsmarkt te hebben of een arbeidsbeperking te hebben, dan zou de wereld er alleen maar beter op worden als meer mensen dit zouden doen!