Naar de inhoud

Zoekresultaten

Belangrijke stakeholders: samenwerking, goedkeuring en toekomstperspectief (blog)

Belang van stakeholders
Als bedrijf heb je heel veel verschillende stakeholders die belang hebben bij het wel en wee van de organisatie. Dat begint natuurlijk bij onze medewerkers, maar ook onze klanten – bedrijven en gemeenten -, aandeelhouders en zelfs concullega’s, waarmee we samen optrekken richting Den Haag, hebben belang bij het goed functioneren van Scalabor. In de afgelopen week sprak ik meerdere van onze stakeholders.

 

Samenwerking met de ondernemingsraad
Zo mocht ik op woensdag aanschuiven bij de training die onze ondernemingsraad aan het volgen was. Eens in de zoveel tijd worden zij bijgespijkerd over onder andere relevante wijzigingen in wetgeving. Maar ook het onderwerp samenwerking met de bestuurder komt onder leiding van een professional aan bod. Daarbij zijn we het met elkaar eens dat we een hele goede samenwerking hebben en ook echt hetzelfde doel nastreven. Maar het kan natuurlijk altijd beter. Fijn dan ook om even met de benen op tafel te spreken over hoe we nog beter met elkaar kunnen omgaan.

 

Overleg met de auditcommissie en goedkeuring voor de jaarrekening
Eerder in de week hadden Rinke en ik ook al overleg gehad met onze auditcommissie. Die bestaat uit drie leden van de raad van commissarissen die namens de aandeelhouder toezicht houden op Scalabor. De auditcommissie kijkt daarbij specifiek naar de financiële kant van de zaak. Het belangrijkste onderdeel hiervan is dat de accountant jaarlijks een goedkeurende verklaring geeft voor de jaarrekening. Dat was deze keer aan de orde en jawel, de accountant is voornemens om de verklaring af te geven. Concreet betekent dit dat na onderzoek is gebleken dat onze boekhouding in orde is en dat de jaarrekening gepubliceerd kan worden. We wisten natuurlijk al dat het goed zat, maar het is toch altijd fijn wanneer het hoge woord eruit is! Een groot compliment voor onze financiële afdeling!

 

Belangrijk onderzoek naar de sociale infrastructuur
Bij de brancheorganisatie van sociaal ontwikkelbedrijven, Cedris, werden dinsdag de hoofdlijnen van het onderzoek naar de sociale infrastructuur – zeg maar de manier waarop in Nederland werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt worden begeleid naar passend werk – gepresenteerd. Dit onderzoek is gedaan door onderzoeksbureau Berenschot in opdracht van Cedris, het Ministerie van Sociale Zaken en de Vereniging Nederlandse Gemeenten en is onder andere van belang voor de toekomst van de sociaal ontwikkelbedrijven. Belangrijk dus voor ons.

 

Verwachtingen en betrokken partijen
Het rapport verschijnt naar verwachting komende week en dan zullen allerlei partijen – inclusief de politiek – hier de komende maanden iets van vinden. Ik mocht al eerder namens VNO-NCW meekijken en heb hierover ook al contact gehad met de onderzoekers, dus ik had al iets meer informatie. Het onderzoek geeft een zeer gedegen analyse van wat wel en niet werkt op de arbeidsmarkt.

 

Conclusies en rol van sociaal ontwikkelbedrijven
En een zeer snelle conclusie is dat de Participatiewet niet heeft gebracht wat men ervan had verwacht bij de aanvang in 2015: een grote groep werkzoekenden die meer begeleiding nodig heeft en (nog) niet zelfstandig aan de slag kan bij reguliere bedrijven, maar wel meer in zijn mars heeft dan beschut werk, valt tussen wal en schip. Sociaal ontwikkelbedrijven kunnen een zeer belangrijke rol spelen bij het begeleiden van meer mensen naar passend werk, of dat nu beschut, begeleid of direct bij reguliere werkgevers is. Dit zijn zaken die we eigenlijk al wisten, maar het is goed dat dit nu ook naar voren komt in een breed onderzoek. De vraag is nu welke acties er worden ondernomen, en in de komende weken/maanden zal ik nog een paar keer terugkomen op dit onderwerp!

 

Stakeholders en VIP-koopavond
Veel stakeholders kwamen samen tijdens de speciale VIP-koopavond in de Intratuin afgelopen woensdag. Het was leuk om zoveel van onze relaties tegen te komen en iets extra’s voor hen te kunnen doen, nu het mooi weer wordt en iedereen de tuin ingaat. Ik zag zelfs onze grootste criticaster van het WSP weggaan met een volle kar; dus helemaal goed! Uiteindelijk hebben alle stakeholders belang bij een goed functionerend sociaal ontwikkelbedrijf in de regio!