Naar de inhoud

Zoekresultaten

Wij dragen bij (blog)

In het debat over de inclusieve arbeidsmarkt en de sociale ontwikkelbedrijven in het bijzonder, gaat het er vooral om dat iedereen mee kan doen. En dat is ook ongelofelijk belangrijk. Kijk
maar weer eens naar alle discussies die op dit moment gaande zijn over de kloof in de samenleving. Dat gaat voor een groot gedeelte over betrokken zijn en worden. Ook gaat het in het kader van de krapte op de arbeidsmarkt, steeds vaker over de kansen die inclusiviteit biedt aan het invullen van vacatures. Dit is heel goed, want dat zorgt inderdaad de komende jaren voor
enorme kansen.

HUMAN CAPITAL-AKKOORD
Ik was dan ook blij dat inclusiviteit een prominent onderdeel is van het Human Capital-akkoord voor de regio Arnhem-Nijmegen, dat afgelopen week gepresenteerd is. De doelstelling is om
ook in de komende jaren vacatures in de regio in te blijven vullen zodat economische groei mogelijk blijft. Die groei is nodig. Om alle voorzieningen die er zijn, van politieagent tot verpleegkundige en van scholen tot goede wegen – maar ook van een goed sociaal stelsel – in stand te houden en te verbeteren. De focus ligt daarbij op het vergroten van technische en digitale vaardigheden, werken aan de zichtbaarheid van de regio als aantrekkelijke regio om te studeren, werken en wonen, het behouden van studenten en het activeren van onbenut arbeidspotentieel.

DOEN
Nu ben ik niet direct voorstander van weer een plan, waar we er al een aantal van hebben in de regio. Toch heb ik toegezegd om ambassadeur te zijn van dit Human Capital-plan. De reden is dat ik hoop bij te kunnen dragen om plannen met elkaar te verbinden, partijen te laten samenwerken en daadwerkelijk in te zetten op doen. De vacatures zijn er, de mensen zijn er en de
middelen zijn er.

WAT ALS
Wat echter onderbelicht blijft in de discussie over de inclusieve arbeidsmarkt is de bijdrage die medewerkers leveren. Stel je eens voor wanneer al onze collega’s morgen zouden stoppen met hun werkzaamheden. Wie zorgt er dan voor dat alle bossen en parken in de omgeving er tiptop uitzien? Wie maakt dan het stadhuis in onder andere Arnhem en Lingewaard schoon? Wie
houdt dan toezicht op de fietsenstalling in Elst en Arnhem? Wie maakt dan nog de mooiste fietspomp van Nederland of pakt de bandenplaksets van Simson? Of wie pakt dan die heerlijke zure matten van Look-O-Look in? Wie maakt dat het schoolmeubilair van Ahrend of de fietsen van Gazelle? Zo kan ik er nog wel een heel aantal noemen; onze medewerkers leveren een belangrijke bijdrage.

SPORTBEDRIJF ARNHEM
Sinds vorige week dragen we nog weer meer bij. Zo sloten we een fantastische overeenkomst met Sportbedrijf Arnhem. Onze collega’s zijn daar verantwoordelijk voor activiteiten op het gebied van schoonmaak, groenonderhoud en het beheer van een aantal locaties. En ook in de horecagelegenheden gaan collega’s werken. Al met al zorgt dit ervoor dat ruim 25 medewerkers aan de slag gaan bij een van de mooiste organisaties in Arnhem! En sterker nog, nadat het bericht over de samenwerking geplaatst was, kregen we van gelijksoortige organisaties de
vraag of we ook met hen konden komen praten! Gaaf! Het geeft ons weer de gelegenheid om op die verschillende locaties mensen op te leiden en uit te laten stromen bij reguliere
werkgevers, zodat ze nog meer kunnen bijdragen.

KASTJES PLAATSEN
Daarnaast hebben we nog een mooie opdracht; Arnhem helpt ondernemers bij hun energiebesparing door kastjes te plaatsen die het energieverbruik monitoren. En wie helpt mee om die
kastjes overal te plaatsen? Juist ja; collega’s van Scalabor! Ook op deze manier dragen we dus bij, deze keer aan de verduurzamingsopgave.

BEDANKT!
Dat we dit allemaal vanuit Scalabor hebben kunnen doen, was niet mogelijk geweest als vijf jaar geleden een aantal mensen niet hun nek hadden uitgestoken om Scalabor op te richten. Een
van die mensen was Mirjam Molenaar van de gemeente Arnhem. Afgelopen week vertrok zij – helaas – bij de gemeente om nieuwe wegen in te slaan. Maar niet zonder dat we haar vanuit
Scalabor heel hartelijk hebben bedankt voor alles wat ze voor ons gedaan heeft. Natuurlijk met een grote bos bloemen van het beste tuincentrum van Arnhem en de allermooiste – gepersonaliseerde – fietspomp van Nederland.

Mirjam, veel dank en het ga je heel goed!