Naar de inhoud

Zoekresultaten

‘Mijn nieuwe hobby bood me een nieuwe toekomst’

Ontelbare sollicitatiebrieven en geen baan, maar Renate de Garde (61) liet zich niet kisten. Via haar werkcoach van Scalabor vond ze een nieuwe baan in een tassenatelier. “Mijn leeftijd zou zogenaamd een beperking zijn. Ik zie dat zo niet, ik voel me jong, ik sta overal voor open en ik doe wat ik leuk vind”.

Renate stond als vijftiger op straat na een reorganisatie. De ene sollicitatiebrief na de andere bracht haar niet dichter bij een nieuwe baan. Ze zocht contact met de gemeente en vroeg om hulp, vertelt ze. “Ik kreeg een werkcoach van Scalabor en zij vroeg: wat wil je. Een lastige vraag, want als je al een tijdje op zoek bent naar werk, ga je je richten op werk waar je kans denkt te maken. Wat je zelf wilt, schuif je een beetje naar de achtergrond.”

De coach vroeg door en ontdekte dat Renate een verborgen, creatieve kant had. “Ik was vroeger altijd aan het tekenen en schilderen. Vlak voor het gesprek met m’n coach had ik een cursus tassen maken afgerond. Dat vond ik geweldig. En de coach ook!” Ze zochten bedrijven in Arnhem en vonden een tassenatelier, Fraenck, waar tassen worden gemaakt van gerecycled materiaal, zoals afdekzeilen. “Samen met de werkcoach ging ik naar het gesprek en ik wist het meteen: hier wil ik werken. Al moet ik honderd keer hetzelfde klusje doen, het lijkt me geweldig. En ja hoor, ze gaven me een kans. Een perfecte match!”

Rustig stikken
Fraenck is een social enterprise, een organisatie die zich onder meer inzet om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. “Mijn begeleider daar zei: we beginnen rustig met stikken. Dat ik in mijn eigen tempo kon werken, maakte een groot verschil voor mij.” Inmiddels is het traject voor Renate afgerond. Weer solliciteren? Nee, ze heeft nu een vaste baan in het atelier van Fraenck. “Toen ik mijn eerste dag ging werken met m’n gewone arbeidscontract, was ik er een beetje nerveus over. Maar ik heb tegen mezelf gezegd: nee Renate, je kunt dit. En dat blijkt. Ik heb nu twee weken achter de rug en het gaat lekker.” Wat de toekomst brengt, dat ziet ze wel. “Je zou kunnen denken: zij is al zestig geweest, waarom doet ze die moeite. Mijn leeftijd zou een beperking zijn. Maar zo zie ik het niet. Ik wil me blijven ontwikkelen, nieuwe dingen leren. Ik sta overal voor open.”

Leergierige gangmaker
Pascal Mulder, ontwerper en oprichter Fraenck: “Renate is een sociale dame, dat viel direct op. Iedereen in ons atelier, ook de meer introverte types, weet ze uit hun schulp te krijgen. Maar daar kunnen we niet iemand voor aannemen, we zijn ook een bedrijf. Haar inzet en leergierigheid gaven voor ons de doorslag. Ze heeft bovendien een groot oog voor detail: als iets niet klopt, hoe klein ook, dan ziet ze dat en dan komt ze in actie. We zijn blij met haar, heel fijn dat we ze bij ons wil blijven werken.

Bekijk het werk van Renate op www.fraenck.com