Naar de inhoud

Zoekresultaten

Lichtpuntjes zien in sombere tijden (blog)

In deze tijden van extreem hoge kosten en onzekerheid is het niet moeilijk om te somberen. Het is juist van belang om positief te blijven en lichtpuntjes te zien en deze te omarmen. Afgelopen week waren er daar gelukkig heel veel van.

ZEEPKIST
Zo kwamen op dinsdag alle leidinggevenden en ondersteunende medewerkers samen voor onze halfjaarlijkse zeepkistbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst mag ik collega’s bijpraten
over de ontwikkelingen van Scalabor. Deze keer hebben we het gehad over de huisvesting, de stijgende energiekosten (met een oproep aan allen om mee te denken over hoe we kunnen besparen: heel fijn dat er al zoveel goede suggesties ingebracht zijn!) en de resultaten tot nu toe. Die resultaten zijn bij ons altijd tweeledig: aan de ene kant de omzet en kosten die leiden tot het resultaat. Aan de andere kant – nog veel belangrijker – de resultaten in de begeleiding van medewerkers en deelnemers, aan de verschillende trainingen en projecten naar passend werk.

GROOT COMPLIMENT
De verschillende activiteiten van ons Fitter/Leuker/Slimmer programma hebben ertoe geleid dat op dit moment 57% van onze SW-collega’s extern aan de slag is! Een enorme stap van de
40% extern toen we bijna vijf jaar geleden starten met Scalabor. Vanuit het Mogelijk Maken programma nemen op dit moment ruim 600 inwoners deel aan een training, traject of leerwerkplek en zijn inmiddels 199 werkzoekenden succesvol begeleid naar een betaalde baan. Het was dan ook op zijn plaats om aan alle collega’s een groot compliment te maken. Deze resultaten zorgen voor dat mensen volwaardig mee kunnen doen in de maatschappij en het levert ook nog eens een besparing op van meer dan €4 miljoen per jaar!

BEZOEK
Diezelfde resultaten mocht ik ook presenteren aan de wethouders werk & inkomen van de regiogemeenten, die op bezoek waren bij Scalabor. Het gaat hier om een hele ploeg nieuwe
wethouders in dit domein die zeer geïnteresseerd is in het wel en wee van Scalabor. Maar vooral ook in hoe wij nog meer werkzoekenden kunnen begeleiden naar werk. Daar kunnen wij
vanuit het Mogelijk Maken programma een nog grotere rol in spelen. Zeker wanneer je beseft dat wij de enige organisatie in de regio zijn die het gehele aanbod in huis heeft! Van kennismakingsgesprekken naar assessments, ontwikkelplannen, trainingen, coaching, leerwerk plekken, branchetrajecten, bemiddeling, detachering en jobcoaching. De geboekte resultaten helpen dan bij het inzichtelijk maken van de businesscase voor gemeenten, waarbij kosten investeringen zijn die in alle opzichten bijzonder goed renderen.

AFSCHEID
Op vrijdagmiddag ben ik nog even langs geweest bij het afscheid van collega Rogier. Nou gaan er wel eens vaker mensen bij ons weg maar Rogier is een speciaal persoon. Rogier is
jarenlang werkbegeleider in het groen bij ons geweest en heeft  daar veel mensen kunnen begeleiden en inspireren. Nu zijn ziekte het niet meer toelaat dat hij nog werkt (waarbij hij dat lang heeft volgehouden!) neemt hij afscheid van Scalabor. Waarbij het bijzonder mooi was om te zien hoeveel collega’s er aanwezig waren.

LETTERLIJKE LICHTPUNTJES
Tenslotte een echt lichtpuntje, sterker nog, heel veel lichtpuntjes want op zaterdag opende de kerstafdeling van de Intratuin. Die ziet er weer fantastisch uit en zeker wanneer je weet dat deze volledig door onze medewerkers zelf is vormgegeven en opgebouwd! Wanneer je nog niet in kerstsfeer zat, dan word je dat wel na een bezoek aan de kerstshow. Aan de Driepoortenweg
zijn we al een aantal weken in kerstsfeer want daar is een heel team bezig om bijna 60.000 kerstpakketten in te pakken. Leuk en afwisselend werk waarbij wij al weten wat veel werknemers van andere bedrijven dit jaar in hun pakket krijgen! Voldoende lichtpuntjes dus. Gelukkig maar!