Naar de inhoud

Zoekresultaten

Shiela: Als iemand zegt: wat een goede lasagne. Dat doet je wat!

Hoe mooi is het om van je passie je werk te kunnen maken? En dat na twee jaar werkloos thuis zitten. Het overkwam Shiela Bansi (53) die er echt even geen heil meer in zag, maar nu toch mooi als assistent-kok in de keuken staat bij restaurant Caspar en bij traiteur Zuijders.

Als er iemand van aanpakken weet, is het Shiela wel. Dertig jaar lang werkte zij in de schoonmaak en catering tot het bedrijf in de rode cijfers kwam en er zestien mensen uit moesten. Ook Shiela. “Dat had ik totaal niet verwacht. Ik maakte ook schoon bij de baas thuis en dacht dat ik wel mocht blijven.” Ineens zat ze gedeprimeerd op de bank. Hoe nu verder? Ze solliciteerde keer op keer op vacatures in de schoonmaak, volgde trainingen van UWV, kreeg persoonlijke begeleiding. Maar zonder resultaat, ondanks haar enorme motivatie. “Behalve de basisschool had ik geen enkele opleiding en mijn leeftijd leek ook niet mee te werken. Ik had ook al eens overwogen om een eigen restaurant te beginnen. Koken is mijn passie, ik weet er veel van en heb er plezier in. Maar ja, ik had niet de juiste papieren.”

En eindelijk had ze geluk. Haar contactpersoon van de Gemeente Arnhem kon haar plaatsen in het traject Horeca UP bij Scalabor waarbij ze in een jaar opgeleid werd tot SVH gecertificeerd Keukenassistent. “Precies wat ik zocht! In die opleiding krijg je les over onder andere kookvaardigheden, productkennis en hygiëne. Je loopt tegelijk eerst drie maanden stage in de keukens van Scalabor om vervolgens doorgeplaatst te worden naar een leerwerkplek bij een horeca werkgever.” Dat werden er uiteindelijk twee: delicatessenzaak en traiteur Zuijders en restaurant Caspar in Arnhem. “Hartstikke fijn om weer aan gevarieerd werk. Bij Caspar werk ik aan de ‘koude kant’: borden opmaken, salades bereiden, tapasplanken verzorgen en taarten bakken. Bij Zuijders maak ik bijvoorbeeld de vleessaus voor de lasagne. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren.”

De opleiding was hard werken, maar voor Shiela kwam dit traject als een geschenk uit de hemel. “Ik hoor er weer bij, heb leuke collega’s, het is gezellig. Het sociale contact is terug. Het gaat mij niet puur om het werk, het moet ook goed voelen. Als iemand dan zegt: ‘Shiela, wat een goeie lasagne was dat.’ Ja, dat doet je wel wat”.

Horeca Up

Het opleidingstraject Horeca UP is een afgeleide van het opleidingstraject Gastvrij Talent waarbij deelnemers op MBO niveau 2 werden opgeleid. Horeca UP leidt de deelnemers op niveau 1 op. Er wordt gericht gekeken naar een (leer)werkplek die past bij de wensen en de mogelijkheden van de deelnemer. Sheila was een van de deelnemers en heeft, na haar leerwerkplek, een betaalde baan bij deze werkgever gekregen. Hierdoor duurde het traject een jaar en op het einde heeft ze haar SVH diploma tot Keukenassistent behaald.

‘Als iemand zegt: wat een goede lasagne. Dat doet je wat!’