Naar de inhoud

Zoekresultaten

Scalabor opent inclusieve fietsenwerkplaats én belevingstuin in krachtwijk Presikhaaf

Gister opende Scalabor zowel de Belevingstuin bij onze Intratuin Arnhem als Scalabikes onze fietsenwerkplaats. Beide zijn mooie toevoegingen aan de wijk Presikhaaf die helemaal passen binnen de Arnhem-Oost aanpak van de gemeente.

Met de Belevingstuin willen we als Intratuin Arnhem een steentje bijdragen om de wijk Presikhaaf een beetje mooier en groener te maken. Daarbij kan Scalabikes ook – een bescheiden – rol spelen in het vraagstuk rondom de financiële problemen waar inwoners in de wijk meer en meer mee worstelen.

Feestelijke opening Belevingstuin
Boswachter Jeroen Glissenaar, van het Natuurcentrum Arnhem, heeft samen met Koen Beenen, divisiemanager Werken in Diensten, een boom geplant in de Belevingstuin. De opening ging gepaard met activiteiten voor jong en oud en vond plaats in en op de Belevingstuin op het terrein van Intratuin Arnhem. Zoals een uitleg voor kinderen ‘Wat eet je uit de moestuin’ en boswachter Jeroen nam de toehoorders mee in hoe jij je tuin zelf kan vergroenen. Daarbij benadrukte hij het belang van biosdiversiteit in onze leefomgeving. Er werd volop gespeeld in de Belevingstuin, gesprongen op het springkussen en fruitijsjes gegeten.

Fijne plek voor inwoners
Met de Belevingstuin willen we als Intratuin Arnhem in de wijk Presikhaaf graag bijdragen aan een groene leefomgeving. Een plek bieden waar de inwoners van de wijk terecht kunnen voor ontspanning en educatie over (het belang van) het vergroenen van de wijk en bijdragen aan de biodiversiteit ervan. Met een blotevoetenpad worden de zintuigen geprikkeld, in de speelweide kunnen kinderen naar hartenlust spelen op de oude boomstronken. Het bijenhotel en de bloemenweide zorgen voor de biodiversiteit.

Eten uit eigen moestuin
Uit de moestuin van de Belevingstuin worden iedere dag door de kok, van restaurant de Proeftuin in de Intratuin, verse producten gehaald die worden verwerkt in broodjes en soepen die daar worden geserveerd.

Het restaurant de Proeftuin is tevens een leerwerkplek, waar mensen worden opgeleid in horecatrajecten. Dankzij de bordjes bij de diverse groenten en kruiden, heeft de moestuin ook een educatief karakter. Erg leuk om te zien wat de oorsprong is van ons voedsel!

Fietsenwerkplaats Scalabikes
Op maandag 5 september opende de fietsenwerkplaats van Scalabor haar deuren voor de inwoners van Presikhaaf onder de naam: Scalabikes. De fietsenwerkplaats is verhuist van de Driepoortenweg naar deze centrale locatie in de wijk Presikhaaf om zo medewerkers met een begeleidingsbehoefte in het directe klantcontact op te leiden tot fietsenmaker. Stichting Leergeld en de Dullertsstichting, Siza, Mantel en de Groene Rijders zijn ook betrokken bij dit initiatief.

De feestelijke opening met activiteiten voor de omwonenden vond plaats aan het Hisveltplein in Arnhem. Jelle van Gorkom, die als BMX-er vele medailles won op NK,EK, WK en de Olympische Spelen, verrichte samen met Cantor Barten, divisiemanager Werken in Productie, de openingshandeling van Scalabikes.

Reparatie en tweede leven fietsen
Bij Scalabike worden goedkoop fietsen gerepareerd die worden verkocht als opgeknapte tweedehands fietsen en krijgen afgedankte fietsen een tweede leven. Zo neemt de Dullertstichting fietsen af voor gezinnen in armoede die ze distribueren via stichting Leergeld. Daarnaast leiden we bij Scalabikes werkzoekenden uit de bijstand op tot fietsenmaker.