Naar de inhoud

Zoekresultaten

Een lang gekoesterde wens gaat in vervulling! (blog)

Goed nieuws: we gaan nieuwbouwen! Daarmee gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Heel concreet is het de bedoeling dat we deze zomer alle activiteiten in het huidige gebouw verhuizen, naar het bouwdeel aan de Westervoortsedijk. Later in dit jaar wordt dan het bouwdeel aan de Beijerinckweg gesloopt. Op dit deel wordt vervolgens, door de eigenaar van de locatie, een compleet nieuw, energiezuinig en duurzaam gebouw neergezet.

Wanneer dat klaar is verhuizen we vanuit het oude bouwdeel aan de Westervoortsedijk, naar het nieuwe gebouw en geven we het oude gedeelte terug aan de verhuurder. De verhuurder kan het vervolgens herontwikkelen.

Tijdens de bouw blijft het huidige personeelsrestaurant en een groot deel van de kantoren overeind staan. Daarmee krijgen we op dezelfde locatie een compleet nieuw gebouw dat bijdraagt aan het behalen van onze drie doelstellingen: goed werkgeverschap, het begeleiden van zoveel mogelijk mensen naar zo passend mogelijk werk en als bedrijf financieel gezond zijn.

 

Goed werkgeverschap
Laten we eerlijk zijn, ons huidige gebouw in Arnhem is sterk verouderd en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Heel praktisch gezien; in de winter is het pand niet warm te krijgen en in de zomer is het veel te warm.

In de afgelopen jaren hebben we het gebouw heel mooi opgeknapt waar we konden maar de rek is eruit. En als goed werkgever betekent dit dat het noodzakelijk is dat er een nieuw gebouw komt. We hadden ervoor kunnen kiezen om te verhuizen naar een andere locatie, maar we zijn allemaal wel heel erg gesteld op de locatie waar we nu zitten.

Het is goed bereikbaar met het openbaar vervoer vanuit de verschillende wijken in Arnhem, maar ook vanuit de gemeenten in de regio. Bovendien ligt het gebouw dicht bij allerlei bedrijven waar we voor werken. Daarbij komt ook nog eens dat er in de markt geen geschikt ander gebouw te vinden was. Ook biedt het gebouw de unieke mogelijkheid om tijdelijk in één helft te zitten, terwijl we de andere helft herontwikkelen. We hoeven dus ook niet naar een andere plek tijdens de bouw!

 

Passend werk
Steeds meer medewerkers werken direct voor en bij werkgevers in de regio. Diegene die wat meer begeleiding nodig hebben werken echter met name in de kwekerij in Bergerden of aan de Driepoortenweg. Maar ook daar verandert het werk steeds meer. Maakten we in de Presikhaaftijd nog koffers en fotoalbums, is het werk nu steeds meer gericht op assemblage en verpakken in combinatie met logistiek, e-fulfilment en stadsdistributie. Dat vraagt om een andere indeling en opzet van het bedrijfsgebouw.

Daarbij komt dat het aantal medewerkers met een SW-indicatie afneemt en dat medewerkers vanuit nieuw beschut en het aantal tijdelijke medewerkers vanuit de participatiewet toe zal nemen. Belangrijk is dat we hiervoor een goede trainingslocatie hebben, zodat we de deelnemers aan programma’s op de beste manier kunnen opleiden en begeleiden naar banen in de regio.

Hier hoort ook een nieuwe – moderne – uitstraling bij. Daar gaat het nieuwe gebouw zeker bij helpen. We zien dat ondanks het feit dat de arbeidsmarkt krap is en er steeds minder werkzoekenden zijn, de vraag naar onze dienstverlening alleen maar groter wordt.

In een steeds ingewikkelder wordende samenleving, hebben steeds meer mensen net dat extra beetje begeleiding nodig om belemmeringen op het gebied van opleiding, geletterdheid, vitaliteit en financiële redzaamheid te overkomen. Willen we hier een nog betere rol in spelen, dan hoort daar een gebouw bij waar al deze activiteiten goed uitgevoerd kunnen worden.

 

Financieel gezond
Door de afname van de SW en doordat steeds meer medewerkers gedetacheerd worden bij werkgevers, hebben we minder ruimte nodig. De huidige 33.000 m2 aan de Driepoortenweg is dan ook veel te groot. In de afgelopen jaren hebben we dit opgevangen door onder te verhuren aan o.a. de Reclassering, Cycloon en de Mondmaskerfabriek etc. Maar verhuur is niet onze corebusiness. Daarbij komt, dat door de slechte isolatie van het pand de energierekening heel hoog is, daar waar we een ambitie hebben om ons steentje aan het milieu bij te dragen. Door minder vierkante meters te huren en door een energiezuinig gebouw te bouwen met o.a. zonnepanelen, dalen onze huisvestingskosten terwijl we er wel een nieuw gebouw voor terug krijgen.

 

Voordelen
Naast alle voordelen die een nieuw gebouw ons als Scalabor biedt, zijn er nog een aantal voordelen. Zo creëren we een plek waarin we als regio, werkgevers en werkzoekenden nog beter kunnen helpen met het invullen van vacatures en het vinden van passend werk. Ook laat het de sociale kant van de regio zien doordat diegene die een beschutte plek nodig hebben, hiermee de best mogelijke plek krijgen. En tenslotte geeft nieuwbouw op een bedrijventerrein dat niet altijd positief in het nieuws staat een enorme impuls.

Zijn er alleen maar voordelen? De komende anderhalf jaar zitten we wat krapper op de werkvloer en werken we naast een bouwplaats. Dat gaat overlast geven, dat kan haast niet anders. Maar het goede nieuws is dat het ook weer voorbij gaat. En dan staat er een nieuw energiezuinig bedrijfspand, waar we de komende jaren mee vooruit kunnen. Daarmee betekent nieuwbouw dus win-win voor Scalabor, de gemeente Arnhem, de regio en de inwoners. In de komende maanden nemen we jullie graag mee in de plannen en de verwezenlijking daarvan.

 

Concept ontwerp nieuwbouw Scalabor