Naar de inhoud

Zoekresultaten

Nieuwe CAO en verandering in huisvesting in aantocht… (blog)

De week begon goed door de nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen. Voor ons betekende dat dat ons opleidingsrestaurant De Proeftuin in de Intratuin weer open mocht. Heel fijn voor zowel de medewerkers als de gasten. Maar ook fijn omdat het restaurant geld in het laatje brengt. Dat kunnen we gebruiken om werkzoekenden op te leiden voor een baan in de horeca. Tijdens de lockdown is de opleiding voor de huidige groep van tien deelnemers gewoon doorgegaan. Maar goed om dat nu weer te doen in een ‘live’ omgeving met echte gasten!

En omdat de horeca schreeuwt om medewerkers, komt de opening geen dag te vroeg. En persoonlijk vind ik het natuurlijk ook fijn om weer uit eten te kunnen! De versoepelingen brengen wel verantwoordelijkheden met zich mee. Want het virus is niet weg. Sterker nog, er zijn dagelijks erg veel besmettingen. Gelukkig valt dat bij Scalabor zelf overigens nog reuze mee (afkloppen!!). Iedereen houdt zich dus goed aan de maatregelen. Belangrijk dat we dat ook blijven doen, zodat we met zijn allen een volgende lockdown kunnen voorkomen!

Nieuwe CAO bijna rond…
Ander goed nieuws is dat we bijna een nieuwe CAO hebben! Het gaat dan om de reguliere medewerkers (ik heb een hekel aan die term maar het moet maar even zo om het onderscheid aan te geven) en niet om de CAO voor SW-medewerkers en tijdelijke medewerkers vanuit de participatiewet. Die CAO’s zijn namelijk eind vorig jaar al aangenomen. De CAO Scalabor liep echter eind 2021 af en daar moest dus een nieuwe voor komen.

Duurzame inzetbaarheid
Samen met de vakbonden hebben we daar lang over gesproken. Daarbij was het uitgangspunt dat we de CAO gemeenten als basis nemen, en vervolgens extra inzetten op duurzame inzetbaarheid. Met andere woorden, hoe zorgen we ervoor dat onze medewerkers een goede positie hebben en houden in de veranderende arbeidsmarkt. Dat past heel goed bij onze inzet op de programma’s Fitter / Leuker / Slimmer. Ook vraagt dit wel wat eigen initiatief van onze medewerkers. Ingrediënten vanuit de CAO zorgen daarbij echter voor de juiste ondersteuning.

Overstappen
Ik begrijp dat de reacties van medewerkers tijdens de ledenraadpleging vorige week door FNV en CNV over het algemeen positief waren. Ik hoop dan ook dat we binnenkort een definitieve klap op de afspraken kunnen geven.
Goed overigens dat naast leden ook niet-leden waren uitgenodigd voor de informatiebijeenkomst door de bonden. Medewerkers van de Intratuin die onder een separate retail-CAO vallen hebben aangegeven ook onder de nieuwe CAO van Scalabor te willen vallen. In de laatste paar maanden hebben we gekeken naar wat dat betekent en welke consequenties dat heeft voor bijvoorbeeld het pensioen. Hierover wordt komende maand nog een informatiebijeenkomst georganiseerd, zodat medewerkers een gefundeerd besluit kunnen nemen over een overstap of niet. Fijn dat dit allemaal binnenkort goed geregeld is.

Verandering in huisvesting
Omdat er als gevolg van het afschaffen van de SW in 2015 jaarlijks ongeveer 150 medewerkers met pensioen gaan en steeds meer collega’s gedetacheerd worden bij reguliere werkgevers, hebben we minder ruimte nodig op onze locatie aan de Driepoortenweg. Inmiddels staat een deel van het pand leeg, waar we echter wel huur voor betalen. Daarom hebben we in de afgelopen maanden samen met de eigenaar van het pand gekeken naar de teruggave van een deel van het gebouw.
Dan rijst vervolgens de vraag of we het deel dat we houden zo laten als het is of een nieuw – kleiner – pand bouwen. Dat laatste heeft onze voorkeur, maar het is ook een financiële zaak. Het beeld wordt echter steeds duidelijker en we zetten grote stappen waarbij we ook goed kijken naar comfort en duurzaamheid. Ik verwacht dan ook dat we in de komende paar maanden een definitief besluit kunnen nemen.

Flexibel blijven
In alle gevallen zal echter het aantal vierkante meters afnemen, waarbij we nog steeds ruimte houden om onze werkzaamheden te doen, op een veilige 1,5 meter te kunnen werken en ook de mogelijkheid hebben om op te schalen wanneer er wel een nieuwe wet sociaal ontwikkelbedrijven wordt aangenomen, of wanneer er toch instroom van medewerkers nieuw beschut plaatsvindt.

Hulp van De Baas van Morgen!
Dat was best een aantal grote dossiers, maar gelukkig kreeg ik hier afgelopen week hulp bij. Zoë Meijer nam namelijk mijn baan voor een dag over in het kader van het programma ‘Baas van Morgen’. Daarbij nemen middelbare school-leerlingen uit het hele land voor een dag de baan van een directeur over. Bij ons betekende dit dat Zoë het strategisch overleg met alle divisiemanagers voorzat (waar het onder andere over huisvesting ging), een bila had met het hoofd van de afdeling diensten en een uitgebreide ronde over de werkvloer liep om de sfeer te proeven. En omdat Zoë later graag in de beveiliging wil werken, liep ze in de middag mee met ons hoofd van de afdeling beveiliging. Daarbij hebben ze samen bekeken hoe je de beveiligingsbranche nog inclusiever zou kunnen maken. En daar kreeg ik dan later adviezen over van Zoë!

Erg leuk om aan mee te werken en te zien hoe deze jonge dame van 16 het ervan afbracht. Veel respect en eigenlijk ook wel relaxed! Misschien moeten we iedere dag een nieuwe baas van morgen hebben 🙂 .

Met vriendelijke groet,

Marcel Hielkema,

directeur