Inclusiviteit werkt! (blog)

Afgelopen zaterdag mocht ik meehelpen bij de kerstbomenverkoop bij onze Intratuin in Arnhem. Ik zeg ‘mocht’, omdat het oprecht een van de leukste dagen van het jaar is.

Aan de ene kant omdat je iets heel leuks verkoopt aan klanten die in feestdagen-stemming zijn. Het kopen van een boom is voor velen een ritueel waar je, als je wat camera’s op zou hangen, een geweldig tv-programma van zou kunnen maken. Van ‘heeft u een grotere, kleinere, dikkere of dunnere?’ tot ‘mama zal hem wel weer te groot vinden en als ze het vraagt, hebben jullie hem uitgezocht’! Geweldig leuk! Aan de andere kant laat zo’n dag meewerken ook mij weer zien hoe hard en hoe goed mijn Scalabor-collega’s werken.

Druk, maar veilig
Het was een hele drukke dag waarbij we tegen de randen van de coronamaatregelen aan schuurden. Vanaf de middag waren er bijna geen parkeerplaatsen meer beschikbaar en op een gegeven moment waren ook de winkelwagens op. Gelukkig hebben we een hele grote, ruime winkel, hielden klanten keurig 1,5 meter afstand en was er niemand die geen mondkapje droeg.

Klanten hebben het niet door
En mijn collega’s waren echt aan het bikkelen om iedereen goed van dienst te kunnen zijn. De meeste klanten die ik sprak weten wel dat er een aantal mensen van Scalabor in de winkel werken. Maar ze hebben helemaal niet door dat de Intratuin ook echt helemaal van ons is. En dat 90% van de medewerkers een arbeidsbeperking of afstand tot de arbeidsmarkt heeft. Echt iedereen die ik sprak, ging ervan uit dat het een ‘normale’ winkel is. En dat is het natuurlijk ook! Een hele normale winkel met ongelofelijk vriendelijke en behulpzame medewerkers.

Inclusief winst
En wanneer ik de cijfers van onze Intratuin vergelijk met een Intratuin van ongeveer dezelfde grootte, dan doet onze omzet niet onder voor anderen. In tegendeel zelfs. De winkel is dan ook het beste bewijs voor andere werkgevers dat het kan. Dat je heel goed inclusief kan ondernemen, nog steeds kwaliteit kan bieden én een boterham kan verdienen. Enige verschil is dat we alle winst inzetten om andere afdelingen binnen Scalabor te financieren: afdelingen die meer kosten dan ze opbrengen, omdat we ook werk bieden dat nu eenmaal meer begeleiding vraagt en minder rendabel is.

Medewerkers met verstand van zaken
Omdat het een hele normale winkel is die als onderneming wordt gerund, laat het ook aan onze medewerkers zien dat het kan. Dat ze wel degelijk belangrijk en zinvol werk doen en kunnen doen. Want geloof me, voor vragen of een plantje binnen of buiten moet, welke vogels op een lijsterbes afkomen en hoe een kerstboom acclimatiseert, kun je echt veel beter bij mijn collega’s zijn dan bij mij!

Gastvrij talent traject
In het restaurant van de Intratuin werkt sinds kort een groep mensen die al langere tijd niet aan het werk waren. Mensen die zelf dachten dat ze niet in een restaurant konden werken en waar ook de gemeente van dacht dat ze het niet zouden aankunnen. En wat blijkt, mijn collega’s zijn erg enthousiast over deze deelnemers aan het ‘Gastvrij talent traject’. Er zitten echt een heel groot aantal talenten tussen die van gasten al direct complimenten krijgen. En je ziet mensen daardoor groeien. Schouders gaan weer recht staan. Geweldig om te zien en wederom het bewijs dat het kan.

Feiten spreken voor zich
Ook richting gemeenten en UWV spreken de feiten voor zich. Een paar cijfers:  in de eerste helft van dit jaar hebben we 208 werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleid naar een baan. Dat zorgt ervoor dat mensen weerkunnen meedoen en zich kunnen ontwikkelen. Het zorgt ervoor dat bedrijven weer kunnen groeien. En het zorgt voor een financiële besparing voor de maatschappij van vijf miljoen euro per jaar! In dit bedrag is de besparing op de uitkering meegerekend, naast de besparing op handlingkosten voor de gemeente en besparingen op o.a. zorg en criminaliteit zoals becijferd door het SCP.

92% na jaar nog aan het werk
Daarbij komt dat bedrijven kunnen groeien en dus meer belasting betalen, medewerkers meer gaan consumeren en zelf ook belasting gaan betalen. Uit cijfers van gemeente Arnhem blijkt vervolgens ook nog dat 95% van de medewerkers die een arbeidsontwikkeltraject hebben gevolgd, ook na zes maanden nog aan het werk zijn. En 92% ook nog na een jaar! Duurzame uitstroom dus.

Kosten en baten
Sommige gemeenten klagen wel eens dat de WSW voormensen die onder de wet sociale werkplaats vallen, zo veel kost. Jazeker, een vangnet als onderdeel van onze sociale zekerheid kost geld. Maar ook hier moeten uitgaven naast baten worden gezet. Heel simpel: een inwoner met een WSW-indicatie kost een gemeente gemiddeld zo’n €4.000,-. Dit bedrag daalt jaarlijks als gevolg van pensionering en doordat de subsidie van het Rijk relatief hoger wordt. Daar tegenover staat een directe besparing op handling kosten Werk & Inkomen à €3.000,- en een besparing op maatschappelijke kosten à €5.000,-,  zoals wederom becijferd door het SCP. Een directe besparing dus van €4.000,-.

Dit nog naast t alle additionele voordelen wanneer iemand aan het werk is in plaats van thuis op de bank zit. Ook voor gemeenten dus het bewijs dat het heel goed mogelijk is om mensen duurzaam naar werk te begeleiden en enorme besparingen oplevert.

Inclusiviteit werkt!
Inclusiviteit werkt dus voor zowel werkgevers en werknemers als overheden. En niet alleen werkt het, het is ook een absolute must. De arbeidsmarkt is nu krap, maar wordt door vergrijzing en door extra vraag alleen nog maar krapper. Willen we onze welvaart op peil houden, dan moeten we meer mensen betrekken bij de arbeidsmarkt. We hebben de banen (18.000 in de regio), we hebben de mensen (11.000 in de bijstand) en we hebben de instrumenten (WSP, Scalabor, RMT). We hebben zelfs het geld, want in allerlei projectpotjes voor de regio zit nog zo’n 3,7 miljoen euro naast de middelen die gemeenten zelf hebben.

Schouders eronder!
Laten we dus de schouders eronder zetten en zorgen dat we vol inzetten op het begeleiden van zo veel mogelijk werkzoekenden naar een baan. Maar misschien nog twee dagen wachten met die schouders eronder zetten. Ik heb namelijk van het slepen van al die kerstbomen spierpijn op plekken waarvan ik niet wist dat ik daar spieren had!

Met vriendelijke groet,

Marcel Hielkema
Directeur