Naar de inhoud

Zoekresultaten

Inclusiviteit werkt! (blog)

Afgelopen zaterdag mocht ik meehelpen bij de kerstbomenverkoop bij onze Intratuin in Arnhem. Ik zeg ‘mocht’, omdat echt een van de leukste dagen van het jaar is. Aan de ene kant omdat je iets verkoopt aan klanten die in feestdagenstemming zijn. Het kopen van een boom is voor velen een ritueel waar je, als je wat camera’s op zou hangen, een geweldig tv-programma van zou kunnen maken. Geweldig! Aan de andere kant laat zo’n dag meewerken ook mij weer zien hoe hard en hoe goed mijn Scalabor-collega’s werken.

KLANTEN HEBBEN HET NIET DOOR
Mijn collega’s waren echt aan het bikkelen om iedereen goed van dienst te kunnen zijn. De meeste klanten weten wel dat er een aantal mensen van Scalabor in de winkel werken. Maar ze
hebben helemaal niet door dat de Intratuin ook echt helemaal van ons is. En dat 90% van de medewerkers een arbeidsbeperking of afstand tot de arbeidsmarkt heeft. Echt iedereen ging
ervan uit dat het een ‘normale’ winkel is. En dat is het natuurlijk ook! Een hele normale winkel met ongelofelijk vriendelijke en behulpzame medewerkers.

INCLUSIEF WINST
Wanneer ik de cijfers van onze Intratuin vergelijk met een Intratuin van ongeveer dezelfde grootte, dan doet onze omzet niet onder voor anderen. De winkel is dan ook het beste bewijs voor
andere werkgevers dat het kan. Dat je heel goed inclusief kan ondernemen, nog steeds kwaliteit kan bieden én een boterham kan verdienen. Enige verschil is dat we alle winst inzetten om andere afdelingen binnen Scalabor te financieren: afdelingen die meer kosten dan ze opbrengen, omdat we ook werk bieden dat nu eenmaal meer begeleiding vraagt en minder rendabel is.

GASTVRIJ TALENT TRAJECT
In het restaurant van de Intratuin werkt sinds kort een groep mensen die al langere tijd niet aan het werk waren. Mensen die zelf dachten dat ze niet in een restaurant konden werken en waarvan de gemeente dat ook dacht. En wat blijkt, mijn collega’s zijn erg enthousiast over deze deelnemers aan het ‘Gastvrij talent traject’. Er zitten echt veel talenten tussen die van gasten al direct complimenten krijgen. Je ziet mensen daardoor groeien. Schouders gaan weer recht staan. Geweldig om te zien.

FEITEN SPREKEN VOOR ZICH
Ook voor gemeenten en UWV spreken de feiten voor zich. Een paar cijfers: in de eerste helft van dit jaar hebben we 208 werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleid naar
een baan. Dat zorgt ervoor dat mensen weer kunnen meedoen en zich kunnen ontwikkelen. Het zorgt ervoor dat bedrijven weer kunnen groeien. En het zorgt voor een financiële besparing voor de maatschappij van vijf miljoen euro per jaar!

92% NA JAAR NOG AAN HET WERK
Daarbij komt dat bedrijven kunnen groeien en dus meer belasting betalen, medewerkers meer gaan consumeren en zelf ook belasting gaan betalen. Uit cijfers van gemeente Arnhem
blijkt vervolgens ook nog dat 95% van de medewerkers die een arbeidsontwikkeltraject hebben gevolgd, ook na zes maanden nog aan het werk zijn. En 92% ook nog na een jaar! Duurzame uitstroom dus.

KOSTEN EN BATEN
Sommige gemeenten klagen wel eens dat de WSW voor mensen die onder de wet sociale werkplaats vallen, zo veel kost. Jazeker, een vangnet als onderdeel van onze sociale zekerheid kost geld. Maar ook hier moeten uitgaven naast baten worden gezet. Heel simpel: een inwoner met een WSW-indicatie kost een gemeente gemiddeld zo’n €4.000,-. Dit bedrag daalt jaarlijks als gevolg van pensionering en doordat de subsidie van het Rijk relatief hoger wordt. Daar tegenover staat een directe besparing op handling kosten Werk & Inkomen à €3.000,- en een besparing op maatschappelijke kosten à €5.000,-, zoals wederom becijferd door het SCP. Een directe besparing dus van €4.000,- Inclusiviteit werkt dus voor zowel werkgevers en werknemers als overheden.

SCHOUDERS ERONDER!
Laten we dus de schouders eronder zetten en zorgen dat we vol inzetten op het begeleiden van zo veel mogelijk werkzoekenden naar een baan. Maar misschien nog twee dagen wachten met die schouders eronder zetten. Ik heb namelijk van het slepen van al die kerstbomen spierpijn op plekken waarvan ik niet wist dat ik daar spieren had!