Naar de inhoud

Zoekresultaten

Zinderend slotevent (blog)

Afgelopen week sloten we de landelijke ‘Maand van de 1000 voorbeelden’ af met een zinderend slotevent. Tijdens deze bijzondere maand werden werkgevers die inclusief ondernemen in het zonnetje gezet. Ook werden hun best practices gebruikt om bedrijven die nog niet inclusief zijn, te enthousiasmeren.

Succesvol sluitstuk op Papendal
Wij haakten hier vanuit de arbeidsmarktregio Midden-Gelderland bij aan met allerlei activiteiten zoals de ‘OKA inhouse bijeenkomst’, een mooi artikel in het tijdschrift van ondernemersvereniging Lindus en meerdere kennislunches.
Maar het sluitstuk, de pièce de résistance, was toch wel het slotevent op Papendal. Het liefst hadden we daar heel veel ondernemers ontvangen, maar vanwege de coronamaatregelen was dat helaas niet mogelijk. Het Samen voor een Baan-netwerk team, dat de bijeenkomst organiseerde in samenwerking met Papendal en Lagom, schakelde gelukkig heel snel. Daardoor kon het event digitaal uitgezonden worden. En… met een mooi resultaat!

Regionale arbeidsmarkt
Het event had alles in zich. Zo gaf Jürgen Zegel van het UWV een overzicht van de arbeidsmarkt in onze regio. In het kort: er zijn meer vacatures dan werkzoekenden en dat voorlopig niet veranderen. En dus moeten werkgevers die vacatures willen invullen, kijken naar jongeren, ouderen, herintreders, statushouders en werkzoekenden met een beperking. Er zijn allerlei organisaties die daar graag bij helpen.
Wat inclusiviteit – wat niets anders betekent dan iedereen laten meedoen – vervolgens betekent, werd tijdens de inspiratiesessie heel goed weergegeven door de teammanager van het paralympisch basketbalteam, Toine Klerks. Wat een fantastisch verhaal. Mooiste quote: ‘10% in het leven overkomt je, 90% is wat je daar vervolgens zelf mee doet’.

Vers van de pers: het Inclusief Magazine
Na de bijdrage van Toine was het tijd om het nieuwe Inclusief Magazine te presenteren. Inmiddels is de derde editie. Het staat boordevol verhalen van werkgevers en werknemers en handige tips over waar je moet beginnen en wie je kan assisteren wanneer je inclusief wil ondernemen. Het tijdschrift werd heel toepasselijk aangeboden aan voorzitters Henk Dekker en Toni Iniguez van respectievelijk Lindus en OKA, die prompt aangaven het magazine onder hun leden onder de aandacht te brengen. Geïnteresseerd? Lees het magazine hier digitaal;

Nieuwe inclusief Magazine

And the winner is…
Het hoogtepunt van de bijeenkomst was de verkiezing van de inclusief ondernemer van het jaar door de stichting Inclusief Midden Gelderland. Deze prijs werd voor de derde keer op een rij in de regio uitgereikt aan een ondernemer die op zowel kwalitatief als kwantitatief voorloopt als het om inclusie gaat. Een ondernemer die bovendien een echter ambassadeur van inclusiviteit is.

De opvolger van Makro en Avabel is dit jaar Cycloon Post. Deze ondernemer werd door diverse partijen aangedragen voor de prijs en kenmerkt zich als een oprechte sociaal ondernemer.

Landelijke afsluiting in onze regio
Bedrijfsleider Nina, werkbegeleider Daan en medewerker Allart mochten de prijs in ontvangst nemen van niemand anders dan Aart van der Gaag: Aart is al jaren het landelijke boegbeeld van de banenafspraak. Daarin hebben werkgevers aangegeven 125.000 banen te creëren voor werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Tijdens de bijeenkomst gaf hij aan dat die ambitie op stoom ligt, maar dat er natuurlijk nog veel meer banen bij kunnen. De reden dat Aart er was, is dat de landelijke organisatie van de Maand van de 1000 voorbeelden ervoor gekozen had om de maand tijdens het event in onze regio af te sluiten. Wat een eer!
Directeur Martine Schuijer van de stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk gaf als sluitstuk een overzicht van de tientallen activiteiten in de maand.

Deze bijeenkomst, het tijdschrift, verschillende kennislunches en andere bijeenkomsten zijn in onze regio het werk van het ‘Samen voor een Baan inclusief werkgevers netwerk’. Dat is een initiatief van de stichting Inclusief Midden Gelderland, het WSP, UWV en Scalabor met inmiddels meer dan 200 aangesloten werkgevers. Volgens mij een prachtig voorbeeld van hoe er samengewerkt moet worden in de arbeidsmarkt om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk mensen aan de slag zijn.

Terugkijken event
Heb ik je enthousiast kunnen maken en heb je de uitzending gemist?

Terugkijken kan hier