Naar de inhoud

Zoekresultaten

Marcel: je moet alleen zelf wel blijven volhouden

Marcel (45) heeft op de lagere school gezeten, maar hierna geen opleiding afgemaakt. Hij ging namelijk werken. Toen hij na 18 jaar zonder werk kwam te zitten, ondervond hij hoe moeilijk het was een baan te vinden zonder diploma. Marcel is geboren en getogen in Arnhem. Hij heeft lbo gedaan, hierna leao en vervolgens kmbo. Marcel werkte echter liever dan dat hij in de schoolbanken zaten hij pakte de uitdaging aan om in een speelgoedwinkel te mogen werken. Ruim 18 jaar heeft hij in de winkel gewerkt, een groot gedeelte als assistent-bedrijfsleider.

Ineens zonder werk
Na die 18 jaar kwam Marcel zonder werk te zitten. Voor het eerst merkte hij hoe lastig het was om werk te vinden als je geen opleiding hebt afgerond. ˮIk wilde heel graag werken, maar ik kwam nergens aan de slag. Het is raar dat al mijn ervaring blijkbaar niets uitmaakte. De meeste bedrijven wilden toch een diploma zien.ˮ Uiteindelijk heeft Marcel drie jaar gesolliciteerd voordat hij aan de slag kon als taxichauffeur.

Van voor af aan
Het werken voor het taxibedrijf hield op en Marcel zat weer in hetzelfde schuitje: geen werk, veel solliciteren, maar niet aangenomen worden door ontbreken van een diploma. ˮUiteindelijk kwam ik bij gemeente terecht en werd ik begeleid door een werkconsulent. Maar ook die kon maar niets voor mij vinden, terwijl veel banen in mijn ogen prima pasten.ˮ En zo ontstond er bij Marcel een steeds grotere afstand tot de arbeidsmarkt.

De redding
Een paar maanden geleden kwam hij via Scalabor terecht bij de Groene Rijders. ˮIemand kende het bedrijf en gaf aan dat het misschien wel wat voor mij was. Zeker gezien mijn ervaring als taxichauffeur. Het leek mij meteen leuk werk en sinds augustus dit jaar werk ik als bezorger.ˮ Marcel kon meteen voor 32 uur per week aan de slag.

Duurzaam bezorgen
Marcel werkt als bezorger. ˮAlles waarmee wij rijden is elektrischˮ. De Groene Rijders hebben diverse klanten en bezorgen in Arnhem en omliggende plaatsen. De klantenkring bestaat onder andere uit winkels, ziekenhuizen en particulieren. ˮWe hebben telkens andere routes. Zo kom ik iedere keer op andere plekken en ontmoet ik nieuwe mensen. Dit maakt het werk heel leuk. Ik vind het ook prachtig om de hele dag op de weg te zitten.ˮ

Er kan altijd wat gebeuren
Grote uitdagen of lastige situaties ervaart Marcel niet op zijn werk, hoewel er soms een lichte tijdsdruk is. ˮIk heb niet zo snel stress. Ik doe gewoon mijn best, maar op de weg kan er altijd wat gebeuren. Dat heb je zelf niet in de hand,ˮ zegt hij heel nuchter.

Blijven vragen en niet opgeven
Het is voor Marcel niet makkelijk geweest om werk te vinden en dat het gelukt is, komt mede door zijn eigen doorzettingsvermogen. ˮAls je werk zoekt en het lukt niet zou ik zeggen: blijven volhouden en hulp vragen. Blijven proberen. Uiteindelijk zijn er altijd mensen die je willen helpen.ˮ

Steven Koster:
ˮIk vind dat iedereen mag meedoen in de samenleving en of dat nu in een hoog tempo is of een stuk langzamer: op beide wijzen kom je op de bestemming aan. Ik vergelijk het altijd met rijden op de snelweg: de meesten rijden met 120 op de snelweg, ik wil een weg creëren waar men ook rustig 80 km per uur of langzamer mag rijden. Ook dan kom je er.ˮ