Vitaliteit voor alle collega’s bij Scalabor (blog)

Als het gaat over mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleiden naar een baan of over duurzame inzetbaarheid dan gaat het eigenlijk altijd over een of meerdere van de volgende onderwerpen: ontwikkeling, (digitale) geletterdheid, financiële redzaamheid en vitaliteit. Daar waar bij gemeentes vaak sprake is van separate inzet op deze programma’s kunnen we bij Scalabor krachten bundelen en inspanningen combineren. Eens in de zoveel tijd – bijvoorbeeld tijdens de week van lezen en schrijven of de nationale geldweek – besteden we dan net wat extra aandacht aan één van deze onderwerpen. En dus besteedden we afgelopen week tijdens de ‘week van de vitaliteit’ wat meer tijd aan alles wat te maken heeft met gezondheid en fit en vitaal zijn. Nou ja wat extra tijd? Best veel eigenlijk!

Wandelen met collega’s

Liepen we een paar weken geleden al met elkaar de 2e Scalaloop en is er iedere week gelegenheid tot een gezamenlijk ommetje tijdens de wekelijkse lunchwandeling, afgelopen week deden we dat iedere dag. Erg leuk om zoveel enthousiaste collega’s tegen te komen. En vaak ook nog collega’s die iedere dag meededen. Niet alleen omdat ze daarmee stempels voor een gezonde snack konden verdienen maar gewoon omdat ze het leuk vonden of omdat ze iets aan hun gezondheid willen doen. De gezonde snacks waren overigens de hele week in de verschillende personeelsrestaurants aanwezig net als het gratis fruit dat tijdens de week van de vitaliteit iedere dag werd uitgedeeld.

APK-check

Op donderdag hadden collega’s de mogelijkheid om een apk-check van de fiets te laten doen in onze nieuwe fietswerkplaats. Hiermee hopen we het fietsen naar het werk te bevorderen. Om dat nog aantrekkelijker te maken – naast het fietsplan wat we al aanbieden – bood de werkplaats ook nog een korting van 15% aan op reparatiekosten die naar boven kwamen aan de hand van de APK. Daarnaast was het ook mogelijk om een APK uit te laten voeren voor het eigen lichaam door onze leefstijlcoach Nicolien. Veel medewerkers maakten een afspraak om broeddruk, glucose, cholesterol en BMI te laten meten en naar aanleiding van de resultaten advies te krijgen.

Dansen met Introdans

Omdat we niet alle activiteiten in een week konden doen hebben we een activiteit naar de komende week verschoven. Dan gaan de mensen van Introdans namelijk met een heel aantal collega’s repeteren voor een bijzondere dansvoorstelling in het kader van Introdans Ontmoet. Deze voorstelling wordt vervolgens gefilmd! Heel speciaal! Veel dank aan de vitaliteitscommissie en de sociale commissie voor hun inzet! Het houdt echter niet in dat we het alleen bij deze week laten, onze inspanningen om werkfit te blijven gaan gewoon door. En Stoptober staat ook alweer voor de deur. Of het trouwens helemaal onder vitaliteit valt weet ik niet maar afgelopen zaterdag organiseerde de personeelsvereniging voor de eerste keer in 18 maanden weer een heuse bingoavond! Het was even puzzelen aan welke corona regels we daarbij precies moesten voldoen maar het is gelukt. Fijn! En of er die avond trouwens alleen maar gezonde snacks geserveerd zijn durf ik niet te zeggen!!

Versoepeling corona regels

Heerlijk overigens dat de corona regels weer versoepeld zijn. Eindelijk zijn we af van alle pijlen en strepen op de vloeren en ook de personeelsrestaurants zijn weer terug in oude staat gezet zodat ze er weer gezellig uitzien en er plek is voor iedereen. De versoepeling betekent overigens niet dat we niet meer op blijven passen. Onze gebouwen zijn groot genoeg om afstand te houden, handen schudden doen we nog steeds niet, handen wassen juist weer wel en wanneer iemand grieperig of verkouden heeft is blijft hij/zij thuis en laat zich testen. Het is ons tot nu toe heel goed gelukt om corona zoveel mogelijk buiten de deur te houden en laten we dat vooral blijven doen. Ook daar draagt een beetje fitter en gezonder zijn zeker aan bij!