Naar de inhoud

Zoekresultaten

Een week vol leuke activiteiten! (blog)

Je hebt van die weken die specialer zijn dan andere. Afgelopen week was zo’n week. We hebben een aantal fantastische dingen gedaan bij Scalabor. Hoogtepunt was de opening van ons nieuwe opleidingsrestaurant De Proeftuin in onze Intratuin. Geweldig dat voorzitters Jan van Hooijdonk en Sander Wind, respectievelijk Koninklijke Horeca Arnhem en Gelderland, de officiële opening verrichtten in het bijzijn van onze medewerkers en veel horeca ondernemers uit de regio. Ook waren de ontwerper en de architect en de aannemers die het restaurant in de lockdown periode realiseerden aanwezig. Mooi vond ik de woorden van wethouder Roeland van der Zee die vond dat de opening twee goede zijden van de medaille heeft; in de Proeftuin kunnen deelnemers aan het horeca branchetraject in een beschermde omgeving hun opleiding volgen en werkervaring opdoen, terwijl dit ook bijdraagt om de krapte aan personeel in de regionale horeca op te vangen.

Branchetraject horeca

De opening en de start van het branchetraject hadden daarmee niet op een beter moment kunnen komen. Naar verwachting starten de eerste 10 deelnemers in de komende weken met hun traject, waarbij ze eerst 3 maanden bij ons aan de slag gaan en vervolgens 3 maanden stage lopen bij een van de horeca bedrijven in de omgeving. Daarna komen ze in dienst bij de ondernemers waar ze nog 6 maanden lang hun opleiding vervolgen. Omdat ik zelf uit de horeca kom, weet ik dat dit een bedrijfstak is die al van oudsher inclusief werkt en kansen biedt aan iedereen. Je kunt er zelfs directeur van een arbeidsontwikkelbedrijf mee worden!

Denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen

Wat ik ook geweldig vond was om in een aantal wijken in Arnhem de grote Scalabor posters op de abri’s bij bushaltes te zien. En ook op alle digitale schermen in winkelcentrum Presikhaaf kwam continue onze boodschap voorbij: van de bijstand naar een mooie baan. Hoe is het mogelijk? Vind jouw baan in de Arnhem Werkt app of meld je aan op www.scalabor.nl.

Wat een paar weken geleden nog een wilde gedachte was in een schetsje op de tekentafel is nu dus realiteit geworden. We hebben al veel werkzoekenden mogen helpen, maar in deze arbeidsmarkt moet het toch mogelijk zijn om nog meer mensen te helpen! Dit kwam overeen met mijn boodschap tijdens de masterclass van Danielle Braun over samenwerken. Deze masterclass werd georganiseerd voor alle medewerkers die iets doen in de uitvoering rondom de arbeidsmarkt in de regio. Samen met FNV voorzitter Hans Hupkes en wethouder Aart Slob mochten wij aan het begin van de digitale bijeenkomst iets zeggen over wat wij belangrijk vinden bij samenwerking. Voor mij betekent dat: een gezamenlijk doel hebben en daar samen vol voor gaan. En dat gezamenlijke doel kan alleen maar zijn om zoveel mogelijk vacatures in te vullen/zoveel mogelijk mensen aan het werk te helpen. Waarbij we vooral kijken naar wat er allemaal wel mogelijk is en kan in plaats van tijd besteden aan allerlei belemmeringen en beperkingen. Als er een tijd is om dat te doen is het nu, met minder beschikbare mensen en meer vacatures.

Blijven ontwikkelen

Tegelijkertijd is het zaak dat we niet alleen nu onze uitdaging op de arbeidsmarkt aanpakken, maar ook al nadenken over morgen. Vanuit mijn rol als lid van de Actieraad Deltaplan Leven Lang Ontwikkelen voor Gelderland mocht ik die boodschap delen in een filmpje voor het congres arbeidsmarkt en onderwijs van komende week. Als we weten dat er in de toekomst steeds minder mensen beschikbaar zijn maar de vraag wel groot blijft, en we tegelijkertijd niet weten wat de banen van morgen zijn, moeten we inzetten op het continue ontwikkelen van brede vaardigheden. Wendbaarheid en omgaan met verandering, maar ook de wil om te blijven leren zijn daarbij van groot belang. En daar hebben werknemers zelf een rol in maar ook werkgevers, het onderwijs en de overheid.

Trots

Het is leuk om af en toe dit soort filmpjes in te spreken, blogs en columns te schrijven en mee te doen in panels. Maar het leukste blijft toch wanneer we mensen mogen rondleiden door Scalabor en we ze mogen laten zien wat we allemaal doen. Want in een film of op papier kun je zaken altijd mooier schetsen dan dat ze daadwerkelijk zijn, maar wanneer mensen komen kijken is dat niet mogelijk. Zeker ook omdat onze medewerkers heel graag in gesprek gaan met bezoekers en zelf heel goed aangeven wat er goed gaat en wat nog beter kan. Afgelopen week was de cliëntenraad van de RSD de Liemers op bezoek. Top dat zij de tijd wilden vrij maken om zelf met mijn collega’s in gesprek te gaan, wat waren dat leuke en goede gesprekken. De leden van de raad liepen enthousiast de deur uit, volgens mij hebben we er weer een aantal ambassadeurs bij! Ik ben benieuwd of deze week net zo’n leuke week wordt!