Naar de inhoud

Zoekresultaten

Klaar voor de tweede helft (blog)

Voor de meesten van ons zit de vakantie er alweer op. Toch hoor ik her en der ook nog wel wat mensen die in september weggaan. De periode na de zomer voelt voor mij altijd als de tweede helft. Na de rust in de afgelopen weken gaan we nu weer vol aan de bak voor de laatste speelhelft van het jaar. Waarbij die helft met vier maanden weer veel korter is dan de eerste helft!

Bij de start van de tweede helft kan ik constateren dat we in de rust niet hebben stil gezeten. Moesten we in de afgelopen jaren vanwege het warme weer nog wel eens (eerder) sluiten, daar was dit jaar geen sprake van. Mede omdat de medewerkers die een tijd lang preventief (vanwege corona) thuisbleven nu weer aan de slag zijn, was ook de bezetting over de zomermaanden best goed. En dat komt, met een post-corona opkrabbelende economie, goed uit. Zo begrijp ik dat ons commerciële team voor het najaar al heel wat orders in de boeken hebben staan en is het in de kwekerij, het groen en de schoonmaak onverminderd druk. Daar komt nog bij dat binnenkort ook het kerstpakketten seizoen weer start waarmee wij het altijd extra druk hebben. Maar er kan nog wel wat bij dus als er werkgevers zijn die hun werknemers een mooi en inclusief kerstpakket willen geven, hoor ik dat heel graag. Zeker ook omdat we dit jaar in samenwerking met De Groene Rijders en Peeze een aantal pakketten met producten van lokale ondernemers hebben samengesteld waarbij een deel van de opbrengst ten goede komt aan het Ronald McDonald huis. Meer dan maatschappelijk verantwoord lijkt me.

Wachten op onze container

De opbloeiende economie zorgt ook weer voor een aantal uitdagingen op het gebied van grondstoffen. Dus daar waar we soms werk hebben ingepland gaat dat opeens toch anders omdat containers uit met name het Verre Oosten niet op tijd aanwezig zijn, of dat onderdelen van producten lastig verkrijgbaar zijn. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld onze Jumbo fietspompen. Alles wat we konden maken is gemaakt maar nu zijn de onderdelen op. Gelukkig weten we dat de boot met onze container onderweg is en dat deze eind van de maand in Rotterdam aanlegt waarna we weer kunnen produceren. Tot die tijd werken de medewerkers van de fietspompen mee in andere afdelingen.

Een andere uitdaging van de economische groei is de schaarste aan personeel. Voor het eerst in jaren zijn er weer meer vacatures dan werkzoekenden. En dat is goed nieuws voor de werkzoekenden, ook diegenen die om wat voor reden dan ook te maken hebben met een afstand tot de arbeidsmarkt. Want willen werkgevers vacatures invullen dan moeten ze wel breed kijken en open staan voor iedereen. Maar dat betekent nog niet dat een match eenvoudig te maken is. Daar is hulp bij nodig op het gebied van scholing, begeleiding en bemiddeling. En daar kunnen wij vanuit Scalabor natuurlijk een hele goede rol in spelen.

Genoeg vacatures op de arbeidsmarkt

Van onze detacheringsconsulenten hoor ik dan ook dat er veel vacatures binnenkomen waarbij het vinden van de geschikte kandidaat de uitdaging is. Goed nieuws is wel dat er de laatste tijd, met name door de gemeente Arnhem, meer kandidaten voor ontwikkeltrajecten worden aangemeld. Goed nieuws is ook dat het ons in de eerste helft van het jaar gelukt is om meer dan 200 inwoners te begeleiden naar een betaalde baan. Dat is goed voor de werkzoekende zelf, voor de organisatie waar hij of zij in dienst komt en het levert ook een enorme besparing op voor de overheid. In het geval van deze ruim 200 werkzoekenden gaat het dan om bijna € 5 miljoen per jaar! Ook zijn er alweer trajecten van start, voor deze ‘tweede helft’. Er komen aanmeldingen binnen voor de logistieke opleidingen, het ontwerp van een horeca traject in samenwerking met Gastvrij Talent en SVH en de kick-off van het Vitesse Werkt project in samenwerking met Vitesse en de gemeente Arnhem.

En ondanks die krapper wordende arbeidsmarkt (voor werkgevers) was er in de zomer ook slecht nieuws, Wisa heeft besloten haar activiteiten te verhuizen naar Slovenië. Enorm balen, want daar werkt al jaar en dag een groep Scalabor medewerkers met veel plezier en die raken dus nu hun werkplek kwijt. Gelukkig alleen hun werkplek en niet hun baan, want zij blijven in dienst bij Scalabor. Heel concreet betekent dit dat wij voor iedereen in de komende maanden een nieuwe plek gaan vinden. En gelukkig is de arbeidsmarkt goed voor medewerkers en hebben deze collega’s veel ervaring opgedaan. Ik ben er dan ook van overtuigd dat we voor iedereen een passende nieuwe baan gaan vinden.

Deze zomer is er door allerlei afdelingen al heel veel voorbereid: van Scala fietstocht tot Scalaloop, van de week van lezen en schrijven tot Scalabor bruist waarin we samenwerken met Introdans. En van een nieuwe website voor het Samen voor een Baan inclusief werkgeversnetwerk tot de realisatie van een nieuwe kinderspeelplaats in onze Intratuin. Nee, we hebben deze zomer niet stilgezeten en zijn dus ook helemaal klaar voor de tweede helft!