Naar de inhoud

Zoekresultaten

Inspirerende bezoeken [blog]

Afgelopen week had ik een aantal leuke en inspirerende bezoeken. Zo verwelkomden we bij Scalabor wethouder Martien Louwers van de gemeente Arnhem. Zij kwam helpen bij het inpakken van de eerste Zomerpretpakketten. Deze zomerpretpakketten pakken collega’s van Scalabor – in opdracht van het Nationaal Fonds Kinderhulp – de komende weken in. De pakketten zijn bedoeld voor kinderen die door de financiële situatie thuis in de zomer niet weg kunnen. Om toch ook een leuke zomer te hebben ontvangen zij een stoere rugzak vol met boeken, spelletjes, kleurtjes, een bal en nog veel meer. Maar er zitten ook treinkaartjes in en toegangskaartjes voor een pretpark. Fantastisch dat dit naar duizenden kinderen gaat die het niet zo breed hebben. Ook in deze regio ontvangen honderden kinderen in de komende weken zo’n rugzak. Leuk dat de wethouder de tijd nam om dit initiatief te ondersteunen, met medewerkers te spreken en ook gewoon mee te helpen!

Elkaar inspireren
Later in de week ontvingen we de directie en de raad van commissarissen van Konnected op onze locatie Driepoortenweg. Konnected is het arbeidsontwikkelbedrijf voor de regio Deventer. Zij wilden zich graag door Scalabor laten inspireren. Een hele eer, want nog maar kortgeleden waren wij degene die op bezoek gingen bij andere sociale ontwikkelbedrijven om van hen te leren. Dat leren van elkaar blijft heel belangrijk, want alleen op die manier kun je de dienstverlening steeds meer verbeteren. We hebben tijdens het bezoek van Konnected gesproken over best practices en uitdagingen richting de toekomst. Daarbij gaf het team aan onder de indruk te zijn van de ondernemersgeest bij Scalabor en het feit dat we ten aanzien van de arbeidsmarkt continu kijken naar mogelijkheden in plaats van beperkingen. Ook gaven ze aan hoe vriendelijk iedereen op de werkvloer was. Andersom was ik onder de indruk van de manier waarop zij hun bedrijf hebben opgezet en de afdeling Werk van de gemeentes hebben opgenomen in het arbeidsontwikkelbedrijf. Op die manier kun je veel sneller schakelen en wordt de transformatie van SW-bedrijf naar ontwikkelbedrijf echt gemaakt. Bij vertrek ontvingen we nog een mooie mand met Deventer producten – veel koek en chocola die op een wonderbaarlijke manier uit mijn kantoor blijven verdwijnen!

Belang van lezen en voorlezen
Ik ging zelf ook op bezoek afgelopen week. Zo ben ik samen met de Commissaris van de Koning in Gelderland, John Berends, op bezoek geweest bij de Monchy school in Malburgen, Arnhem. Voor de kinderzwerfboekenestafette laten alle Commissarissen van de Koning een kinderboek richting een andere provincie sturen en zwerven. Op deze manier vragen zij aandacht voor het belang van lezen en voorlezen. Want de cijfers spreken voor zich: 15% van de kinderen in Nederland komt met een taalachterstand van de basisschool. En dit heeft natuurlijk een groot effect op vervolgopleidingen en banenkansen. Door 15 minuten per dag te lezen, lees je 1.146.000 woorden per jaar en leer je 1000 nieuwe woorden. Maar het belangrijkste is wel dat lezen gewoon heel leuk is. Omdat niet iedereen de beschikking heeft over kinderboeken zijn er in Nederland 4350 kinderzwerfboekstations. Hier kunnen kinderen en ouders gratis kinderboeken ophalen, lezen, herlezen en vervolgens weer laten zwerven voor iemand anders. In de provincie Gelderland staan er inmiddels 560, waaronder eentje bij Scalabor. De Commissaris ontving van zijn collega uit Utrecht heel toepasselijk een Nijntje boek en liet dit achter in het Kinderzwerfboekstation van de Monchy school. Hij stuurde – ook heel toepasselijk – het boek Brief voor de Koning naar zijn collega in Limburg.

Vitaliteit steeds belangrijker
Dezelfde dag kreeg ik ook een sneak preview van het nieuwe sportcomplex van Valkenhuizen in Arnhem. Wat is dat mooi geworden! Hele mooie sportzalen, twee nieuwe zwembaden en gloednieuwe faciliteiten. Echt een aanwinst voor de stad. En daar waar we weten dat gezondheid en vitaliteit steeds belangrijker worden, is dat natuurlijk extra mooi. Reden dat ik al mocht komen kijken is dat we met het Sportbedrijf Arnhem aan het kijken zijn hoe we onze samenwerking nog verder kunnen inzetten. Het sportbedrijf wil heel graag ook inclusief werken en Scalabor besteedt steeds meer aandacht aan vitaliteit. Win-win dus. En dus kijken we naar mogelijkheden op het gebied van schoonmaak, groenvoorziening en horeca. Maar gaan we ook samenwerken om vitaliteit onderdeel te maken van werkfit zijn en worden. Extra leuk was dat tijdens mijn bezoek in het zwembad al een aantal mensen aan het zwemmen waren, die onder water een spectaculaire film voor de opening aan het opnemen waren. En laten dat nu net dezelfde filmmakers zijn die ook de films voor Scalabor maken! Hoe toevallig.

Versoepelingen
Mooi dat de versoepelingen ertoe leiden dat we elkaar weer meer gaan zien en ook fysieke bezoeken af kunnen leggen. Bij Scalabor betekent dit dat we de RIVM-regels blijven volgen. We blijven afstand houden – houden werkplekken, kantoren en bedrijfsrestaurant ingericht op 1,5 meter afstand -werken gedeeltelijk thuis waar mogelijk en houden mondmaskers op wanneer we met anderen in auto’s of bussen zitten. Maar de algehele mondmaskerplicht vervalt op al onze locaties. En dat is ook wel weer heel fijn!