Naar de inhoud

Zoekresultaten

Samenwerkingen die het verschil maken [blog]

In het hele land starten op korte termijn regionale mobiliteitsteams (RMTs). Die worden in alle arbeidsmarktregio’s opgericht met als doel mensen – die als gevolg van corona hun baan kwijt geraakt zijn of kwijt dreigen te raken – te begeleiden naar nieuw werk. Ook is er speciale aandacht voor werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Alhoewel de arbeidsmarkt weer heel snel verandert en er in een aantal sectoren op korte termijn al krapte dreigt, vind ik de oprichting van de RMT’s een goed initiatief. Eén van de doelstellingen is om één loket in te richten voor werkzoekenden en werkgevers én dat allerlei instituten samen (moeten) werken. En die samenwerking is van belang. Te vaak zien we dat partijen – met alle goede bedoelingen – langs elkaar heen werken waardoor vergeten wordt waar het echt om gaat. Dit gezamenlijk doel moet dan ook leidend zijn binnen het RMT. Hoe helpen we zoveel mogelijk mensen aan het werk en hoe vullen we zoveel mogelijk vacatures in? Om hier ons steentje aan bij te dragen, zijn we vanuit Scalabor afgelopen week de campagne Met afstand de mooiste banen gestart. Zo helpen we inwoners met een bijstandsuitkering de juiste weg te vinden. Werkzoekenden kunnen zich via de Scalabor website, (06) 302 830 43 of via mooiebanen@scalabor.nl direct bij ons melden. Samen kijken we dan welke baan of welk ontwikkeltraject past. En wanneer wij niet direct kunnen helpen, leggen wij contact met de juiste instantie – gemeente, UWV, Werkgeversservicepunt of het Leer-werk loket – in de regio.

Over win-win gesproken
En zo zijn er tal van samenwerkingen, waarmee we echt een verschil kunnen maken. Zo intensiveerden we onlangs onze samenwerking met 2switch. Dit zijn de regionale kringloopwinkels. Vanwege de hoeveelheid verschillende activiteiten hebben ze ook allerlei mooie werkplekken waar onze medewerkers of trajectdeelnemers zich kunnen ontwikkelen. Afspraak is dat 2switch leer-werk plekken beschikbaar stelt, wij een deel van de begeleiding oppakken en vervolgens deelnemers begeleiden naar werk. Met de stichting Vitesse Betrokken doen we dat met het project Vitesse Werkt, heel specifiek voor jongeren. Hoe mooi is het om een aantal maanden lang bij Vitesse of een van haar partners aan de slag te gaan waarna je uitstroomt naar werk of een vervolgopleiding. Nog meer voorbeelden van nieuwe samenwerkingen? Onlangs zijn Scalabor collega’s gestart bij Sportbedrijf Arnhem. Daar doen we een deel van de schoonmaak en onderhouden we sportvelden. Ook wordt gekeken hoe we samen kunnen werken met betrekking tot de horeca. En andersom helpt het Sportbedrijf Scalabor met vitaliteit binnen de organisatie. Win-win dus!

Over vitaliteit gesproken: afgelopen maandag is Introdans gestart met een eerste repetitie met medewerkers voor een wervelend optreden in het najaar. Heel fijn dat Introdans dit samen met ons doet, een mooie combinatie tussen vitaliteit, zelfvertrouwen en een sociale activiteit. Zelf mocht ik ook even meedansen, maar ik vrees dat ik de selectie niet gehaald heb. Wat de selectie wel gehaald heeft, zijn de fietsen die we voor de Dullert stichting klaar hebben gemaakt. Om fietsenmakers op te leiden in onze fietsenwerkplaats kopen wij tweedehands fietsen in, die we vervolgens weer zo goed als nieuw maken. Echt, je weet niet wat je ziet. En die fietsen neemt de Dullert stichting vervolgens weer af om aan inwoners – die dat zelf niet kunnen betalen – te geven. Wederom win-win!

Nog een mooie samenwerking waar we stiekem wel een beetje trots op zijn: binnenkort start de Sonsbeek tentoonstelling weer. En deze keer zijn de kunstwerken niet beperkt tot alleen Sonsbeek park. Zo komt er een fantastische installatie vlakbij Stadstheater aan de Rijn, waar onze mannen uit het groen – in opdracht van de Oost-Duitse kunstenares Dukhee – mee hebben geholpen aan de opbouw. Het kunstwerk moet nog even tot bloei komen, maar is dan zeker de moeite waard om te gaan bekijken. En volgende week starten we aan de Driepoortenweg weer met het inpakken van de Zomerpretpakketten voor het Nationaal Fonds Kinderhulp. Dit zijn pakketten voor kinderen uit gezinnen die niet met vakantie kunnen, maar door de inhoud van het rijk gevulde pakket wel een hele leuke zomer kunnen hebben. Vorig jaar hebben we dit ook al mogen doen. Naast dat het vanwege de variatie leuk werk is, is het ook geweldig om hier een kleine bijdrage aan te mogen leveren.

Kortom, heel veel gave samenwerkingen in de regio en met een gezamenlijk doel: passend werk voor zoveel mogelijk mensen!