Naar de inhoud

Zoekresultaten

Hoezo glazen plafond? [blog]

Op de een of andere manier blijft diversiteit een heikel thema in onze maatschappij. We zien dankzij allerlei onderzoeken, dat organisaties beter functioneren, als ze diversiteit nastreven. Besluiten worden beter afgewogen omdat vanuit meerdere invalshoeken wordt gekeken, de organisatie is een betere afspiegeling van haar klanten en de samenwerking is bovendien veel leuker. Tegelijkertijd vinden veel bedrijven het nog steeds moeilijk om hier een juiste invulling aan te geven.

Gelijkheid
Helemaal begrijpen doe ik het niet. Wellicht komt het door mijn opvoeding en het feit dat ik aan het begin van mijn carrière langere tijd in het buitenland heb gewerkt en daarmee in aanraking kwam met veel verschillende culturen en nationaliteiten. Voor mij is het daarom heel logisch dat je in een organisatie alle talenten inzet, niemand aan de kant laat staan en streeft naar een divers team. Op het gebied van gender diversiteit – de verhouding man/vrouw binnen een organisatie – weten we dat organisaties die ten minste 30% vrouwen in de top hebben veel beter functioneren. Mijn eerste General Manager in Londen was een vrouw. Pas 27 jaar en toen al chef van een van de mooiste hotels in de stad, een echte powervrouw. En ik weet hoe ze heeft moeten knokken om daar te komen. Ik heb ontzettend veel van haar geleerd en zij heeft een grote invloed gehad op waar ik nu sta en wat ik nu doe. Mede doordat mijn eerste directeur een vrouw was, is het voor mij niet meer dan normaal dat mannen en vrouwen samenwerken in de top van een bedrijf en dat vrouwen dus gelijk zijn aan mannen.

De juiste verhouding
Later heb ik ook wel eens gewerkt in een hotel waar het gehele managementteam uit mannen bestond. Sterker nog, in Saoedi-Arabië mochten in de tijd dat ik er was helemaal geen vrouwen werken. Het is dan net alsof je op een booreiland zit: veel testosteron, een bepaald soort mannenhumor en eenzijdige besluiten. In Hamburg daarentegen werkte ik als enige man in een managementteam met alleen vrouwen. En dat is niet veel beter. Vaak kwam ik toen uit een vergadering waarvan ik dacht dat die heel goed gegaan was, maar waar mijn vrouwelijke collega’s een heel ander gevoel aan over hadden gehouden. Blijkbaar had ik geen enkel gevoel voor de communicatie tussen de regels door en de betekenis van lichaamshouding. Een goede verhouding tussen mannen en vrouwen werkt echt veel fijner!

Girlpower
In het managementteam van Scalabor hebben we een goede balans tussen mannen en vrouwen. 55% versus 45%. En ook in onze raad van commissarissen is de verhouding man vrouw bijna gelijk. Het is daarbij helemaal niet zo dat we actief hebben gewerkt aan gelijkheid tussen mannen en vrouwen te realiseren. We hebben de beste managers en toezichthouders gezocht voor onze opdracht en dat betekende dat we divers wilden zijn. Dat leidt dan al snel tot een aantal topvrouwen binnen het bedrijf.

Helemaal vanzelf gaat dat niet. Het vraagt werkgevers en met name algemeen directeuren die zich hard maken voor gelijkheid en diversiteit. Maar het vraagt ook wat van de mannen en vrouwen zelf. Mijn vrouw en ik combineren al jaren twee carrières. En dat vraagt wat van ons beiden in de ruimte die we elkaar geven en de rollen en taken die we binnen het gezin hebben. Onze kracht is altijd geweest dat we enorm trots zijn op elkaars carrière. En toen mijn vrouw een paar maanden geleden gevraagd werd om te komen praten over een topfunctie in Europa, keken we vooral naar hoe we dat zouden doen in plaats van alle redenen te benoemen waarom het niet zou kunnen. Vorige week is ze door het Europese parlement voorgedragen voor die baan in Frankfurt. Idee is dat we in Arnhem blijven wonen en dat mijn vrouw doordeweeks in Duitsland werkt. Dat vraagt best wel wat van ons allemaal, maar we zijn ervan overtuigd dat ons dat gaat lukken. Want ik ben vooral ongelooflijk trots op haar en ik weet dat ze in deze nieuwe positie een enorme bijdrage aan de maatschappij kan leveren. Niks glazen plafond: girlpower!