Versoepelingen [blog]

Afgelopen week kondigde het kabinet een aantal eerste versoepelingen aan ten aanzien van de corona regels. Zo wordt de avondklok geschrapt, mogen we weer met 2 mensen op bezoek, gaan de terrassen ’s middags onder voorwaarden open en mogen winkels een klant per 25 m2 ontvangen zonder dat voorafgaand gereserveerd is. Goed nieuws! Zeker ook voor onze Intratuin in Arnhem, waar we helemaal klaar staan om klanten te helpen om hun tuin weer in orde te brengen. Precies op tijd ook want nu is het moment om plantjes te planten (en tuinmeubels en bbqs aan te schaffen!!). Met 8000m2 vloeroppervlak kan winkelen heel veilig. Van ons team vraagt dat wel weer even wat organisatievermogen; zorgen dat de gangpaden breed genoeg zijn om afstand te houden, meer winkelwagens uit de opslag dan de 50 die we tot nu toe mochten gebruiken, goede assistentie bij de ingang en maatregelen om te voorkomen dat het te druk wordt bij de kassa’s. En tegelijkertijd ervoor zorgen dat er weer voldoende voorraad aan planten, tuinmeubelen, grasmaaiers en bbq is. En dat was bij een wereldwijd tekort aan containers en een blokkade in het Suez kanaal nog niet eens zo gemakkelijk. Maar het is gelukt, we zijn er klaar voor!

Proeftuin
Jammer genoeg mag ons spiksplinternieuwe restaurant De Proeftuin nog niet open, want helaas hebben wij geen buitenterras. Je ziet wel direct weer dat dat gebeurt waar wij al een tijdje voor waarschuwen; er ontstaat snel een tekort op de arbeidsmarkt. De horeca is een van de eerste branches die nu al roept dat er te weinig mensen zijn om de vacatures in te vullen. En dat terwijl het nu nog om een beperkte opening gaat. Vanuit Scalabor anticiperen we hier al een tijdje op, dus hebben we ons best gedaan om een aantal mensen op te leiden voor de horeca. Het zou heel mooi zijn wanneer die nu de kans krijgen om aan het werk te gaan. In veel gevallen vraagt dat ook wat van de sector zelf, zoals eventuele aanpassingen in arbeidstijden, flexibiliteit en begeleiding. Maar daar kunnen wij vanuit Scalabor heel goed een rol in spelen en ook het Werkgeversservicepunt in de regio staat helemaal klaar om ondernemers te helpen in hun behoefte aan goede mensen.

Vrijheid vraagt om verantwoordelijkheid
Mooi dat er eerste stappen qua versoepelingen gezet mogen worden. Toch vraagt juist die extra vrijheid om meer van onze verantwoordelijkheid. Want we zijn er nog niet; het aantal besmettingen en opnames loopt de laatste dagen weer op en vaccinatieprogramma’s gaan minder snel dan gedacht. Het virus is dus niet opeens verdwenen. Dat betekent dat we op moeten blijven passen; op het werk, thuis, in de publieke ruimtes. Binnen Scalabor betekent dit dat alle huidige regels, zoals afstand houden, separate in- en uitgangen, hygiëne, mondmaskers, gewoon in stand blijven. Het is afgelopen jaar ongelofelijk goed gelukt om het virus zo goed als mogelijk buiten de deur te houden; dat willen we ook nu er iets van licht aan het einde van de tunnel gloort zo houden. En ik hoop ook echt dat mensen op de terrassen zich aan alle regels houden en niet bij sluiting blijven rondhangen of zich naar de parken verplaatsen. Hoe mooi zou het zijn wanneer deze eerste stap zo succesvol is dat we over een paar weken weer in een restaurant een hapje kunnen gaan eten. Hetzelfde geldt voor de winkels; we zijn heel blij om weer gewoon open te mogen maar willen dat ook graag blijven! Dit klinkt wellicht vreemd voor een ondernemer; maar laten we er alsjeblieft voor zorgen dat we dadelijk niet een overvolle binnenstad hebben met rijen voor de deur van winkels. Kom niet met de hele familie en alleen wanneer je echt iets nodig hebt. En vergeet niet dat we nog steeds blijven bezorgen en dat click en collect ook altijd nog kan. Wanneer we ons ook in de komende tijd houden aan de regels en verantwoordelijk met de versoepelingen omgaan dan is binnenkort steeds weer meer mogelijk. En daar kijken we allemaal naar uit!