Naar de inhoud

Zoekresultaten

Passend werk [blog]

Er zijn drie dingen waar we bij Scalabor iedere dag voor gaan: een goede werkgever zijn, zoveel mogelijk mensen begeleiden naar zo passend mogelijk werk en dat op een financieel gezonde manier doen. Deze drie doelstellingen gaan hand in hand. Daarom zijn we dan ook continu in gesprek met werkgevers in de regio om samen te kijken waar vacatures zijn en waar onze medewerkers en deelnemers bij trajecten van toegevoegde waarde kunnen zijn. Om te kijken waar medewerkers en trajectdeelnemers in hun ontwikkeling staan, maken we gezamenlijk ontwikkelplannen. Hierin staat wat iemand kan en wil, maar ook wat we moeten doen om daar te komen. Doel daarbij is om daar waar mogelijk door te stromen naar – al dan niet met begeleiding – banen bij reguliere werkgevers en daar waar dat (nog) niet kan een beschutte werkplek aan te bieden.

Samen de stap maken
In de afgelopen paar maanden is het de afdeling detacheringen gelukt om – in overleg met werkgevers: HSF, Look-o-look en E-care – 30 banen open te stellen voor medewerkers van Scalabor. Geweldig nieuws, zeker omdat dit functies zijn in groepsverband en inclusief begeleiding. Dat maakt de stap voor medewerkers net wat eenvoudiger. Je gaat dan samen met collega’s naar een nieuwe werkplek, maar blijft in dienst bij Scalabor en wordt ook door detacheringsconsulenten en vaak ook een werkbegeleider begeleid. Toch zijn er medewerkers die deze stap nog spannend vinden. En dat begrijp ik best. Daarom proberen we medewerkers zo goed mogelijk te helpen het toch te doen: op basis van het ontwikkelplan, naar banen die geschikt zijn, bij werkgevers die openstaan voor inclusiviteit en met begeleiding van Scalabor. En wanneer het toch niet lukt, zijn wij het vangnet. Tegelijkertijd is het natuurlijk een compliment dat collega’s soms niet weg willen en op onze locaties willen blijven werken. Dat zegt ook iets over goed werkgeverschap. Maar goed werkgeverschap gaat ook over het creëren van de juiste werkplek, een passende baan én het beste uit mensen halen. En dus is blijven zitten in een baan die niet meer past bij de ontwikkeling geen optie. Hoe lastig dit soms ook is. Wij weten dat 90% van de medewerkers die de stap naar een reguliere werkgever maakt, nooit meer anders wil. Dus we gaan de stap maken, maar wel samen.

Nieuw beschut
Doordat 30 medewerkers in de komende dagen bij externe werkgevers aan de slag gaan, komen er intern bij Scalabor weer werkplekken vrij voor werkzoekenden die behoefte hebben aan een beschutte werkplek, in het kader van de regeling nieuw beschut. Dit is een regeling waarbij mensen die meer begeleiding nodig hebben bij het regionaal ontwikkelbedrijf kunnen gaan werken. In het verleden werd daar in onze regio niet zo heel veel gebruik van gemaakt, maar we zien dat gemeenten de afgelopen maanden veel vaker inzetten op deze regeling. En dat is goed, omdat de faciliteiten, kennis en het werk aanwezig zijn en de Rijksoverheid de banen grotendeels financiert.

Het juiste traject
Daarnaast zijn er werkzoekenden die tijdelijk bij Scalabor aan de slag gaan met een arbeidsontwikkeltraject. In veel gevallen gaat het daarbij om trajecten die tussen de zes en twaalf maanden duren. Maar inmiddels nemen we ook werkzoekenden aan die wat langer de tijd nodig hebben om de stap naar de reguliere arbeidsmarkt te maken. Ook hier valt het me niet tegen hoeveel werk er ondanks de coronacrisis in de regio is. We hebben trajecten in het groen, de schoonmaak en de logistiek, waarbij werkgevers hebben aangegeven deelnemers aan te nemen bij het succesvol doorlopen van het traject. Ook de vraag uit de horeca zien we weer langzaam aantrekken. Daarnaast starten we op korte termijn in samenwerking met Presikhaaf Schoolmeubelen een traject voor de maakindustrie én leiden we in onze eigen fietsenwerkplaats medewerkers op tot fietsmonteurs.

Dus zit je in de bijstand of ken je iemand in de bijstand die weer aan de slag wil en daar wel wat hulp bij kan gebruiken? Meld je dan bij de afdeling Werk & Inkomen van jouw gemeente of mail ons op ikwilwerken@scalabor.nl. Dan gaan wij samen op zoek naar het juiste traject en de juiste baan!