Naar de inhoud

Zoekresultaten

Terugkijken en vooruitblikken [blog]

En we zijn van start, 2021 is begonnen. En hoe: hoopvol omdat er gestart is met vaccineren, waardoor er iets van licht aan het einde van de tunnel is. Maar toch ook wel weer bedrukkend, omdat we ons realiseren dat we nog even midden in die tunnel zitten. Met het nog steeds oplopen van het aantal besmettingen lijkt het opheffen van de lockdown nog ver weg. Dat vraagt veel van onze medewerkers. Van de collega’s die preventief thuis zitten of al een hele tijd thuiswerken. Maar ook van de collega’s die wederom werk moeten combineren met thuisonderwijs. En voor de collega’s van de Intratuin is de aanblik van een lege winkel een vreemde gewaarwording. Het blijft zo belangrijk dat we aandacht voor elkaar houden en op elkaar blijven letten: virtueel de hand vasthouden, een digitale schouderklop of een telefoontje op zijn tijd!

De eerste week
En tegelijkertijd gaat het allemaal ook weer gewoon door. Het was fijn om collega’s na een korte vakantie weer – op afstand – te zien en een gelukkig nieuwjaar te wensen. Ook was het goed om te zien dat op de eerste dag van het jaar ons nieuwe automatiseringssysteem live ging. We lopen nog tegen een aantal opstartproblemen aan (ik heb echt nog nooit gehoord dat die er bij ICT implementaties niet waren) maar gelukkig lukt het ons om die steeds meer op te lossen. Ook was de oplevering van de nieuwe werkruimte in de kwekerij. Hierdoor kunnen er meer mensen aan de slag, met inachtneming van alle veiligheidsmaatregelen. Mooi dat de collega’s van de interne dienst dit in overleg met de verhuurder op korte termijn hebben kunnen uitvoeren. Nog wat aankleding en de finishing touch van onze schilders en we zijn een mooie werkplek rijker.

Terugkijken
Maar eigenlijk loop ik op de zaken vooruit en schiet ik direct in de actie modus. Terwijl je in de eerste week van het jaar juist nog even terug mag kijken. Even een stap achteruit om te zien waar we staan en of we de doelstellingen bereikt hebben. En dan zie ik heel veel waar we met zijn allen – zeker in het meest bijzondere jaar dat we ooit hebben meegemaakt – trots op kunnen zijn:

 • We begonnen vorig jaar met de vertoning van de fantastische Scalabor film tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Arnhem. Alsof dit nog niet genoeg publiciteit was, werden we de maand erna direct al weer getrakteerd op een bezoek van de staatssecretaris aan onze Intratuin. En ook in de rest van het jaar hebben we niet verlegen gezeten om mooie artikelen in de media.
 • In de tussentijd werden onze gebouwen – en dan met name de werkplekken – steeds mooier gemaakt door de interne dienst en is er parallel hard gewerkt aan de uitwerking van verschillende huisvestingsscenario’s. Ook werd in de Intratuin naast een mooie nieuwe kantine een spiksplinternieuw restaurant gerealiseerd onder de naam De Proeftuin.
 • We hadden, met dank aan onze klanten, het hele jaar voldoende werk. Zo pakten we voor het eerst meer dan 50.000 kerstpakketten in en maakten we meer dan 70.000 fietspompen. Verschillende samenwerkingen werden langdurig verlengd, de afdeling e-fulfillment barstte uit zijn voegen en we gingen een fantastische samenwerking aan met Rijnstate.
 • Daarnaast faciliteerden we de mondmaskerfabriek, hielpen we restaurant ‘A beautiful mess’ aan een mooie plek in de stad, mochten we de Groene Rijders helpen bij de start van de Arnhemse cityhub en verwelkomden wij Reclassering Nederland in ons pand.
 • En in de tussentijd droegen we bij door onder andere de bossen en parken in de regio te onderhouden, scholen en zorginstellingen schoon te maken, milieustraten te bemensen, schoolmeubelen te fabriceren en fietsen te monteren.
 • Door zomerpretpakketten en maandverband in te pakken, droegen we bij aan de bestrijding van armoede in Nederland, we reden belangeloos voor de Voedselbank, participeerden in de Arnhemse Uitdaging en de Moedige Dialoog, gaven de Blauwe Tomaat een plek voor hun SRV wagen, bakten taarten voor Vreedenhoff en schonken honderden overgebleven Intratuin- kerststerren aan verpleeghuizen. Voor de maatschappelijke bijdrage die we hiermee vanuit Intratuin leverden, ontvingen we ook nog eens het Arnhems compliment.
 • Om ervoor te zorgen dat meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt geholpen worden aan werk initieerden we – in samenwerking met werkgevers en het ROC RijnIJssel – diverse branchetrajecten met baangaranties, participeren we in Midden Gelderland Werkt Door, zetten we ons in voor het Samen voor een Baan inclusief werkgevers netwerk en lanceerden we de Werkbrigade.
 • Om medewerkers te begeleiden naar zo passend mogelijk werk organiseerden we activiteiten op het gebied van ontwikkeling (waaronder digitale opleidingen), laaggeletterdheid (met de Week van Lezen en Schrijven), vitaliteit (van lunchwandelen tot leefstijlcoach en van de scalaloop tot Stoptober) en financiële zelfredzaamheid (met opleidingen voor werkbegeleiders en de inzet van onze budgetcoach).
 • We bezochten aan het begin van het jaar met 150 collega’s de generale repetities van Introdans en we zorgden – zoals dat hoort – voor attenties met Pasen, in de zomer, met Sinterklaas en met Kerst. En omdat we geen bijeenkomsten konden organiseren, zorgden we in samenwerking met de personeelsvereniging voor een alternatieve sinterklaasviering en werden in een week tijd 2600 taarten gebakken en voor Kerst afgeleverd bij al onze medewerkers.
 • Er werd vanuit het hele bedrijf snel omgeschakeld naar de nieuwe omstandigheden en de 1,5 meter economie. Werkplekken werden corona-proof ingericht, mondmaskers ingevoerd, desinfectiezuilen aangekocht, looproutes werden zichtbaar gemaakt en collega’s die thuis konden werken deden dat ook. Maar we hielpen ook allemaal mee toen de Intratuin de drukte niet meer aan kon en we hielden wekelijks contact met medewerkers die preventief thuis zaten of angstig waren.
 • Om medewerkers op de hoogte te houden van ontwikkelingen werden nieuwe informatieschermen geplaatst, ons personeelsblad aangepast, stuurden we corona-updates, werd wekelijks een blog gepubliceerd en organiseerden we digitale lunches, dag-starten en zeepkisten.
 • En doordat we hebben doorgewerkt waar dat kon, op onze uitgaven hebben gelet en net zoals veel andere bedrijven van de Rijksoverheid steun ontvingen voor een deel van ons omzetverlies, hebben we het ook financieel goed gered afgelopen jaar.

Al deze acties en de inspanningen van collega’s hebben ertoe geleid dat we in dit bizarre jaar open konden blijven, voldoende werk voor iedereen hadden, de sociale infrastructuur konden bieden die voor zoveel collega’s zo belangrijk is én een maatschappelijke bijdrage konden blijven leveren. Een geweldige basis voor het nieuwe jaar, ik wens iedereen een heel goed en gezond 2021!