Naar de inhoud

Zoekresultaten

Scalabor op een Vitesse-shirt, hoog bezoek en een prijsuituitreiking [blog]

De beste manier om te zien wat we bij Scalabor doen, is om op bezoek te komen. Sterker nog, vaak zijn onze gasten na hun bezoek onze nieuwe ambassadeurs. En dus vinden we het altijd leuk als iemand de moeite neemt om langs te komen en met medewerkers te spreken. Afgelopen week ontvingen we zelfs meerdere keren hoog bezoek.

Bezoek van wethouder Belinda Elfrink
Zo kwam wethouder Belinda Elfrink van de gemeente Zevenaar langs voor een rondleiding waarbij ze uitgebreid met collega’s in gesprek ging over hun werk. En ook werkte ze op verschillende afdelingen even mee. Dat werd enorm op prijs gesteld. De wethouder was erg enthousiast over het bezoek en heeft hierover op social media hele positieve berichten gedeeld.

Scriptieprijs Inclusiviteit
Later in de week mochten we in het kader van de scriptieprijs Inclusiviteit de gedeputeerde van de Provincie Gelderland, Peter van t Hoog, verwelkomen. Deze scriptieprijs is een initiatief van de Stichting Inclusief Midden Gelderland. Deze prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een student uit Gelderland die in zijn afstudeeronderzoek ingaat op het onderwerp inclusie. Winnaar dit jaar van de prijs – eeuwige roem en een geldbedrag van €1500 – is Youssef Khnafssi. Hij schreef een zeer uitgebreid advies voor de Provincie over hoe zij als werkgever diverser kunnen worden. De gedeputeerde – die het onderwerp inclusie in zijn portefeuille heeft – nam de scriptie in ontvangst en gaf daarbij aan dat de provincie de aanbevelingen over gaat nemen. Dat dit geen loze woorden zijn blijkt uit het feit dat Youssef inmiddels aangenomen is door de Provincie Gelderland om de adviezen om te zetten in de praktijk! Voor Scalabor was dit de eerste keer dat wij gastheer mochten zijn van de uitreiking, wat in coronatijd best een uitdaging is. Maar het horecateam had voor een enorme corona-proof catering gezorgd, waar het gemiddelde horeca bedrijf nog wel een puntje aan kan zuigen. Echt heel goed gedaan!

In gesprek met Tweede Kamerlid Martin Wörsdörfer
Op vrijdag bracht Tweede Kamerlid Martin Wörsdörfer een bezoek aan Scalabor. Na een rondleiding op de afdeling geconditioneerd verpakken gingen we in gesprek met hem over de kansen en mogelijkheden van arbeidsontwikkelbedrijven. Omdat ‘werkfit’ over veel meer gaat dan alleen scholing en ervaring, zien we dat we binnen de ontwikkelbedrijven ook heel goed thema’s als financiële redzaamheid, vitaliteit en geletterdheid kunnen oppakken. Allemaal belangrijke voorwaarden voor duurzame inzetbaarheid. Wat we zien is dat veel gemeenten wel op deze thema’s inzetten, maar los van elkaar. Ons pleidooi is om deze onderwerpen te bundelen bij het ontwikkelbedrijf. Scalabor heeft hier al belangrijke stappen in gezet, maar zou daar nog meer op kunnen inzetten.

Aandacht voor laaggeletterdheid
Mooi was dan ook dat het bezoek van Martin Wörsdörfer samenviel met de Week van Lezen en Schrijven. Dit is een landelijke week waarin aandacht wordt gevraagd voor het enorme aantal laaggeletterden in ons land. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, maar het bijvoorbeeld ook moeilijk vinden om te werken met computers en internet. Bij Scalabor bieden we hier trainingen voor aan, voor zowel taalonderwijs als het leren van digitale vaardigheden. Afgelopen week hebben we deze trainingen via de Week van Lezen en Schrijven op ludieke wijze nogmaals benadrukt. En om lezen te stimuleren hebben wij op de Driepoortenweg ook een Rozetje (kleine bibliotheek) en een Kinderzwerfboekenstation ingericht.

Arnhem is een restaurant rijker
Taalondersteuning bieden wij niet alleen aan onze eigen medewerkers en deelnemers van ontwikkeltrajecten, maar ook aan statushouders die bij ons komen. Nu weet ik – omdat ik zelf jaren in het buitenland heb gewoond – hoe lastig het is om een taal goed te leren. En dan is Nederlands ook echt wel een hele moeilijke taal. De beste manier om een taal te leren is door te werken. Een partij die statushouders daar heel goed bij helpt, is de Refugee Company. Zij bieden vluchtelingen banen in combinatie met taalonderwijs. Dat doen ze al bij ons op locatie in de Mondmaskerfabriek En sinds afgelopen vrijdag hebben ze er een fantastische plek bij. Toen openden ze namelijk een prachtig nieuw restaurant in de Molenplaats in Sonsbeek Park. Het restaurant, genaamd A Beautiful Mess, serveert Arabische en Afrikaanse gerechten op een van de mooiste plekjes in Arnhem. Vanuit Scalabor zijn we best een beetje trots op het feit dat we ook aan dit project een bescheiden bijdrage mogen leveren.

Scalabor op een Vitesse shirt
De kers op de taart was afgelopen zondag. Arnhems trots, Vitesse, speelde namelijk in shirts met daarop niet hun normale shirtsponsor, maar met de namen van allerlei maatschappelijke organisaties uit de regio. Hiermee bedankten ze deze organisaties voor hun inzet in coronatijd. En wij stonden op een van de shirts. Wat een enorme sympathieke actie, echt geweldig! En als kleinkind van een Vitesse spits voor mij helemaal bijzonder. Fijn dat de wedstrijd ook nog eens gewonnen werd! Een mooie start van het nieuwe eredivisie seizoen.