Verdriet en vreugde [blog]

De afgelopen week was er een met een traan en een lach. Helaas bereikte ons het trieste bericht dat één van onze collega’s geheel onverwacht in zijn slaap is overleden. Wat een verschrikkelijk nieuws! Deze collega was alom bekend en geliefd binnen Scalabor. In zijn lange tijd bij Scalabor, speelde hij een belangrijke rol op verschillende afdelingen. Daardoor kenden velen binnen het bedrijf hem goed. Ikzelf had veel met hem van doen, omdat hij lid was van onze Ondernemingsraad. Het tekende hem dat hij zich ook hier inzette voor zijn collega’s. Naast gesprekken over hoe we werkomstandigheden nog beter konden maken, hadden we ook gesprekken over zijn grote liefde voor muziek en over hoe hij zijn twee rechterhanden structureel inzette voor klussen thuis en bij zijn kinderen. Hij was een mooi mens en wij zullen hem bij Scalabor zeer missen! Helaas konden vanwege deze bijzondere tijden slechts twee collega’s bij zijn uitvaart aanwezig zijn. Ik wens zijn vrouw en kinderen maar ook zijn collega’s heel veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.

Bekende gezichten
Zoals dat gaat in het leven was er naast dit verdriet ook sprake van blijdschap. In de afgelopen week zijn namelijk weer meer collega’s teruggekeerd en aan de slag gegaan. Wat was het leuk om bekende gezichten weer te zien en te zien stralen. We hanteren bij het terugkeren van medewerkers de definitie van het RIVM voor kwetsbare medewerkers. Wie tot deze groep behoort blijft thuis. Valt de medewerker niet onder de kwetsbare groepen, dan kijken we samen hoe we veilig weer aan de slag kunnen gaan. En natuurlijk is het best spannend om, als je bijna 2 maanden thuis gezeten hebt, weer naar een plek te gaan waar je weer onder de mensen bent. Gelukkig hebben we alle voorzorgsmaatregelen genomen om veiligheid te kunnen bieden. En suggesties hoe we er samen voor kunnen zorgen dat we de 1,5 meter afstand blijven bewaren hoor ik heel graag! Zo zag ik afgelopen week in de kwekerij en in de productieafdelingen dat nog beter aangegeven is wat de looproutes op afdelingen zijn en wat de omtrek van een werkplek is. Hoe veiliger hoe beter! De meeste teruggekeerde collega’s die ik sprak waren vooral blij om weer aan de slag te kunnen. Bij velen kwamen de muren na 8 weken wel op hen af! Het was vooral heel leuk om collega’s die in begeleide woonvormen wonen – en die de afgelopen weken niet aan het werk mochten – weer te zien!

Vertrouwen van opdrachtgevers
En wat is het goed om te zien dat ondanks de onzekere tijden nog zo veel opdrachtgevers ons weten te vinden. Mooi dat dat vertrouwen er is en dat we op die manier ons steentje kunnen blijven bijdragen! Insteek is nu ook dat in samenspraak met de gemeentes binnenkort ook deelnemers aan arbeidsontwikkeltrajecten weer starten – natuurlijk op een manier waarop veiligheid en gezondheid geborgd wordt.

Hart onder de riem voor thuisblijvers
Medewerkers die nog niet aan de slag kunnen en collega’s die hun werkzaamheden vooralsnog thuis uitvoeren wens ik heel veel sterkte. We begrijpen dat het niet makkelijk is en dat de meesten gewoon weer naar het werk willen komen. Hou nog even vol, jullie worden gemist maar het is voor ieders gezondheid. We zien elkaar vast snel weer!