Dansend de week door [blog]

Deze stormachtige week stond in het teken van een aantal verrassende bijeenkomsten en ontmoetingen. Laat ik met de ontmoetingen beginnen. Op maandag had ik een kennismakingsgesprek met de nieuwe regio manager van het UWV, Antoinette Verveen. Antoinette was al manager van het UWV in de regio Nijmegen, als onderdeel van een pilot wordt die regio nu samengevoegd met Arnhem. Dit past ook wel binnen de algemene trend waarbij de regio Arnhem-Nijmegen steeds vaker samen optrekt en naar elkaar toe beweegt. Samen hebben we besproken wat de uitdagingen zijn in de huidige arbeidsmarkt en hoe Scalabor kan helpen om nog meer mensen aan het werk te krijgen.

Samenwerking met een mooi vervolg
Datzelfde onderwerp kwam aan de orde tijdens mijn ontmoeting met Karin Reesink, voorzitter van het bestuur van de DrieGasthuizenGroep. De zorg heeft een enorm tekort aan goede medewerkers en staat open voor – zoals Karin het zelf omschreef – ‘mensen met het hart op de goede plek’. De DrieGasthuizenGroep bestaat al sinds 1246 (!) en heeft altijd opengestaan voor mensen – medewerkers en cliënten – uit de hele samenleving. En wat goed is, is dat voor een aantal functies niet direct diploma’s vereist zijn. In gesprekken die wij met werkzoekenden voeren, zien we vaak mensen die bijvoorbeeld als mantelzorger heel veel zorg ervaring op hebben gedaan. Zij zouden graag in de zorg willen werken maar hebben er niet de juiste papieren voor. Samen gaan we nu kijken hoe we juist die mensen aan het werk krijgen. Een heel mooi vervolg op de samenwerking die we al met het branchetraject zorg gestart zijn!

Keurig gearchiveerd
Ook een leuke ontmoeting was die met collega Ben Gidding. Ben beheert sinds jaar en dag ons archief aan de Bruningweg. En omdat archieven op de een of andere manier altijd in de kelder zitten – wat verder weg – was ik daar nog niet eerder langs geweest. Schande natuurlijk! Ben schrok wel een beetje toen ik opeens voor zijn neus stond, maar liet mij vervolgens het keurig uitziende en fantastisch gesorteerde archief zien. Heel goed dat hieraan zoveel zorg besteed is en ik was dan ook blij te zien dat we ook hier onze zaakjes op orde hebben. En natuurlijk moest ik beloven om wat vaker langs te komen!

Lunch met collega’s
In het kader van bijeenkomsten begon de week met een lunch met een aantal werkbegeleiders, detacheringsconsulenten en trajectbegeleiders. In mijn eigen agenda heb ik deze met een uitroepteken genoteerd, omdat deze collega’s de spil vormen van het bedrijf. En dus wil ik heel graag van hun denkkracht gebruik maken en hun ideeën, gedachten, zorgen en vragen ophalen. Om die reden is er maandelijks een lunch met steeds andere collega’s, waarin we van gedachten kunnen wisselen, ik een aantal besluiten toe kan lichten maar ik vooral veel van hun kan leren.

Nieuwe Scalabor ambassadeurs
De avond daarna was Jong Management op bezoek. Deze professionals uit de regio (waarbij jong betekent dat je niet ouder bent dan 40!!) wilden graag bijgepraat worden over de arbeidsmarkt en de rol van Scalabor. Een uitermate geïnteresseerde groep managers en directeuren die heel veel vragen stelden en volgens mij allemaal als nieuwe Scalabor ambassadeurs vertrokken. En wat helemaal mooi is, is dat wij naar aanleiding van deze bijeenkomst al 2 aanvragen hebben om vacatures in te vullen. Super!

Cadeau van Introdans
En toen was er ook nog een hele mooie bijeenkomst bij Introdans op donderdagavond. Tijdens de dansworkshop die Adriaan Luteijn van Introdans een paar maanden geleden voor onze medewerkers organiseerde, vroeg hij of we het ook leuk vonden om een keer een voorstelling bij te wonen. Makkelijke vraag: natuurlijk! De afgelopen week mochten wij met 100 (!) collega’s aanwezig zijn bij de generale repetitie voor het nieuwe programma Icoon van Introdans. We kregen de beste plekken in het theater en hebben ademloos en met bewondering naar de voorstelling gekeken. Wat een cadeau! Introdans heeft er 100 nieuwe fans bij!