Bijzondere talenten, boeiende gesprekken en een nieuwe afdeling [blog]

Dat er veel en divers talent bij Scalabor aanwezig is, wist ik natuurlijk al. En na de lancering van de Scalabor-film weten veel mensen buiten Scalabor dit ook (ok dan, voor de liefhebbers nog een keer: www.vimeo.com/scalabor). Maar in de afgelopen week heb ik ook kennis mogen maken met talent waar ik nog niet bekend mee was. Van mijn Intratuin-collega Daisy Meijer kreeg ik namelijk haar eerste boek uitgereikt. Hoe gaaf is dit!? In het boek ‘Wijzer door Reizen’ doet Daisy verslag van de vele reizen die zij in de loop der jaren gemaakt heeft. Fantastisch dat het haar is gelukt om de verhalen te bundelen en dat in een boek te delen met anderen. Het boek is inmiddels te koop, onder andere via bol.com en boekscout.nl. Een aanrader!

Nog meer talent
Nog een ander talent; medewerkers die zich inzetten voor andere medewerkers. Dat kwam ik al wel eerder tegen, bijvoorbeeld bij de OR-leden of de bedrijfsledengroep van de vakbonden. Maar deze keer kreeg ik bezoek van Werner Pistorius, die via ons bij Schoolmeubelen werkt. Hij is lid van Onderling Sterk Doetinchem. Via dit adviesorgaan adviseert hij niet alleen de gemeente maar ook mensen die onder de participatiewet of de wet Wsw vallen. Regelgeving wordt er niet makkelijker op en we kunnen allemaal soms wel wat hulp gebruiken om door het woud aan wetten en regels te komen. Werner vroeg mij of ik een keer wilde aansluiten om mijn ervaring en kennis te delen; graag natuurlijk! Niet alleen omdat dit past bij waar Scalabor voor staat, maar ook omdat ik het oprecht heel goed vind dat onze medewerkers zich hiervoor inzetten!

Actieve begeleiding
Om te zorgen dat al die talenten op de juiste plek terechtkomen, hebben we afgelopen week de doorstroomafdeling geopend aan de Driepoortenweg. Een aparte afdeling binnen onze organisatie die collega’s extra begeleiding biedt in de stap naar een reguliere werkgever. Samen met de medewerkers wordt door detacheringsconsulenten, trajectbegeleiders en werkbegeleiders gekeken naar passende functies. Er worden bedrijfsbezoeken afgelegd, er wordt stage gelopen en er worden kennismakingsdagen georganiseerd. Ook na de plaatsing wordt de medewerker actief begeleid. Tijdens de opening van de afdeling merkte ik al snel dat we op deze manier veel beter kunnen matchen en kunnen zorgen voor een passende plek. Er ontstonden namelijk direct al goede gesprekken over openstaande vacatures en afspraken die gemaakt moeten worden. Een mooie ontwikkeling zo aan het begin van het jaar.

Een mooie combinatie
Later in de week had ik een afspraak met Peeze koffie. Peeze brandt niet alleen hele lekkere koffie, maar is ook een maatschappelijk verantwoorde organisatie die zich inzet voor duurzaamheid. Centrale vraag in het gesprek was of we de maatschappelijke betrokkenheid van onze bedrijven zouden kunnen koppelen door bijvoorbeeld medewerkers in te zetten voor onderhoud van koffieapparaten in de regio. Duurzaamheid en inclusiviteit; een mooie combinatie. Goed om de mogelijkheden te verkennen. Wordt zeker vervolgd!

Boeiende gesprekken
Verder stond mijn week in het teken van HR-gesprekken met het managementteam (wat gaat er goed, wat kan er beter en kan ik hier een rol in spelen) en hebben we met het team een heidag gehad om de jaarplannen te bespreken. Daarnaast besprak ik met Martien Louwers, wethouder Werk & Inkomen in Arnhem, de ontwikkelingen binnen de organisatie en de samenwerking met andere organisaties. Ook sprak ik staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Tamara van Ark, over inclusie en de rol van arbeidsontwikkelbedrijven. Maandag 20 januari spreek ik haar uitgebreider. Ze komt dan op werkbezoek langs bij onze Intratuin; om met eigen ogen te zien hoe we daar samen het mooiste en meest inclusieve tuincentrum van de stad runnen!