Zorgzame samenwerking [blog]

In de pers zagen we de afgelopen week een aantal berichten over een mogelijke recessie aan de hand van een mindere groei in Duitsland en de VS en een mogelijke harde Brexit. Alhoewel we zeker weten dat er op een dag weer een recessie is, vraag ik me toch wel eens af in hoeverre de kranten doen aan stemmingmakerij. Jazeker, er zijn her en der bedrijven die het best lastig hebben. Dit is echter niet direct het gevolg van een mindere economie. En mindere groei is toch ook groei? Vooralsnog draait de economie in Nederland op volle toeren, wat een direct effect heeft op de arbeidsmarkt. En daarmee ook de vraag naar onze medewerkers en werkzoekenden die nu nog langs de kant staan. De verwachting is dat bij een volgende crisis de vraag naar medewerkers groot blijft. Dat heeft met het groeiend aantal banen in bepaalde sectoren te maken (logistiek, horeca, verduurzaming, zorg) maar ook met demografie. Er worden minder baby’s geboren, er is minder immigratie en er is sprake van vergrijzing. In het kader van de begroting hebben we afgelopen week eens goed gekeken naar wat het aantal pensioneringen voor Scalabor betekent. Heel concreet gaan er dit jaar nog 30 collega’s met pensioen die direct voor werkgevers werken. Daar komen er volgend jaar naar verwachting nog eens zo’n 55 bij. Dit zijn allemaal banen die opnieuw ingevuld moeten worden omdat het werk nu eenmaal gedaan moet worden. Tel daar de huidige vraag van zo’n 40 banen bij van verschillende werkgevers die bij ons hebben aangeklopt in de afgelopen weken en dan betekent dat dat we dit jaar eigenlijk nog 65 banen kunnen en moeten invullen. Dat biedt allerlei collega’s kansen en is dus best goed nieuws.

Samenwerking in de zorg

Daar komt nog bovenop dat de zorg heeft aangegeven ook een enorme behoefte te hebben aan medewerkers en kansen te zien voor medewerkers met een arbeidsbeperking. In samenwerking met ROC Rijn IJssel en de Driegasthuizen Groep hebben we nu een traject ontwikkeld waarbij we werkzoekenden in een jaar on-the-job opleiden voor werk in de zorg. Een heel aantal zorginstellingen in de regio heeft al aangegeven graag mensen die het traject succesvol afronden te willen aannemen. De bedoeling is dat we in de komende weken een convenant met al die verschillende partijen tekenen. Een grote initiator achter dit initiatief was Angela Jansen van de Driegasthuizen Groep. Zij en haar collega’s hebben hun expertise ingebracht en aangegeven wat de verwachtingen zijn waarbij ze die expertise heeft opengesteld voor de hele branche en niet alleen haar eigen organisatie. Daarvoor zijn we haar veel dank verschuldigd. Afgelopen week nam zij afscheid van de Driegasthuizen Groep om een nieuwe positie in Nijmegen (ook een leuke stad!) op te nemen. Daarom hier nogmaals heel hartelijk dank voor de samenwerking! En namens Scalabor heb ik haar natuurlijk al de wereldberoemde felbegeerde enige echte Jumbo Fietspomp cadeau gegeven!

Opleiding & training

Om ervoor te zorgen dat we organisaties steeds beter kunnen adviseren bij het invullen van hun vacatures, hadden we afgelopen week een erg goed gesprek met Hans Schreudering van Pro Circle over onze trainingsbehoefte daarin. Insteek is dat we in de komende maanden onze detacheringsconsulenten – die direct contact hebben met bedrijven – een uitgebreide vaardighedentraining aan gaan bieden zodat we klanten – bestaande en nieuwe – nog beter kunnen helpen om inclusief te ondernemen. Ik ben zelf erg gecharmeerd van het programma en hoop stiekem dat ik ook aan mag schuiven! Ik spreek ten slotte toch ook af en toe een bedrijf!

Zo kijken we links en rechts in de organisatie naar de verschillende trainingsbehoeftes. Op dit moment doorlopen de werkbegeleiders nog steeds hun intensieve programma en ook de OR had afgelopen week een goed gesprek met een trainingsbedrijf voor hun eigen cursus. Afgelopen woensdag had ik overigens mijn maandelijks overleg met onze ondernemingsraad. Onderwerpen deze keer waren het effect van de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans op de organisatie, de interesse die er vanuit verschillende partijen is om bij ons in te komen wonen op de Driepoortenweg en het stappenplan om de nieuwe functie van Assistent Werkbegeleider te implementeren. Deze functie is in samenwerking met de OR opnieuw vormgegeven en is er met name op gericht om de werkbegeleider te ondersteunen met het aansturen van de productie in de verschillende afdelingen. Omdat het een ontwikkelfunctie is, is deze bovendien met name geschikt voor medewerkers met een SW-indicatie. In de praktijk voeren een heel aantal medewerkers deze rol al uit, maar het is goed om dat nu ook te formaliseren. Volgende stap is nu dat er een bijeenkomst komt met werkbegeleiders en assistent werkbegeleiders waarin de nieuwe functie wordt toegelicht.

En ook nog

Tja, en verder hadden we van de week nog een heel leuk (echt heel leuk!) gesprek met The Refugee Company over mogelijke samenwerking ten aanzien van trajecten voor statushouders, heb ik met Annet Rosenboom van de gemeente Arnhem de mogelijkheid verkend om aan te sluiten bij de jaarlijkse impact days en werd ik geïnterviewd voor een nieuw magazine over inclusief ondernemen in de regio. Geen slechte week toch?!