Naar de inhoud

Zoekresultaten

De volgende stap [blog]

Samen met veel medewerkers is in het afgelopen jaar een individueel ontwikkelplan gemaakt. Het plan vormt de basis voor een volgende stap op de werkladder. In de afgelopen maanden hebben steeds meer collega’s die volgende stap ook gemaakt. Dat kan in onze eigen organisatie zijn, maar ook bij een andere afdeling of direct voor een werkgever in de regio. En dat is soms best wel even spannend. Zeker wanneer je al langere tijd op dezelfde plek werkt en misschien helemaal niet zo van verandering houdt (maar geloof me, de meeste mensen houden niet van verandering).

Het is een match!
Om medewerkers goed te informeren over de verschillende mogelijkheden en ook wat koudwatervrees weg te halen, organiseerden we afgelopen week een interne banenmarkt. Werkgevers en afdelingen op het gebied van productie, logistiek, verpakkingen, schoonmaak, groenonderhoud en beveiliging presenteerden zichzelf en boden concrete banen aan. Sterker nog, er waren 60 vacatures die ingevuld moesten worden. Hoe mooi is dat, dat er meerdere mogelijkheden zijn en er van alle kanten aan je getrokken wordt! Voor de banenmarkt hadden we dan ook 60 collega’s uitgenodigd waarbij in het ontwikkelplan was afgesproken dat naar een volgende stap gekeken zou worden. En wat voor een resultaat: op basis van de eerste uitkomsten lijken er 43 matches tussen kandidaten en vacatures te zijn gemaakt. In de komende weken gaan we samen met de werkgevers hier invulling aan geven zodat medewerkers ook niet te lang hoeven te wachten. En als dit werkt, organiseren we over een tijdje weer een banenmarkt!

Talent benutten
Het is mooi dat deze banen er zijn, want er zijn ook wel eens situaties waarbij werkgevers minder werk hebben waardoor Scalabor-collega’s hun werkplek kwijtraken. Dat was afgelopen week helaas het geval bij een van de bedrijven waar wij veel mee werken. Een deel van de productie daar is naar het buitenland verhuisd waardoor een aantal collega’s geen werk meer had. Voor hen zijn we nu hard op zoek naar nieuwe functies en dat gaat ook zeker lukken. Want er blijft vraag in de markt naar goede werknemers. Alleen al van de week hebben we nieuwe vacatures ontvangen van Bunzl en Rijnstate die heel goed door medewerkers van Scalabor kunnen worden ingevuld. Zelf was ik afgelopen week bij het ROC Rijn IJssel waar wij nauw mee samenwerken in het kader van opleidingstrajecten. Tijdens ons gesprek kwam aan de orde dat het ROC graag nog meer invulling wil geven aan de banenafspraak en gezamenlijk hebben we gekeken naar de verschillende mogelijkheden daarvan. Ik was overigens tijdens mijn bezoek onder de indruk van een heuse hackaton die de school georganiseerd had waarbij studenten 24 uur lang aan de bouw van apps werken. Heel mooi om te zien dat deze talenten er in onze regio gewoon zijn!

Picknicken
Onder de indruk was ik ook van de Picknick bijeenkomst die ik samen met burgemeester Marcouch mocht openen. Tijdens deze bijeenkomst kwamen ruim 150 hoogopgeleide jongeren met een etnische achtergrond bijeen, samen met werkgevers in de regio. Wat een ongelofelijke positieve sfeer heerste daar! Door elkaar te ontmoeten worden mogelijkheden zichtbaar en kansen gegrepen. Ik weet zeker dat er allerlei jongeren die avond goede contacten opgedaan hebben die op niet al te lange tijd leiden tot een baan. Overigens mocht ik van de week nog wel vaker bij bijeenkomsten aanwezig zijn. Zo was ik bij een heel interessante bijeenkomst over duurzaam ondernemen bij Peeze en mocht ik aanwezig zijn vanuit mijn vorige functie bij het derde Legal Valley congres in de regio. Het onderwerp was de toegang tot het recht wat ook  voor onze medewerkers een actueel thema is. De toegang tot het recht moet er namelijk voor iedereen zijn, maar wordt steeds duurder waardoor er een drempel opgeworpen wordt voor hen die ondersteuning het hardste nodig hebben. Die drempel is overigens niet alleen financieel, maar wordt ook veroorzaakt door bijvoorbeeld de taal van wetten en rechtspraak. Over laaggeletterdheid en de drempels die dit opwerpt op de arbeidsmarkt wordt overigens volgende week een congres georganiseerd waar Scalabor gastheer van is en waar ik deze week een presentatie voor heb mogen voorbereiden.

Vrolijk Pasen
En toen was het alweer Pasen. Dit jaar is de Paashaas ook bij Scalabor langsgeweest en hij had 2.500 zakjes met eieren en chocoladepaashaasjes bij zich. Een hele logistieke operatie, maar volgens mij heeft iedereen de attentie en de paaswensen goed ontvangen. Snel opeten wat het smelt met dit weer snel! Die van mij zijn in ieder geval al op! Vrolijk Pasen!