Prachtige voorbeelden [blog]

Afgelopen week vierden we de dag van de 1000 voorbeelden. Op deze dag, donderdag 14 maart, werden in het hele land werkgevers die mensen met een arbeidsbeperking in dienst hebben in het zonnetje gezet. Landelijk was er een grote bijeenkomst hierover in Den Haag, maar op een 40-tal plekken in het land waren er ook heel veel bijeenkomsten. Ik was gevraagd om tijdens de landelijke aftrap als een soort tafelheer in een De Wereld Draait Door-setting te spreken over wat dat nou betekent, inclusief ondernemen, en mijn persoonlijke ervaringen daarin. Naast dat ik het een hele eer vond om dat als directeur van Scalabor te mogen doen, was het ook gewoon leuk! Zo was ook aanwezig de directeur van het UWV, Fred Paling, die vertelde hoe het UWV hier als werkgever zelf mee omgaat. Maar ook de kersverse voorzitter van MKB Nederland, Jacco Vonhof vertelde wat zijn eigen ervaringen als directeur van een schoonmaakbedrijf zijn.

Nieuw netwerk

Na mijn optreden in de hofstad ben ik direct weer naar Arnhem gegaan omdat we daar voor het eerst ook een bijeenkomst in het kader van de dag van de 1000 voorbeelden hielden. Samen met het WSP en de stichting Inclusief Midden Gelderland hadden wij vanuit Scalabor deze bijeenkomst in de Koepelkerk georganiseerd. Ruim 80 werkgevers waren aanwezig om te luisteren naar bijdragen van Annet de Lange, lector aan de HAN, wethouders Louwers en Haverkamp van Arnhem en Rheden en Wout Tiedink van de Makro. Deze laatste kreeg het compliment uitgereikt voor meest inclusieve werkgever. Met deze bijeenkomst hebben we bovendien een start gemaakt met een netwerk van inclusieve werkgevers in de regio. Idee is dat deze werkgevers een aantal keren per jaar bij elkaar komen om van elkaar te leren, kennis te delen en als ambassadeur te kunnen optreden richting andere werkgevers.

Voorbereidingen

De volgende bijeenkomst is op 27 juni. De voorbereiding daarvoor begint binnenkort! Ik ben echt heel blij met dit netwerk en de bijeenkomst zelf. Veel dank dan ook voor de organisatie daarvan door Tonny Peer en Laura Vis (Scalabor) in samenwerking met Marieke Wolthuis van het werkgeversservicepunt (WSP). Wat overigens echt fantastisch was, was dat alle inclusieve werkgevers een cadeau ontvingen als bedankje dat verzorgd was door Scalabor: een tuintje met theezaden vanuit de Intratuin met een groeikaartje verpakt in een mooie tas. Heel Nederland weet meteen wie we zijn 🙂

Kennis maken

Op de dag van de 1000 voorbeelden kon ik direct kennis maken met de nieuwe directeur van het Werkgeversservicepunt, Angele Welting. Het WSP is als contact met werkgevers in het ophalen van beschikbare vacatures van enorm belang voor ons, zeker nu we een grote instroom zien van leer-werk trajecten vanuit gemeenten. Aan het einde van het traject willen we natuurlijk zoveel mogelijk mensen ook begeleiden richting werk en daar heeft het WSP een cruciale rol in. Ik kijk dan ook uit naar de samenwerking met Angele. Binnenkort is een uitgebreider kennismakingsgesprek gepland.

Deze week had ik ook een goed kennisgesprek met Suzanne Beekhuizen van zorgverzekeraar VGZ. Een groot bedrijf boven het station van Arnhem en dat meer wil doen met de Banenafspraak, diversiteit en inclusief ondernemen. Niet omdat het moet, maar vooral ook omdat ze de mogelijkheden en de kansen van een diverser team zien. Samen hebben we het gehad over wat Scalabor kan betekenen bij het invullen van posities bij VGZ. En tegelijkertijd kon ik Suzanne in contact brengen met een groep werkgevers die ook diverser wil ondernemen en met het initiatief van “de Picknick” waar werkgevers in contact worden ge bracht met hoog opgeleide jongeren met een migrantenachtergrond. En natuurlijk heb ik Suzanne direct uitgenodigd voor het kersverse netwerk van inclusief ondernemers: zo is de cirkel weer rond! Een gelijksoortig gesprek had ik overigens aan het einde van de week met Roland van Essen, directeur van installatiebedrijf Cevesin uit Dieren. Zij zoeken werknemers die gemotiveerd zijn om in de installatiebranche te werken en zorgen dan ook voor opleidingen. Doordat ze goede ervaringen hebben met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben we gekeken welke rol Scalabor hierin kan spelen. Dus wanneer je nog iemand kent die twee rechterhanden heeft en een mooi vak wil leren…

Mooi vak

Over mooi vak gesproken, met Peter Koburg van de HAN sprak ik over een project dat zij gedraaid hebben met het werkbedrijf in Oss. Ze hebben succesvol werkzoekenden opgeleid voor banen in de ICT. Of wij het interessant vonden om te kijken of we in Arnhem ook zo’n project konden starten. Maar natuurlijk! ICT-werk is niet voor iedereen weggelegd, maar wanneer we mensen die daar affiniteit mee hebben in kunnen begeleiden zou dat heel mooi zijn.

Verbouwingsplannen

Een bedrijf waar we al heel veel mee samenwerken is Darthuizer groep. We werken in hun kwekerij in Bemmel en monteren de groene wanden van Mobilane (waar er nu ook een van in onze nieuwe gang aan de Driepoortenweg hangt!). Met de directeur van Darthuizer spraken we over verbouwingsplannen bij de entree van de kwekerij: ziet er fantastisch uit waardoor het pand ook echt een visitekaartje wordt van het bedrijf. De receptie wordt verschoven en de buitenkant van het pand krijgt een hele nieuwe – groene – uitstraling. Plannen zien er goed uit en het is heel mooi dat het bedrijf hier verder in wil investeren. De verbouwing begint over 2 maanden en duurt tot aan de bouwvak. Maar tijdens de verbouwing blijven we natuurlijk gewoon open, we gebruiken alleen tijdelijk de achteringang als entree!