Vervelen is er niet bij! [blog]

Ik weet eigenlijk niet zo goed waar ik moet beginnen deze week. Afgelopen week is er zoveel gebeurd! Maar even de highlights eruit halen dan. Zowel het begin als het einde van de week tekende zich door wederom mooie publiciteit. Op vrijdag publiceerde de Gelderlander een artikel over de Scalabor-medewerkers die hun diploma verkeersregelaar behaald hebben. Deze collega’s maken deel uit van ons beveiligingsbedrijf. Doordat ze het diploma behaald hebben, kunnen zij aan de slag als verkeersregelaar bij de bouw van de nieuwe Hoogvliet supermarkt aan de Oranjestraat in Arnhem. Sterker nog, we zijn in samenwerking met de stichting Zetta gevraagd of we nog meer verkeersregelaars op kunnen leiden die allemaal aan de slag kunnen! Eerder in de week stond er in dezelfde krant een mooi artikel over het Centrum voor Activerend Werk (CAW) in Arnhem. Het CAW begeleidt mensen die meer hulp nodig hebben om aan de slag te gaan, in de eigen wijk met bijvoorbeeld vrijwilligerswerk en dagbesteding. Scalabor werkt nauw samen met het CAW omdat dit een voorportaal is van de begeleiding die wij kunnen bieden in het daadwerkelijk weer aan het werk gaan. Het vervolg daarop is dat het Werkgeversservicepunt (WSP) kandidaten matcht met banen die werkgevers aandragen. Met het Centrum voor Activerend Werk, Scalabor als ontwikkelbedrijf en het WSP, heeft de regio nu alle instrumenten om werkzoekenden die dat nodig hebben, te begeleiden naar zo passend mogelijk werk. Dat was ook mijn boodschap aan een grote groep consulenten van de afdeling werk & inkomen van de gemeente die in de afgelopen dagen op bezoek kwamen bij ons arbeidsonderzoekcentrum. Daar hebben we toegelicht wat wij kunnen doen en hoe wij vanuit een werksituatie kandidaten begeleiden. Maar ook hoe wij met het CAW en het WSP samenwerken. De reacties waren heel positief en het was goed om te zien dat we het gezamenlijke doel, het begeleiden naar werk en het invullen van vacatures, allemaal onderschrijven.

Voortgang van Scalabor

Positief waren ook de wethouders van de regio-gemeenten aan wie ik op woensdag mocht presenteren wat de voortgang is van Scalabor sinds haar oprichting een jaar geleden en de plannen die we hebben voor het nieuwe jaar. Er zijn grote stappen gemaakt en dat heeft zijn effect op zowel medewerkers als de omgeving waarin we mogen werken. Het was heel mooi om te zien dat dit erkend werd door de wethouders en namens hen mag ik de complimenten aan het hele bedrijf doorgeven! Mooi ook dat ons gevraagd is om de informatie over de stappen die we zetten – en nog gaan zetten – met alle gemeenteraden te delen! Dezelfde presentatie heb ik deze week mogen geven aan de Ondernemersraad en onze Raad van Commissarissen zodat iedereen dezelfde informatie heeft en er duidelijkheid is over de activiteiten voor 2019.

Opknapbeurt

Waar ik van de week heel blij van werd, waren de eerste stappen die genomen zijn in het kader van de aanpassing van de openbare ruimtes op de Driepoortenweg. Basiel is druk bezig met het schilderen van de muren. Er wordt volop nieuwe verlichting geïnstalleerd (je moet bijna je zonnebril ophouden als je nu door de gang bij het bedrijfsrestaurant loopt). Plafondplaten worden vervangen. Op de gang bij de kantoren zijn overal foto’s opgehangen en de muur boven de receptie is “green dew” geschilderd (ik heb die naam niet verzonnen!). Mooie eerste stappen en ik kan niet wachten op het eindresultaat. Bij die mooie gangen, hoort ook een mooie schone omgeving en om die reden werd van de week een nieuwe schrobmachine getest. Ik kwam de machine tegen tijdens mijn bezoek aan de afdelingen Graveren en Veron. Het is een soort zamboni voor vloeren waar je ook echt op kunt rijden. Alle mannen (vooral mannen), inclusief ikzelf, werden direct weer kleine jongetjes en wilden allemaal op dat apparaat rijden! En ongelofelijk hoe de vloer er uit zag op die punten waar we de test uitvoerden! Tijd voor een grote schoonmaak! En wanneer we dan de ruimtes hebben aangepast en de vloeren schoon zijn, dan hoort daar natuurlijk ook nieuwe bedrijfskleding bij. Eind vorig jaar hebben veel medewerkers die gepast en vervolgens is die de afgelopen maanden geproduceerd en… afgelopen week is het merendeel binnengekomen. Binnenkort start de uitgifte daarvan. Meer info volgt!

Indrukwekkend

Dat bezoek bij de afdelingen Graveren en Veron vond ik overigens het hoogtepunt van de week. Ik geloof niet dat iedereen precies weet wat we daar doen, maar bij Graveren maken we bijvoorbeeld alle knoppen en plaatjes voor de orgelbouwers in Nederland. Een orgel heeft ongelofelijk veel verschillende knoppen (schuiven heet dat volgens mij?) en die zijn allemaal gelabeld. En dan niet zo’n raar stickertje maar een mooi gegraveerd plaatje. Hoogwaardig werk waarbij de instellingen voor de machines via de computer gedaan worden en de plaatjes vervolgens met de hand worden ingekleurd. Vlak naast die afdeling zit de afdeling Veron waar collega’s het secretariaat voeren voor de vereniging van zendamateurs in Nederland. De hele administratie voor 6500 leden wordt gedaan, de correspondentie, maar ook de webwinkel. Een mooie dienst, maar vooral ook een mooie ontwikkeltak naar een scala van administratieve banen.

Vervelen?

En dan ben ik vast nog een heel aantal zaken vergeten; een bezoek aan de kwekerij, we hebben gesproken met fietsenmakers over een samenwerking, er waren bestuursvergaderingen van de stichting Inclusief Midden Gelderland en Legal Valley waar ik in mag zitten – vervelen was er dus weer niet bij!