Feestelijke afronding van een geslaagd jaar [blog]

Er spookt al een tijdje een beeld in mijn hoofd rond; een paar weken geleden was ik op bezoek bij In de Weerd, een leer-werk locatie horeca van Theo Duijker. Theo is een bedreven ondernemer die op allerlei manieren de samenleving inclusiever probeert te maken en daarin heel succesvol is. Samen kijken we naar een programma om andere werkgevers die inclusief ondernemen (en dat zijn er steeds meer) periodiek samen te laten komen en kennis te laten delen. Op weg naar zijn kantoor liep ik langs de keuken waar net een jongen met een fysieke beperking voor zijn eerste werk- of stagedag kwam. De jongen zag er zo uit als iedereen die op zijn of haar eerste dag bij een nieuwe werkgever binnenkomt. Het begin van een nieuw avontuur, maar wel verschrikkelijk spannend. Naast hem stond zijn vader, vol trots dat hij zijn zoon kwam brengen, dat zijn zoon dit ging doen en dat iemand hem ondanks zijn beperking een kans bood. En een bedrijfsleider die precies de houding had die mijn eerste chef ook had: “van harte welkom, goed dat je er bent, maak je maar geen zorgen, we pakken dit samen op!” Het beeld blijft in mijn hoofd omdat het uiteindelijk hier om gaat: een werknemer die een kans krijgt, een werkgever die de kans ziet en biedt en een vader die niet trotser kon zijn. Met alles dat we in de afgelopen maanden bij Scalabor doen moet dit de hoofdgedachte blijven; realiseren hoe belangrijk werk voor mensen is, kansen zien in plaats van beperkingen, maar vooral ook trots zijn!

Geslaagd
Trots die ik donderdagmiddag zag bij twee collega’s van het beveiligingsteam die geslaagd waren voor hun examen verkeersregelaar en nu naar alle waarschijnlijkheid aan de slag gaan bij projecten in de regio. Dat gaan ze samen doen met drie andere collega’s die vorige week al geslaagd waren. De medewerkers hadden van elkaar filmpjes gemaakt van hun praktijkexamen; mooi om te zien hoeveel autoriteit ze uitstraalden terwijl ze het verkeer in goede banen leiden!

Feestelijk
Die trots werd ook duidelijk bij de 7 (!) kerstbijeenkomsten die we georganiseerd hadden voor en met onze collega’s. Wat een sfeer en wat een feest! De restaurants in Arnhem en Bemmel waren feestelijk versierd, de tafels keurig gedekt, het eten goed (heel traditioneel rode kool, witlof, gegratineerde aardappels en haché), de bediening niet slecht (het volledige managementteam) en optredens van de Scalaband en het Scalakoor. En natuurlijk een kerstpakket voor al onze medewerkers. Ik vond het enorm leuke bijeenkomsten waarbij ik eigenlijk alleen maar complimenten gehoord heb; die complimenten wil ik heel graag doorgeven aan iedereen die de kerstbijeenkomsten mogelijk heeft gemaakt. Van het organisatiecomité tot het koor en de band (die veel gerepeteerd hebben!) en van de cateraar tot het restaurant team; heel veel dank!

Nieuw elan
De kerstbijeenkomsten waren georganiseerd om collega’s te bedanken voor hun inzet in het afgelopen jaar. Want wat is er in 12 maanden veel gebeurd; een nieuwe bedrijf, een nieuwe eigenaar, nieuwe systemen (ze werken steeds beter!), een nieuwe opgave als ontwikkelbedrijf, nieuwe collega’s, een nieuw arbeidsonderzoekcentrum en een nieuwe naam. Maar ook een nieuw elan. Met elkaar kunnen we vol trots terugkijken op wat er in 1 jaar bereikt is. We zijn er nog niet, er is nog genoeg te doen en we moeten nog beter worden in wat we doen maar dat kan ook, de basis is gelegd. Bij al deze ontwikkelingen hebben we afgelopen week ook officieel afscheid genomen van Presikhaaf Bedrijven. Fysiek, want de laatste medewerkers verhuizen van onze locatie aan de Bruningweg naar het gemeentehuis in Westervoort (Dank Werner, Henk en Dinie voor alles en we kijken uit naar de samenwerking volgend jaar). Maar ook in naam, want per 1 januari a.s. wordt Presikhaaf Bedrijven onderdeel van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling (MGR) en neemt dan ook die naam aan.

Uitkijken naar 2019!
Het einde van de week en het einde van het jaar. Graag wil ik iedereen hele fijne kerstdagen en een geweldig 2019 toewensen; veel geluk, liefde, gezondheid en trots! Ik heb genoten van mijn eerste 4 maanden bij Scalabor en ik kijk heel erg uit naar de samenwerking volgend jaar!