Twee jobcoaches van Scalabor geslaagd

Geplaatst op:
Categorie: Anderstaligen

Lamis en Baptista klaar voor de volgende stap

Met trots delen we mooi nieuws: Lamis Al Balkhi en Baptista José zijn hebben hun diploma gehaald voor jobcoach! Een mooie mijlpaal voor hen persoonlijk én voor het team van Scalabor.

Bijna twee jaar geleden begonnen Lamis en Baptista hun loopbaan als aspirant-jobcoaches en cultuur sensitieve coaches binnen het project Arnhemse Aanpak Statushouders (AAS). Hun missie: statushouders begeleiden naar werk én werkgevers ondersteunen bij het duurzaam in dienst nemen van deze nieuwkomers. Vanaf dag één combineerden ze hun werkzaamheden met de jobcoachopleiding en met succes!

Ervaringsdeskundigen

Beiden zijn ervaringsdeskundig en weten als geen ander wat het betekent om als nieuwkomer je plek te vinden in een nieuwe samenleving. Deze ervaring zetten ze nu professioneel in als cultuur sensitieve coaches. Ze voeren gesprekken met zowel de werknemer als de werkgever en zorgen voor duurzame plaatsingen waarin beide partijen groeien. Door hun inzet ontstaat er niet alleen een goede werkrelatie, maar ook meer draagvlak bij werkgevers om in de toekomst vaker met statushouders te werken.

Ambassadeurs en rolmodellen

Lamis en Baptista groeiden in hun rol uit tot ambassadeurs voor het project. Ze zijn hét aanspreekpunt voor collega-professionals, zoals consulenten van de Dienst Werk & Inkomen en het Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland. De kracht van hun werk? Statushouders die door werk sneller en beter integreren in de Nederlandse samenleving.

Het verhaal van Baptista

Baptista kwam op zesjarige leeftijd als vluchteling uit Angola naar Nederland. Na een pittige start — wennen aan de taal, cultuur en procedures — zette hij door. Twee jaar geleden begon hij bij Scalabor als aspirant-jobcoach. Tegelijkertijd startte hij met zijn opleiding. Nu mag hij zich officieel jobcoach noemen. En terecht, want zijn inzet en doorzettingsvermogen zijn een inspiratie voor velen.

Het verhaal van Lamis

Acht jaar geleden kwam Lamis vanuit Syrië naar Nederland en vestigde zich in Zwolle. Als zelfstandige en krachtige vrouw met een heldere visie op haar toekomst, leerde ze snel de taal. Ze begon haar loopbaan als inburgeringsconsulent bij de gemeente Almelo. Ze solliciteerde bij Scalabor, gedreven door haar ambitie om zich

zelf te blijven ontwikkelen én door haar betrokkenheid bij het ondersteunen van anderen. Hier startte ze als aspirant jobcoach en cultuursensitief deskundige binnen verschillende projecten. In 2023 begon ze, naast haar werk, aan de opleiding tot jobcoach om haar kennis verder te verdiepen. Inmiddels vervult ze die rol met veel toewijding en impact.

 

“Ik doe mijn werk met overtuiging en betrokkenheid,” vertelt Lamis.

“Ik geloof in de kracht van verbinding en het écht zien van mensen. Wanneer iemand zich gezien en begrepen voelt, kan diegene bloeien – en dát is waar ik het voor doe.”

Lamis wil een inspiratiebron zijn: niet alleen voor haar inmiddels studerende dochters, maar ook voor andere vrouwen die hun eigen pad willen volgen. “Ik ben niet hier pas zelfstandig geworden. Ik bracht mijn kracht en zelfstandigheid al met mij mee.”

— 

Twee jobcoaches van Scalabor geslaagd: Lamis en Baptista klaar voor de volgende stapLamis en Baptista, van harte gefeliciteerd met jullie diploma – jullie zijn een voorbeeld van hoe ervaringsdeskundigheid en inzet kunnen leiden tot echte verandering. We zijn trots op jullie!

Over Arnhemse Aanpak Statushouders (AAS)

Scalabor voert de werving en inzet uit van landingscoaches binnen het project Arnhemse Aanpak Statushouders. Dit driejarige project ondersteunt 300 statushouders op weg naar werk en integratie. Door nauwe samenwerking met partners en regelmatige evaluaties zet AAS in op duurzame plaatsingen en het voorkomen van uitval. Het project creëert verbindingen, perspectief en kansen voor nieuwkomers in Arnhem.

Mede mogelijk gemaakt door AMIF

Het AAS-project wordt mede gefinancierd door het Asylum, Migration and Integration Fund (AMIF). Dit Europese fonds draagt bij aan het versterken van nationale capaciteiten en het verbeteren van migratiebeheer binnen Europa.

Meer nieuws