Naar de inhoud

Zoekresultaten

Het leven is kort: Een eerbetoon aan onze geliefde collega Paul en een oproep tot het vieren van het leven (blog)

Afgelopen week was er slecht nieuws; onze collega Paul, werkbegeleider bij Presikhaaf Schoolmeubelen, is na een kort ziekbed overleden. Een paar weken geleden schreef ik al in mijn blog dat hij ernstig ziek was geworden, maar zijn overlijden kwam toch sneller dan verwacht. Paul was een gewaardeerde kracht die al meer dan 35 jaar bij ons werkte en vele collega’s kennen hem en hebben met hem samengewerkt. Hij heeft duizenden medewerkers en deelnemers aan trajecten begeleid, waarmee hij een enorme bijdrage heeft geleverd aan Presikhaaf/Scalabor en de regio. Daarnaast was Paul een vriendelijke persoon die altijd een luisterend oor bood en in was voor een praatje en een grapje. Zijn overlijden heeft dan ook een diepe impact op veel collega’s. We zullen Paul enorm missen en wensen zijn familie en vrienden veel sterkte toe.

Het belang van het vieren van het leven

Dit soort momenten doet je beseffen dat je het leven moet vieren en er alles uit moet halen. Helaas duurt dat besef vaak maar kort, omdat we weer worden opgeslokt door de waan van de dag. Zo ging het ook bij Scalabor vorige week, waar we gewoon doorgingen met onze werkzaamheden. We nodigen regelmatig mensen uit om ons te bezoeken, om te laten zien wat we doen en waarom sociale ontwikkelbedrijven zo belangrijk zijn.

PIT-programma deelnemers krijgen een kijkje bij Scalabor

Afgelopen week ontvingen we 10 deelnemers van het PIT-programma, waarbij net afgestudeerden twee jaar lang stage lopen bij publieke organisaties. Ze kregen bij ons een kijkje in de keuken van het sociaal domein, en dat is cruciaal voor de toekomstige managers en beleidsmakers. We gaven hen een cursus over de participatiewet en lieten zien hoe het er in de praktijk uitziet. Het is geweldig om te zien dat deze toekomstige leiders de tijd namen om te leren en te begrijpen.

Bezoek van Kitty Jong en samenwerking met de FNV

Ook mochten we Kitty Jong ontvangen bij Scalabikes en onze Intratuin. Kitty is vicevoorzitter van de FNV en zet zich al jarenlang in voor medewerkers in de SW en werkzoekenden vanuit de bijstand. Hoewel we soms op verschillende manieren communiceren, ben ik ervan overtuigd dat we hetzelfde doel nastreven: zoveel mogelijk mensen op een passende manier laten deelnemen aan het arbeidsproces. Sociaal ontwikkelbedrijven spelen hierbij een belangrijke rol, en daarom wilde ik Kitty graag laten zien waar we mee bezig zijn. Maar je hoeft niet alleen naar mij te luisteren, het is veel beter om het direct van de mensen zelf te horen. Kitty heeft uitgebreid gesproken met medewerkers op de werkvloer en geluncht met de kaderleden van de vakbond. Het werd al snel duidelijk dat we op veel fronten overeenkomsten hebben en waar mogelijk samen kunnen optrekken.

Ondersteuning van medewerkers en de actie “Ik zit klem”

Tijdens het gesprek kwam natuurlijk ook de vakbondsbijeenkomst ter sprake die a.s. woensdag in Utrecht plaatsvindt. Vanwege de enorme opkomst – er worden 8000 mensen verwacht! – moet de locatie worden verplaatst naar een park in plaats van het Jaarbeursplein. Tijdens deze bijeenkomst wordt aandacht gevraagd voor de financiële situatie van medewerkers als gevolg van de hoge inflatie. Om de actie te ondersteunen, geven wij aan al onze medewerkers die willen gaan bijzonder verlof. Bijna 200 collega’s maken daar woensdag gebruik van. Daarnaast ondersteunen we de actie via de gezamenlijke website https://ikzitklem.nu, waar ik en een aantal van onze collega’s uitleggen waarom wij klem zitten. Want klem zitten, daar is het leven veel te kort voor!