Naar de inhoud

Zoekresultaten

Kijken naar mogelijkheden in plaats van beperkingen! (blog)

Afgelopen week verhuisden de laatste afdelingen van de hallen aan de Westervoortsedijk naar de ruimtes aan de Beijerinckweg. In de komende dagen worden ook de laatste stellingen uit het magazijn verplaatst naar de nieuwe locatie, wordt de brug geïnstalleerd zodat we vanaf de nieuwe loadingdocks vrachtwagens kunnen laden en lossen en maken we de ruimtes, die we teruggeven aan de pandeigenaar, schoon.

 

Groot compliment
Vervolgens kunnen we de puntjes op de i gaan zetten; het mag er her en der nog wel wat gezelliger uitzien, soms blijkt toch dat de indeling beter kan en het kan zomaar zijn dat nog niet iedereen op zijn of haar meest ideale plek zit. Papier is toch altijd anders dan de realiteit. Daar hebben we echter in de komende weken de tijd voor; een verhuizing is nooit helemaal klaar wanneer een en ander over is! Bijkomend voordeel van een verhuizing is dat je direct ook opruimt.

Zo kwamen we in het magazijn spullen tegen, die we eigenlijk niet meer nodig hebben en ook bleken er overal stoelen, tafels en kasten teveel te zijn. Afgelopen week hebben veel medewerkers deze mee kunnen nemen naar huis, waar ze een tweede leven krijgen. Heel mooi! Ondanks dat we nog niet helemaal klaar zijn, een groot compliment voor iedereen in onze locatie Driepoortenweg voor de manier waarop de verhuizing heeft plaatsgevonden. Niemand vindt verandering heel fijn en een nieuwe plek is altijd even wennen, maar het is door iedereen zijn hulp heel goed gegaan!

 

Samen optrekken
Tijdens de verhuizing waren we bovendien gewoon open. En dus mocht ik afgelopen week weer een aantal mensen ontvangen en laten zien wat we allemaal bij Scalabor doen en nog meer zouden kunnen doen. Zo kwamen de raadfracties van Groen Links en PvdA uit Arnhem (de ‘linkse wolk’ zoals ze zelf zeggen!) woensdag langs. Ze bezochten ons trainingscentrum aan de Bruningweg, Scalabikes in Presikhaaf en onze Intratuin in Arnhem. Daar gingen we in gesprek over de rol van het regionaal ontwikkelbedrijf, de kansen om nog meer inwoners te begeleiden naar passend werk, het belang van beschut werk en de obstakels in het systeem waar we af en toe tegen aan blijven lopen. Erg fijn om zo van gedachten te wisselen en samen op te trekken in het belang van de Arnhemmers.

 

Obstakels overkomen
Later in de week kwam ook Martin Kniest op bezoek voor een kop koffie. Martin is bekend van de documentaire ‘De Wassstraat’ die vorig jaar door de NPO is uitgezonden. In de wasstraat in Deventer (en inmiddels ook in Zutphen) laten ze, net zoals we dat bij Scalabor doen, dagelijks zien dat inclusief werken heel goed kan. Op dit moment wordt er gewerkt aan een nieuwe documentaire, deze keer over het leven in het AZC. Van Martin mocht ik al even de sneak preview bekeken; een aanrader! En Martin heeft vervolgens naar ons filmpje over ‘Scalabor Bruist’ gekeken en ideeën daarvan meegenomen naar zijn eigen organisatie. Samen hebben we vervolgens gekeken hoe we nog meer samen op kunnen trekken in het overkomen van de obstakels in het systeem die ervoor zorgen dat mensen niet aan de slag kunnen.

 

Open hiring
Een van de manieren om deze te overkomen is open hiring. Hierbij neemt de werkgever de eerste op de lijst van aanmeldingen aan bij een vacature. Dus geen interview en er wordt niet gekeken naar kwalificaties. Nee, je bent gewoon aangenomen. Voordeel hiervan is – naast dat het weinig tijd kost – dat mensen, die normaliter niet direct een kans zouden hebben, deze kans nu wel krijgen. Voor heel veel banen maakt het namelijk niet uit of je diploma’s hebt of niet. Het allerbelangrijkste voor werkgevers is dat je gemotiveerd bent!

Afgelopen week was de bedenker van open hiring, Joe Kenner van bakkerij Greyston uit New York, even in Nederland en ik mocht samen met een aantal andere ondernemers met hem lunchen. Ik moet eerlijk zeggen, dat ik voorafgaand sceptisch was over het systeem maar nu bekeerd ben. Het is zeker niet geschikt voor alle banen (ik zou het voor een arts niet doen!) maar voor heel veel jobs kan het echt wel, scheelt het heel veel tijd en biedt het aan een grote groep mensen, die nu nog langs de kant staan de mogelijkheid om zich te bewijzen. En de ervaringen van bedrijven die dat al doen zijn positief. Toch maar eens kijken of we hier in onze regio ook ervaring mee op kunnen gaan doen.