Ontwikkelbedrijf Scalabor is zo succesvol dat het de helft van de werkruimte af kan stoten
Het sociaal ontwikkelbedrijf voor Midden-Gelderland Scalabor stoot de helft af van haar huisvesting op bedrijventerrein Het Broek in Arnhem. Het bedrijf heeft de ruimtes niet meer nodig.
Bron: De Gelderlander, Harry van der Ploeg
De reden: 57 procent van de mensen die een baan hebben via wat in het verleden de sociale werkvoorziening heette, aan de slag is bij een werkgever elders. Bovendien ging dertig procent van de medewerkers de afgelopen vijf jaar met pensioen en zet deze trend zich de komende jaren voort. Het bedrijf telt nu nog 2500 werknemers.
Directeur Marcel Hielkema van Scalabor zegt: ,,De huur van het gedeelte aan de kant van de Westervoortsedijk is opgezegd met ingang van april. We trekken ons terug in de andere helft van het gebouw aan de Driepoortenweg. Het gaat om het afstoten van tienduizend vierkante meter.”
Dat scheelt veel geld aan huur en energiekosten, voert Hielkema aan. ,,We hadden graag een nieuw, kleiner gebouw gehad. De plannen daarvoor waren al in een vergevorderd stadium in overleg met de eigenaar van het gebouw, ontwikkelaar Prinsenburg. Maar het ging niet door vanwege de sterk gestegen bouwkosten.”
Teken van succes na rumoerige tijden
De halvering van de bedrijfsruimte is symbolisch voor het succes van Scalabor als modern ontwikkelbedrijf dat net zijn vijfjarig bestaan heeft gevierd met een groot feest op Valkenhuizen. De voorganger, Presikhaaf Bedrijven, kampte in het verleden met chronische tekorten en politieke besluiteloosheid over de toekomst ervan na het afschaffen van de Wet Sociale Werkvoorziening in 2015.
De bedrijfshallen kampten met achterstallig onderhoud en een weinig aantrekkelijke uitstraling. Licht, lucht en vrolijke kleuren brachten daar verandering in.
Vertrouwen is teruggewonnen
,,We staan er heel goed voor”, benadrukt Hielkema ,,We hebben overal het vertrouwen teruggewonnen, bij de werknemers, de werkgevers, de gemeenten. Mensen vertellen nu trots aan anderen dat ze voor Scalabor werken, dat was duidelijk anders in de tijd van Presikhaaf Bedrijven en alle negatieve publiciteit daaromheen. We hebben de afgelopen vijf jaar licht positief gedraaid. Iedereen uit de politiek komt op bezoek om te kijken hoe het hier gaat: onlangs nog Wopke Hoekstra, de Statenfracties, Lodewijk Asscher. Dat tekent de volledige ommekeer.”
Mensen aan het werk helpen uit negen gemeenten
Scalabor helpt als als sociaal ontwikkelbedrijf voor Midden-Gelderland mensen uit negen gemeenten aan het werk. Hielkema ziet de wil van werkgevers om mensen met een beperking in dienst te nemen onder begeleiding de laatste jaren sterk groeien, zeker nu de krapte op de arbeidsmarkt maar blijft aanhouden.
,,We hebben vorig jaar 301 mensen vanuit een uitkering aan werk geholpen, het streven voor dit jaar is 350. Maar ik zou nog veel meer mensen willen helpen.” Hij moedigt gemeentebesturen aan om meer mensen naar Scalabor door te sturen.
Scalabor als grote werkgever van Arnhem met 2500 collega’s
Hielkema geeft een schets van de de huidige organisatie ,,Bij elkaar hebben we 2500 collega’s die, al dan niet tijdelijk, bij ons zijn. Daarvan vallen 1800 mensen onder de sociale werkvoorziening SW. We streven ernaar om die medewerkers zoveel mogelijk passend werk te bieden. Bij elkaar 57 procent van onze mensen werkt extern, onder begeleiding.”
Een kleine groep mensen heeft echt beschut werk nodig. ,,Dat doen we veelal bij ons in huis, het gaat daarbij om ongeveer 450 collega’s. Dan hebben we nog 350 medewerkers aan programma’s die tijdelijk bij ons zijn ondergebracht en een staf met 150 medewerkers. Tenslotte werken nog eens 200 mensen die via Aan de Slag Personeelsdiensten direct bij werkgevers gedetacheerd worden.”