Naar de inhoud

Zoekresultaten

Nieuwe ontwikkelingen: fietsenwerkplaats en een nieuw programma (blog)

Een fantastische nieuwe ontwikkeling afgelopen week: we gaan een fietsenwinkel met werkplaats openen in Presikhaaf! Sinds vorig jaar hebben we al een fietsenwerkplaats aan de Driepoortenweg die gebruikt wordt om fietsmonteurs op te leiden. Door reparaties uit te voeren van fietsen van collega’s, onderhouden van elektrische bakfietsen van de Groene Rijders en van Cargoroo. Maar ook door bijvoorbeeld alle fietsen waar het Nederlands Olympische Team in Tokio op reed spic en span te maken. Ook maken we oude fietsen weer zo goed als nieuw zodat ze weer als tweedehandsfiets verkocht worden. Zo neemt de Dullert stichting fietsen bij ons af en geeft die aan gezinnen die het financieel krapper hebben. Vier vliegen in een klap: we kunnen werkzoekenden opleiden, het levert inkomsten op, we zijn circulair bezig en kunnen ook nog een bijdrage leveren aan diegene die dat zeker nu wel kunnen gebruiken. De vraag naar fietsenmakers is overigens enorm.

NOG MEER INWONERS BEGELEIDEN
Om te zorgen dat we nog beter werkzoekenden kunnen opleiden, hebben we samen met de gemeente Arnhem als onze grootste opdrachtgever, hard gewerkt aan ons aanbod. Kernwoorden waren breder, flexibeler en de inwoner centraal. Daarbij is het ook van belang dat in een oogopslag duidelijk welke mogelijkheden er zijn. Het doel is om nog meer inwoners te
begeleiden naar een zo passend mogelijke plek.

NIEUW PROGRAMMA
Omdat niet alleen de arbeidsmarkt meer vraagt, maar ook werkzoekenden andere talenten hebben, moesten we al die wensen ook meenemen. Op basis van alle input is een nieuw
programma ontwikkeld met allerlei bouwstenen die los van elkaar, maar ook in samenhang met elkaar ingezet kunnen worden. De mensen die het al gezien hebben zijn enorm enthousiast. Op 19 april a.s. wordt het groots gelanceerd.

OVERIGE ZAKEN BLIJVEN DOORLOPEN
In de tussentijd blijven de overige zaken gewoon doorlopen: in de productie-afdelingen en in de kwekerij is het druk, de vraag naar fietspompen stijgt. En meer mensen op het werk zorgt ook voor meer schoonmaakwerkzaamheden bij bedrijven. Door het goede weer hebben onze groenteams in de gemeenten meer dan genoeg te doen en de Intratuin wordt druk bezocht door iedereen die weer de tuin zomerklaar gaat maken. Ook was nog even een deel van onze Raad van Commissarissen op bezoek. Twee keer per jaar gaan zij in gesprek met het managementteam over de stand van zaken. De wisselwerking is plezierig en het levert iedereen weer energie op.

ZORGEN ZIJN ER OOK
Zorgen zijn er ook. Met name over wat de inflatie en stijgende energieprijzen doet met het besteedbare inkomen van collega’s. Inmiddels hebben we een werkgroep opgericht die samen met
gemeenten en onze budgetcoaches kijken naar de verschillende regelingen, die nu door de overheid in het leven worden geroepen. Daarbij is juiste communicatie van groot belang: hoe
kun je besparen, wanneer heb je recht op tegemoetkoming van energiekosten, hoe wordt dit uitgekeerd et cetera. Ook goed dat de consulenten van de FNV afgelopen week op locatie waren
om leden te helpen met het invullen van belastingaangiftes.

HET IS BEST INGEWIKKELD
We hebben onze maatschappij best ingewikkeld gemaakt en het is niet voor iedereen eenvoudig om de weg in het bos van documenten en formulieren te vinden. Het is goed wanneer er hulp is en op onze locaties kunnen we die samen met andere instanties aanbieden. In dat kader kijken wij ook hoe we onze dienstverlening kunnen inzetten voor de Oekraïense vluchtelingen. Ervaring met statushouders hebben we al – zo hebben we samen met RijnIJssel een breed aanbod aan taaltrainingen – en kennen we de arbeidsmarkt en de werkgevers goed.

TAL VAN MOGELIJKHEDEN
Zeker in deze krappe arbeidsmarkt zijn er tal van mogelijkheden en is het zaak dat we die mogelijkheden op een goede manier inzichtelijk maken en bij elkaar brengen. Hier trekken we overigens in op met onder andere gemeenten en het werkgeversservicepunt. Het zou mooi zijn wanneer we ook hier een steentje bij kunnen dragen.