Nieuwe ontwikkelingen: fietsenwerkplaats en een nieuw programma (blog)

Een fantastische nieuwe ontwikkeling afgelopen week: we gaan een fietsenwinkel en werkplaats openen in Presikhaaf! Sinds vorig jaar hebben we al een fietsenwerkplaats op onze locatie aan de Driepoortenweg, die gebruikt wordt om fietsmonteurs op te leiden. Dat doen we door reparaties uit te voeren van fietsen van collega’s, elektrische bakfietsen van de Groene Rijders en van Cargoroo te onderhouden, maar ook door bijvoorbeeld alle fietsen waar het Nederlands Olympische Team in Tokio op reed spic en span klaar te maken.

Ook maken we oude fietsen weer zo goed als nieuw zodat ze weer als tweedehandsfiets verkocht worden. Zo neemt de Dullertsstichting fietsen bij ons af en geeft die aan gezinnen die het financieel krapper hebben. Vier vliegen in een klap: we kunnen werkzoekenden opleiden, het levert inkomsten op, we zijn circulair bezig en kunnen ook nog een bijdrage leveren aan diegene die dat zeker nu wel kunnen gebruiken. De vraag naar fietsenmakers is overigens enorm.

 

Fietsenwerkplaats bij Winkelcentrum Presikhaaf
Zo belde mijn zoontje een paar weken geleden op met de mededeling dat hij een klapband had en een gebroken spaak, maar dat de fietsenmaker in de buurt pas over drie weken tijd had! Tijd dus voor de volgende stap. Op 1 september gaan we open bij Winkelcentrum Presikhaaf. Daar gaan we fietsen repareren, maar ook opgeknapte fietsen verkopen. Niet als concurrent van de bestaande fietsenhandel, maar als aanvulling en vooral als opleider voor al die bedrijven die nu zitten te springen om goede monteurs.

 

Nog meer inwoners begeleiden
Om te zorgen dat we in het algemeen, nog beter werkzoekenden kunnen opleiden en hun begeleiden naar de arbeidsmarkt, hebben we samen met de gemeente Arnhem als onze grootste opdrachtgever, hard gewerkt aan ons aanbod. Kernwoorden waren breder, flexibeler en de inwoner centraal. Daarbij is het ook van belang dat in een overzicht duidelijk wordt wat er allemaal aan mogelijkheden is. Het doel is om nog meer inwoners te begeleiden naar een zo passend mogelijke plek.

 

Nieuw programma
En omdat niet alleen de arbeidsmarkt meer vraagt maar ook werkzoekenden andere talenten hebben, moesten we al die wensen ook meenemen. Op basis van alle input is een heel nieuw programma ontwikkeld met allerlei bouwstenen die los van elkaar, maar ook in samenhang met elkaar ingezet kunnen worden. De mensen die het al gezien hebben zijn enorm enthousiast. Op 19 april a.s. wordt het groots gelanceerd.

Dat betekent dat er nu achter de schermen heel hard gewerkt wordt om te zorgen dat het dan ook allemaal staat. Want het heeft nogal wat impact op ons trainingscentrum, onze trainers, coaches, arbeidsonderzoekers en detacheringsconsulenten. Maar ook voor de mensen die de planning doen en de financiële afwikkeling. De nieuwe website en info materiaal staan al klaar (voor een sneak preview kijk hier), kosten zijn inzichtelijk gemaakt en trainingen zijn geschreven, of worden as we speak, ontwikkeld of bij derden ingekocht.

 

Coproductie Werk en Inkomen
Ook hebben verschillende medewerkers afgelopen week gefigureerd in een filmpje dat duidelijk maakt wat er allemaal mogelijk is en hoe een en ander zich verhoudt. Wat ik vooral heel mooi vind om te zien is hoe enthousiast iedereen aan de slag is gegaan. Bovendien is dit echt een coproductie met de afdeling Werk en Inkomen. Benieuwd? Nog heel even wachten tot 19 april!

 

Overige zaken blijven doorlopen
In de tussentijd blijven de overige zaken gewoon doorlopen: in de productie afdelingen en in de kwekerij is het druk, de vraag naar fietspompen stijgt. En meer mensen op het werk zorgt ook voor meer schoonmaakwerkzaamheden bij bedrijven. Door het goede weer hebben onze groenteams in de gemeenten meer dan genoeg te doen en de Intratuin wordt druk bezocht door iedereen die weer de tuin zomerklaar gaat maken.

Op de verschillende vestigingen van Scalabor is ook het lunchwandelen weer begonnen in het kader van het Fitter/Leuker/Slimmer programma. Leuk om te zien dat steeds meer medewerkers even een blokje om lopen samen met collega’s.

 

Raad van Commissarissen op bezoek
Van de week was ook nog even een deel van onze Raad van Commissarissen (RvC) op bezoek. Twee keer per jaar gaan zij in gesprek met het managementteam (MT) over de stand van zaken. De wisselwerking tussen RvC en MT is plezierig en het levert iedereen weer energie op.

 

Zorgen zijn er ook
Zorgen zijn er ook. Met name over wat de inflatie en stijgende energieprijzen doet met het besteedbare inkomen van collega’s. Inmiddels hebben we een werkgroep opgericht die samen met gemeenten en onze budgetcoaches kijken naar de verschillende regelingen, die nu door de overheid in het leven worden geroepen.

Daarbij is juiste communicatie van groot belang: hoe kun je besparen, wanneer heb je recht op tegemoetkoming van energiekosten, hoe wordt dit uitgekeerd etc. Ook goed dat de consulenten van de FNV afgelopen week op locatie waren om leden te helpen met het invullen van belastingaangiftes.

 

Het is best ingewikkeld
We hebben onze maatschappij best ingewikkeld gemaakt en het is niet voor iedereen eenvoudig om de weg in het bos van documenten en formulieren te vinden. Het is goed wanneer er hulp is en op onze locaties kunnen we die samen met andere instanties aanbieden. In dat kader kijken wij ook hoe we onze dienstverlening kunnen inzetten voor de Oekraïense vluchtelingen. Ervaring met statushouders hebben we al – zo hebben we samen met RijnIJssel een breed aanbod aan taaltrainingen – en kennen we de arbeidsmarkt en de werkgevers goed.

 

Tal van mogelijkheden
Zeker in deze krappe arbeidsmarkt zijn er tal van mogelijkheden en is het zaak dat we die mogelijkheden op een goede manier inzichtelijk maken en bij elkaar brengen. Hier trekken we overigens in op met onder andere gemeenten en het werkgeversservicepunt. Het zou mooi zijn wanneer we ook hier een steentje bij kunnen dragen.