Naar de inhoud

Zoekresultaten

Mondmaskers maken en andere aanpassingen [blog]

Het lijkt nu toch echt te lukken; de Refugee Company gaat een mondmaskerfabriek openen op onze locatie aan de Driepoortenweg. Dit is een bevlogen sociale onderneming onder leiding van Fleur Bakker, waar wij voor van arbeidsontwikkeltrajecten voor statushouders mee samenwerken. Philips en KLM vliegen de eerste machine uit China naar Nederland en het idee is dan op korte termijn met de productie te starten. Met behulp van onze medewerkers. Daarnaast helpen wij ook bij de logistieke afwikkeling en de e-fulfilment. Echt een fantastisch initiatief en het is mooi om hier een bescheiden bijdrage te kunnen leveren.

ENORME SAAMHORIGHEID

Het gaat met nadruk om machinaal geproduceerde mondkapjes die in grote getalen geproduceerd kunnen worden. Wat ik mooi vind is dat sinds de aankondiging meerdere mensen hulp aanbieden bij het installeren van de machines, bij het leveren van filters, of bij het gezamenlijk inkopen van materialen. Wat een enorme saamhorigheid. Wanneer dit de nieuwe economie is dan ben ik voor!

AANPASSINGEN OP ANDERHALVE METER

De afgelopen weken was ongeveer de helft van onze medewerkers aan het werk. We zien langzamerhand collega’s die verkouden waren, preventief thuis waren of voor een familielid zorgden weer terug keren. Dat is natuurlijk heel goed, maar het werk moet wel veilig gebeuren! En dus wordt gewerkt aan protocollen om te zorgen dat we – ook als er meer medewerkers aanwezig zijn – de anderhalve meter afstand kunnen houden. Landelijk wordt er ook aan protocollen gewerkt door de verschillende branches die op ons van toepassing zijn; denk aan schoonmaak, groen, detailhandel, industrie, zakelijke dienstverlening etc. Wij zullen hierbij aansluiten en al onze processentegen het licht houden.

CREATIVITEIT GEVRAAGD

Dat vergt best wat creativiteit. Want vier medewerkers uit het groen naar een buitengebied brengen kon goed met twee auto’s. Maar hoe wanneer er 10 medewerkers tegelijkertijd die richting op moeten? Vooral de openbare ruimtes zijn een uitdaging. Hiervoor is een speciaal team aan de slag. Daarbij kijken we ook naar een mogelijke aanpassing van werkuren, zodat niet iedereen op hetzelfde moment binnenkomt en weggaat en naar het anders regelen van looprichtingen.

MEER WERKZOEKENDEN BEMIDDELEN

De verwachting is dat de werkeloosheid in de komende maanden helaas zal oplopen, doordat er ondanks alle steunmaatregelen toch veel bedrijven het niet gaan redden. Daarom denken we ook na over hoe wij die mensen aan het werk kunnen helpen. In veel gevallen zal er afstand zijn tot de banen die beschikbaar zijn. Dan is omscholing van belang en daarin kunnen wij een goede rol spelen. Belangrijk is het dan dat kandidaten en hun talenten en behoeften snel in kaart worden gebracht. Samen met de gemeente Arnhem, het Centrum voor Activerend Werk en het WSP maken we deel uit
van een ‘taskforce intensivering’ om te bekijken hoe we nog meer werkzoekenden sneller kunnen spreken en bemiddelen.

BEST PRACTICES

Eén van de zaken waar we overigens zelf direct tegen aanlopen is het openbaar vervoer. Veel bussen naar onze locaties rijden op zaterdagschema, waardoor er veel minder bussen rijden. Wanneer daar bovendien te veel mensen in zitten, kunnen wachtende medewerkers niet mee. Dat betekent wachten tot de volgende bus komt. Inmiddels hebben we dit probleem aangekaart bij de wethouder en de busmaatschappij. Er is in ieder geval al besloten met langere bussen te rijden en dat de frequentie op te schalen naar zomerschema. Veel dank voor de snelle actie hierin!

LANGZAAMAAN OPSTARTEN

Het is weer een voorbeeld van waar we rekening mee moeten houden wanneer de economie weer langzaamaan opstart. Omdat dit voor ons allemaal nieuw is delen we hierover veel informatie met andere bedrijven en nemen we best practices over. Zo hebben we al even gekeken bij Gazelle die na drie weken sluiting weer open zijn gegaan. En ook 2switch opent volgende week weer haar deuren; we zijn zeer benieuwd hoe zij hun winkels aangepast hebben naar
de nieuwe werkelijkheid. Ook voor ons zal het op een juiste manier omgaan met de 1,5 meter economie, waarin veilig gewerkt kan worden, prioriteit zijn in de komende tijd. Het gaat met nadruk om machinaal geproduceerde mondkapjes die in grote getalen geproduceerd kunnen worden. Wat ik mooi vind is dat sinds de aankondiging meerdere mensen hulp aanbieden bij het installeren van de machines, bij het leveren van filters, of bij het gezamenlijk inkopen van materialen. Wat een enorme saamhorigheid. Wanneer dit de nieuwe economie is dan ben ik voor!