Mondmaskers maken en andere aanpassingen [blog]

Het lijkt nu toch echt te lukken; de Refugee Company gaat een mondmaskerfabriek openen op onze locatie aan de Driepoortenweg. De Refugee Company is een bevlogen sociale onderneming onder leiding van Fleur Bakker, waar wij in het kader van arbeidsontwikkeltrajecten voor statushouders mee samenwerken. Komende week nog wordt in samenwerking met Philips en KLM de eerste machine uit China naar Nederland gevlogen en het idee is dat dan op korte termijn met de productie gestart wordt. Voor een gedeelte gebeurt dit met behulp van onze medewerkers. En naast ondersteuning van het productieproces helpen wij ook bij de logistieke afwikkeling en de e-fullfillment. Echt een fantastisch initiatief en het is mooi om hier vanuit Scalabor een bescheiden bijdrage te kunnen leveren. Het gaat met nadruk om machinaal geproduceerde mondkapjes die in grote getalen geproduceerd kunnen worden. Los van dit initiatief zijn er ook vergevorderde gesprekken met een ander initiatief van een lokale partij om beschermende kleding te gaan produceren op onze locatie. Ook hier hopen wij in de loop van volgende week stappen te kunnen maken. Wat ik mooi vind is dat ik sinds de aankondiging dat we mondkapjes gaan produceren door meerder mensen ben benaderd die hulp willen aanbieden bij het installeren van de machines, bij het leveren van filters, of bij het gezamenlijk inkopen van materialen. Wat een enorme saamhorigheid. Wanneer dit de nieuwe economie is dan ben ik voor!

Aanpassingen op anderhalve meter
Mede gezien het initiatief van de mondkapjes is het goed om te zien dat steeds meer collega’s weer aan de slag gaan. De afgelopen weken was ongeveer de helft van onze medewerkers aan het werk binnen alle verschillende afdelingen. We zien langzamerhand collega’s die verkouden waren, preventief thuis waren of voor een familielid zorgden weer terug keren. Dat is natuurlijk heel goed om te zien, maar het werk moet wel veilig gebeuren! En dus wordt er op allerlei afdelingen gewerkt aan protocollen om te zorgen dat we – ook als er meer medewerkers aanwezig zijn – de anderhalve meter afstand kunnen houden. Tot nu toe was het goed mogelijk om hieraan te voldoen, maar dat willen we natuurlijk ook in de toekomst kunnen doen. Landelijk wordt er ook aan protocollen gewerkt door de verschillende branches die op ons van toepassing zijn; denk aan schoonmaak, groen, detailhandel, industrie, zakelijke dienstverlening etc. Wij zullen aansluiten bij deze protocollen en door al onze processen heen gaan om te kijken hoe we ons daar in onze situatie aan kunnen houden. Dat vergt in een heel aantal gevallen best wat creativiteit. Want 4 medewerkers uit het groen naar een buitengebied brengen kon goed met 2 auto’s. Maar hoe doen we dat goed wanneer er 10 medewerkers tegelijkertijd die richting op moeten? En lunchen in de kantines kan met de huidige aantallen in 4 shifts heel goed maar hoe doen we dat met het dubbele aantal medewerkers? Vooral de openbare ruimtes zijn een uitdaging. Hiervoor is een speciaal team aan de slag om dit goed in te regelen. Daarbij kijken we ook naar een mogelijke aanpassing van werkuren, zodat niet iedereen op hetzelfde moment binnenkomt en weggaat, naar het inzetten van verschillende dagen van de week als CU (compensatie uren) dagen en naar het anders inregelen van looprichtingen ook bij in- en uitgangen.

Best practices
Eén van de zaken waar we overigens direct tegen aanlopen is het openbaar vervoer. Veel bussen naar onze locaties rijden op zaterdagschema, waardoor er veel minder bussen rijden. Wanneer daar bovendien teveel mensen in zitten, kunnen wachtende medewerkers niet mee. Dat betekent een hele tijd wachten tot de volgende bus komt. Inmiddels hebben we dit probleem aangekaart bij de wethouder en de busmaatschappij. Er is in ieder geval al besloten dat er met langere bussen gereden wordt en dat de frequentie opgeschaald wordt naar zomerschema. Veel dank voor de snelle actie hierin! Het is weer een voorbeeld van waar we rekening mee moeten houden wanneer de economie weer langzaam aan opstart. Omdat dit voor ons allemaal nieuw is delen we hierover veel informatie met andere bedrijven en nemen we best practices over. Zo hebben we al even binnen gekeken bij Gazelle die na 3 weken sluiting weer open zijn gegaan om te kijken welke maatregelen zij nemen. En ook 2switch opent volgende week weer haar deuren; we zijn zeer benieuwd hoe zij hun winkels aangepast hebben naar de nieuwe werkelijkheid. Ook voor ons zal het op een juiste manier omgaan met de anderhalvemeter economie, waarin veilig gewerkt kan worden, prioriteit zijn in de komende tijd.