Naar de inhoud

Zoekresultaten

Wandelen, goed werkgeverschap en felicitaties [blog]

Afgelopen week gaf oud top volleyballer Bas van der Goor het startsein voor de Scalabor-lunchwandelingen. Aan meer dan 100 medewerkers legde hij uit hoe hij met zijn diabetes omgaat en hoe belangrijk het daarbij is om fit te zijn. Daarvoor hoef je helemaal niet heel intensief te sporten. Regelmatig wandelen heeft al een enorm effect op de fysieke én mentale gezondheid. Daarom zijn we op onze locaties aan de Driepoortenweg en in Bemmel gestart met lunchwandelingen. Dit doen we samen met een leefstijlcoach van Sportbedrijf Arnhem, die ook elke week aanwezig is voor adviezen over een gezondere leefstijl. Om de wandelroute goed aan te geven zijn we enigszins burgerlijk ongehoorzaam geweest en hebben collega’s afgelopen week ons logo schoongespoten op stoeptegels. Excuses daarvoor, maar het is voor het goede doel 🙂 De eerste wandeling met Bas was een groot succes!

Goed werkgeverschap
Onze inzet op vitaliteit (bewegen en gezond eten) past binnen ons doel om onze mensen te begeleiden naar zo passend mogelijk werk. Daar hebben zij zelf hun verantwoordelijkheid in en daar spelen wij – in het kader van goed werkgeverschap – ook een rol in. Andere aandachtspunten daarbij zijn laaggeletterdheid en het omgaan met geld. Hiervoor hebben wij een budgetcoach, zitten we bij de Arnhemse Dialoog in een stuurgroep over armoede en schulden en doen we eind maart mee aan de Week van het Geld (meer info volgt!). Hierover sprak ik deze week ook met Maarten Schellingerhout van de Dullertsstichting, een van de oudste goede doelen in de stad. Zij komen veel bij mensen die het niet zo breed hebben en vaak ook geen werk hebben. Daar kunnen wij natuurlijk iets in betekenen en samen gaan we nu kijken hoe we dit het beste aan elkaar kunnen knopen. Het was overigens erg leuk om Maarten wat langer te spreken. Wij zijn namelijk oud collega’s van Dirkzwager.

Begrip voor elkaars leefwereld
Onlangs zijn Presikhaaf University en Empowering Nisa een mooie initiatief gestart waarbij 15 Arnhemse directeuren en bestuurders gekoppeld worden aan 15 hoogopgeleide jongeren met een niet-westerse achtergrond. Insteek is om elkaars leefwereld beter te leren kennen en elkaar te introduceren in elkaars netwerken. Ik ben gekoppeld aan Eda Seker, studente Social Work aan de HAN. Nadat we een paar weken geleden kennis gemaakt hebben, is Eda afgelopen week op bezoek geweest om te kijken wat we hier allemaal doen. En binnenkort mag ik bij haar op bezoek. Een geweldig initiatief waarbij wij allemaal ook heel erg onder de indruk waren van alle jongeren waar wij aan gekoppeld zijn!

Vergadering met raad van commissarissen en OR
Ook op de agenda afgelopen week: mijn periodieke vergadering met de raad van commissarissen. Hierin hebben we onder meer gekeken naar de resultaten van het vierde kwartaal en de management letter naar aanleiding van de interim controle van de accountant. Voor de vergadering sprak een delegatie van de RvC met de Ondernemingsraad. Dit gebeurt twee keer per jaar en is een mogelijkheid voor de OR om vragen te stellen of zorgen te delen en is voor de RvC een manier om te peilen wat er speelt binnen de organisatie. Het was een erg constructieve bijeenkomst. De OR gaf aan tevreden te zijn over hoe het gaat met Scalabor, maar maakt zich ook wel wat zorgen over de beperkte instroom van nieuwe mensen. De RvC gaf aan deze zorg te delen en liet weten dat er in samenwerking met de diverse gemeenten hard gewerkt wordt om te kijken hoe meer mensen naar werk begeleid kunnen worden via Scalabor. Daarbij blijft het van belang dat we doen wat we doen omdat daarmee vertrouwen gecreëerd wordt. Steeds meer werkgevers staan open voor inclusief ondernemen waardoor de vraag naar werknemers met diverse talenten toeneemt. Dit helpt ook zeker mee.

Mooie erkenning voor Presikhaaf Schoolmeubelen
Een van deze bedrijven is Presikhaaf Schoolmeubelen. Zij stonden afgelopen week positief in het nieuws omdat ze het PSO 30 certificaat krijgen. Dit is de hoogste trede binnen sociaal ondernemerschap in Nederland. Schoolmeubelen zet medewerkers in vanuit de SW en vanuit de Participatiewet en laat zien dat inclusiviteit en ondernemen heel goed samen kan gaan. Bij Schoolmeubelen werken een kleine 160 Scalabor-collega’s die werken aan maken van het mooiste schoolmeubilair van Nederland. De officiële uitreiking van het certificaat is op 11 maart, maar de felicitaties zijn natuurlijk nu al aan de orde; een hele mooie erkenning!