Arbeidsmarkt in beweging [blog]

De week begon met een presentatie aan het platform onderwijs en arbeidsmarkt in De Liemers. Dit is het samenwerkingsverband tussen de gemeenten, de onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven van de Liemerse gemeenten met als doel de krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan en meer mensen voor te bereiden op een veranderende arbeidsmarkt. Namens Scalabor mocht ik laten zien wat onze rol kan zijn in het arbeidsmarktklaar maken en begeleiden van mensen die nu nog in de bijstand zitten. Wat daarbij enorm helpt is dat de staatssecretaris afgelopen week bevestigd heeft dat de regio volgend jaar een bedrag van 1 miljoen euro krijgt om een aantal activiteiten in werking te zetten om nog meer mensen aan het werk te krijgen. Hierdoor is ook budget geen excuus meer om werkzoekenden te helpen aan werk.

Arbeidsmarkt en Onderwijs

Ook tijdens het congres Arbeidsmarkt en Onderwijs van de provincie Gelderland ging het afgelopen week over de krapte op de arbeidsmarkt en over inclusiviteit. Goed om het daar met verschillende stakeholders over te hebben. Ik werd helemaal blij toen een van mijn favoriete hoogleraren op het gebied van inclusiviteit tijdens haar presentatie bedrijven opriep om dit jaar vooral kerstpakketten van Scalabor aan te schaffen!

Verandering in de spotlight

Meer mensen aan het werk helpen was ook een belangrijk thema van Prinsjesdag dit jaar. Op dinsdag mocht ik zelf in Den Haag aanwezig zijn en op andere momenten in de week waren er allerlei ontbijten, lunches en meetings in de regio waar de miljoenennota, de begroting van de overheid, toegelicht werd. Op al deze bijeenkomsten kwam de veranderende arbeidsmarkt nadrukkelijk naar voren.

Vergroten koopkracht

Ook naar voren kwamen de plannen van het kabinet om lonen en koopkracht te verhogen. Voor ons wordt dit direct heel concreet omdat onderhandelaars afgelopen week een klap op de loonsverhogingen binnen de cao voor SW en voor gemeenten – die voor een deel van Scalabor gevolgd wordt – gegeven hebben. Dat betekent dat onze medewerkers in hun loon van oktober een loonsverhoging kunnen terugzien, voor SW-medewerkers zelfs met terugwerkende kracht per juli. Via de publicatieborden, ons blad Talent (oktober-nummer) en Intranet volgt hierover meer informatie!

Rondleiding

De week eindigde net zo goed als deze begonnen was. Op vrijdag kwamen management en medewerkers van Kasteel Middachten op bezoek in de kwekerij in Lingewaard als onderdeel van hun jaarlijkse personeelsuitje. Erg leuk dat ze daarbij aan ons dachten en mijn collega’s Marcel en Wilbert hebben ze vol trots rondgeleid! Op zaterdag vond vervolgens de – al bijna traditionele – rondvaart op de Joop-2 plaats, een boottocht tussen Lobith en Wijchen waar zo’n honderd collega’s, inclusief MT leden Wendela en Sigrid, aan deelnamen.

Samenwonen

En er was nog meer goed nieuws – over een bedrijf dat bij ons in komt trekken – maar dat mag ik nog niet verklappen!