Naar de inhoud

Zoekresultaten

Succesvolle samenwerking met gemeente Arnhem krijgt vervolg

‘Arnhemse Werkbrigade’ blijft om Arnhemmers die extra begeleiding nodig hebben klaar te stomen voor een baan; werkwijze blijkt succesvoller dan van tevoren gedacht

De Arnhemse Werkbrigade geeft perspectief aan mensen voor wie een baan bij een reguliere werkgever op het eerste gezicht niet voor de hand lijkt te liggen. Deelnemers krijgen 2 jaar een baan met opleiding en begeleiding bij Scalabor. Hierna stromen ze door naar een andere betaalde baan buiten het ontwikkelbedrijf. Het blijkt een succesvolle werkwijze om mensen te helpen op de arbeidsmarkt en blijft daarom een vast onderdeel van de instrumentenkist op het gebied van werk in Arnhem.

Wethouder Bestaanszekerheid Mark Lauriks: “Je gunt iedereen een baan waar je gewaardeerd wordt en op je plek bent. Om op die plek te komen bewandelt ieder mens een andere pad. Soms is er bijvoorbeeld meer tijd nodig om alles uit jezelf te kunnen halen. De Arnhemse Werkbrigade die we met Scalabor hebben opgezet geeft mensen deze tijd. In 2 jaar tijd bouwen deelnemers zelfvertrouwen en motivatie op. Het duwtje in de rug dat ze nodig hebben om een volgende stap bij een reguliere werkgever te zetten. En wat blijkt: juist die werkwijze is nog succesvoller dan vooraf gedacht.”

65% vindt een baan bij een werkgever buiten Scalabor

Met de Arnhemse Werkbrigade werken gemeente Arnhem en Scalabor samen om deelnemers klaar te stomen voor een baan bij een reguliere werkgever. Nu de pilot bijna op zijn einde loopt is de inschatting dat 65% uitstroomt naar een baan buiten Scalabor. Dat is bijna 10% meer dan 2 jaar geleden werd ingeschat. De 35% werknemers die nog niet helemaal klaar zijn om aan de slag te gaan bij een andere werkgever blijven bij Scalabor aan het werk. De Arnhemse Werkbrigade blijft zich richten op een baan bij een andere werkgever dan Scalabor, maar laat deelnemers niet los voor wie dit niet op de korte termijn lukt.

Met begeleiding, opleiding en een werkplek klaarstomen voor volgende stap

De pilot Arnhemse Werkbrigade startte op 1 januari 2021 als onderdeel van het Actieplan Werk. Mensen voor wie een baan bij een reguliere werkgever nog een stap te ver is krijgen een contract bij sociaal ontwikkelbedrijf Scalabor. Hier krijgen ze een baan met ruimte om te leren en te groeien. In 2 jaar tijd ontwikkelen de deelnemers zich steeds meer tot zelfstandige werknemers, met als doel uit de uitkering te stromen en langdurig aan het werk te gaan. De Arnhemse Werkbrigade richt zich voornamelijk op inwoners die wel behoefte hebben aan begeleiding maar niet zoveel als bij beschut werk. Voor deze inwoners was vóór deze pilot nog geen succesvolle methode beschikbaar. Met het toevoegen van de Arnhemse Werkbrigade aan het vaste aanbod is dit er nu wel.

Zoektocht naar plek die het beste past; mensen centraal in aanpak gemeente Arnhem

Omdat geen enkele inwoner hetzelfde is, is daarom ook iedere vraag naar werk anders. Arnhem zet om die reden de mens centraal en zoekt samen met de inwoner naar de plek die het beste past. Een werkwijze die werkt: in januari 2019 waren in Arnhem nog 8.956 mensen met een uitkering, in april 2023 waren dit er 7.756. De meeste mensen zijn blijvend aan het werk, 90% valt het jaar erop niet terug in de uitkering.

Om passend werk voor iedere inwoner te vinden zijn voldoende mogelijkheden nodig. Zo werkt de gemeente Arnhem aan een aanbod waar voor iedereen een passend traject bij zit. Zoals bijvoorbeeld jobcoaching, beschut werk, activerend werk, het buurtbaanbedrijf en leer-werktrajecten. De gemeenteraad maakte vorig jaar een bedrag van € 1,25 miljoen euro in de begroting vrij om te investeren in vernieuwende aanpakken, het stimuleren van sociaal ondernemerschap en meer samenwerking.

Bronvermelding afbeelding Jansplaats Arnhem: Photography Jurjen Drenth