Naar de inhoud

Zoekresultaten

Dans, inclusiviteit en kennisdeling: Scalabor’s inspirerende week (blog)

Een week vol dans en creativiteit

Het hoogtepunt van de afgelopen week was natuurlijk de nieuwe editie van Scalabor Bruist! Voor het derde jaar op rij dansten een heel aantal van onze collega’s in het kader van ons Fitter/ Leuker/ Slimmer programma met studenten van ArtEZ en professionals van Introdans. Het is echt ongelofelijk wat er in vier dagen door hard werken gerealiseerd kan worden! Onze collega’s kwamen op maandag binnen zonder enige danservaring en op donderdag was er een complete choreografie, die tot uiting kwam in een gelikte voorstelling. Echt heel mooi om te zien waar we met elkaar toe in staat zijn. Ik baalde overigens als een stekker dat ik niet bij de uitvoering zelf kon zijn, maar ik moest naar een belangrijk overleg van het regionale arbeidsoverleg. Geagendeerd waren onder andere de aansluiting van Scalabor bij het regionale mobiliteitsteam en de transparantie van bestanden van werkzoekenden. Helaas leidde de vergadering niet tot het gewenste resultaat, waardoor ik nog meer baalde. Maar gelukkig was ik wel al bij de repetitie geweest en zijn er dagelijks vlogs door de deelnemers gemaakt. En dan volgt binnenkort ook nog de volledige Scalabor Bruist!-film!

Gemiste uitvoering en belangrijke vergadering

De repetities en de voorstelling vonden dit jaar plaats bij ArtEZ, omdat wij niet meer de ruimte van vorig jaar beschikbaar hadden. Maar eigenlijk is zo’n professionele dansstudio met verlichting en tribunes natuurlijk ook veel leuker. De start was op maandagochtend wel op onze locatie Driepoortenweg. Mooi dat onze collega’s hun danspartners van ArtEZ en Introdans eerst konden laten kennismaken met Scalabor via een tour door het gebouw. En volgens mij is dat de allergrootste winst van de afgelopen week. Natuurlijk, het dansen was leuk om te doen, draagt bij aan de vitaliteit en ik heb een aantal collega’s echt uit hun schulp zien kruipen. Maar wat ik vooral mooi vond is dat twee werelden – die van ArtEZ en Introdans en die van Scalabor – die elkaar eigenlijk niet zo goed kennen, afgelopen week samen kwamen. Twee bubbels in de samenleving die met elkaar in contact werden gebracht. Met als gevolg dat men elkaar veel beter begrijpt, vooroordelen wegvallen en er in veel gevallen een enorm respect ontstond. En alleen maar door samen iets te doen. In dit geval was dat via de dans, maar dat zou ook via sport of via werk kunnen. We begrijpen elkaar zoveel meer wanneer we elkaar ontmoeten.

Inclusiviteit op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Om precies dezelfde reden gaf ik afgelopen week een gastcollege over inclusiviteit als oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Het betrof hier een groep bedrijfskunde studenten die het vak Human Resource Management (HRM) volgen. Na afloop van mijn presentatie was een van de vragen hoe de HAN Scalabor verder zou kunnen assisteren. Nu werken we al op allerlei gebieden samen, maar wanneer we samen een inclusieve opleiding voor HBO studenten, die om de een of andere manier een afstand tot de arbeidsmarkt hebben gekregen, zouden ontwikkelen of wanneer de HAN als werkgever nog meer werkzoekenden met een beperking in dienst zouden nemen, dan zou mij dat een lief ding zijn. Wat ik echter vergat te zeggen en wat ik eigenlijk heel graag nog zou willen zeggen, is dat we nog veel meer gastcolleges over inclusiviteit zouden mogen geven. Want eigenlijk denk ik dat het voor alle leidinggevenden van morgen van groot belang is dat zij weten wat inclusiviteit is en waarom het zo belangrijk is. Wanneer we dat voor elkaar krijgen, dan is inclusiviteit namelijk bij de volgende generatie het nieuwe normaal en weten we niet beter dan dat we iedereen betrekken bij de arbeidsmarkt op basis van zijn of haar talenten.

Samen voor een inclusief werkgeversnetwerk

Mede om die reden zet Scalabor zich actief in voor het Inclusief Werkgeversnetwerk Samen voor een Baan. Een groep van ruim 200 werkgevers in de regio die allemaal al iets met inclusief ondernemen hebben door bijvoorbeeld iemand uit de doelgroep in dienst te hebben, maar die ook nog graag van elkaar leert hoe ze dit beter kunnen doen. Om die reden organiseert het netwerk ieder kwartaal een kennislunch over een specifiek onderwerp waarvan de belangrijkste doelstelling is dat werkgevers elkaar ontmoeten. Vorige week was het onderwerp de PSO-certificering en de bijeenkomst – deze keer in het Huis der Provincie – wat wederom heel goed bezocht was.

Scalabor is er voor de arbeidsontwikkeling van onze eigen medewerkers, maar ook steeds meer voor onze omgeving. Want wanneer we elkaar ontmoeten en spreken komen we erachter dat we niet zoveel van elkaar verschillen. Dans, gastcolleges en kennislunches helpen daar allemaal bij.