Naar de inhoud

Zoekresultaten

Nieuwsgierig naar Bureau Arnhem (blog)

Nieuwsgierigheid
Ik kijk niet zo veel televisie, maar de afgelopen weken heb ik met veel interesse Bureau Arnhem gevolgd. Voor diegene die dat niet kijken: programmamaker Ewout Genemans volgt hierin vijf verschillende teams politieagenten in Arnhem. De reden dat ik in eerste instantie ging kijken was nieuwsgierigheid, zou ik mensen of locaties herkennen? Daarbij was ik er ook wel huiverig voor dat Arnhem er niet goed op zou staan en in de rest van Nederland over zou komen als een hele criminele stad. In een van mijn nevenactiviteiten mag ik het bestuur van Arnhem city marketing adviseren en in dat kader is het best wel spannend hoe zo’n programma gemaakt wordt. Het is tenslotte RTL4 waar het programma wordt uitgezonden.

 

Respect
Het tegendeel is echter waar: het programma is met veel respect gemaakt ten aanzien van zowel de agenten en de stad. Sterker nog, er zijn hele mooie beelden van de stad gemaakt die city marketing vooral in haar campagne moet gebruiken. En ja, er is criminaliteit in Arnhem maar dat past in het beeld van een grote stad. Wanneer ik een buitenstaander was zou het me er in ieder geval niet van weerhouden om een weekendje Arnhem te doen, sterker nog, ik zou direct boeken!

 

Goed beeld
Het programma schetst vooral een heel goed beeld van het werk van de politie. Ik wist natuurlijk al wel hoe belangrijk het werk is dat ze doen, maar Bureau Arnhem versterkt dat beeld alleen maar: gedreven professionals die in de meest verschillende situaties het hoofd koel houden, voor de stad en haar inwoners. Met het oog voor de mens achter de situatie en er helemaal niet op uit zijn om zoveel mogelijk boetes uit te delen of mensen aan te houden. Ze kijken heel goed of de mogelijke straf iets op zou lossen of juist niet. Bij het kijken van het programma heb ik alleen maar meer respect voor de mannen en vrouwen van de politie gekregen.

 

Moeite
Uit de afleveringen blijkt dat de politie in Arnhem vooral bezig is met het vechten tegen het drugsprobleem en met het verlenen van hulp aan verwarde personen. In een maatschappij die alleen maar ingewikkelder wordt, zijn er steeds meer mensen die om wat voor een reden dan ook moeite hebben met die maatschappij. Ze veroorzaken vervolgens overlast en hebben hulp nodig.

 

Machteloos staan
Het lijkt me niet dat de politie daar primair verantwoordelijk voor is en dat andere instanties hier een eerste rol in hebben. Het is echter vaak de politie die moet ingrijpen en vervolgens machteloos staat. Wanneer ze door willen verwijzen, dan is daar bij de verschillende instanties vaak geen tijd en plaats voor. Sterker nog, wanneer iemand voor overlast zorgt bij de instanties zelf dan wordt de politie ingeschakeld om de persoon daar tijdelijk weg te halen. In veel gevallen betekent dat dat mensen op straat komen te staan, waar ze dan weer voor meer overlast zorgen.

 

Helpen
Ik vraag me af wat wij hier als Scalabor in kunnen betekenen. Werk is wellicht niet voor iedereen weggelegd, maar ik weet zeker dat we een aantal van die mensen wel kunnen helpen. Dat doen we bijvoorbeeld al via het project De Brug, dat we in opdracht van de gemeente samen met Iris Zorg uitvoeren.

 

Werk
Werk zorgt bovendien voor regelmaat, voor erkenning en voor zelfvertrouwen. Collega’s zorgen er daarnaast voor dat iemand ergens bij hoort. En wanneer iemand werkt en ergens bij hoort dan kunnen onderwerpen als ontwikkeling, vitaliteit, geletterdheid en financiële redzaamheid direct opgepakt worden. Helemaal wanneer dit in een beschutte situatie plaatsvindt met begeleiding door professionals.

 

Belangrijke rol
Iedereen helpen gaat niet lukken maar bij een heel aantal mensen zou het het proberen meer dan waard zijn. Ook hierin kunnen we als sociaal ontwikkelbedrijven een belangrijke rol spelen.